Sinj: Posjet postulatora Batelje i predstavljanje knjige o bl. Stepincu

Mons. Juraj Batelja, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i postulator u postupku za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca, predsjedao je u utorak, 30. siječnja 2018., večernjim euharistijskim slavljem u crkvi Gospe Sinjske. U koncelebraciji su bili sinjski gvardijan Petar Klapež, župnik Perica Maslać, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije Blaž Toplak, vlč. Darko Pužin te još 8 svećenika iz Franjevačkog samostana Gospe Sinjske. U asistenciji su bili franjevački sjemeništarci, a liturgijskim pjevanjem animirao je pjevački zbor mladih.


Nakon večernjeg misnog slavlja, dr. sc. Batelja predstavio je svoju najnoviju knjigu „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca“ u izdanju Postulature bl. Alojzija Stepinca. Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja, a donosi i DVD s podacima mjerenja koncentracije toksičnih elemenata, naročito antimona, u uzorcima sakupljenim u Krašiću i u Brezovici.

Autor knjige mons. Batelja naglasio je kako knjiga donosi mnoštvo dokumenata koji snažno govore o progonu i mučeničkoj smrti blaženog kardinala Stepinca. Autor je govorio o mnoštvu činjenica vezanih uz boravak blagopokojnog kardinala Stepinca u kućnom pritvoru u Krašiću, sustavno prikazujući i podastirući liječničke dokaze o nelogičnosti u tijeku Kardinalove bolesti, kao i same smrti. Posebnu pozornost mons. Batelja stavio je na obdukciju tijela kardinala Stepinca. Obično se obdukcija izvodi na zahtjev obitelji, a ovdje se to učinilo na zahtjev D.S.U.P.-a NRH. Potanko je opisan tijek prijevoza tijela iz Krašića za Zagreb kao i sama obdukcija, a sve se odvijalo uz strogo policijsko osiguranje. Trebalo je onemogućiti bilo kakvo nastojanje da se neki od Kardinalovih organa sačuva, u strahu od kasnijeg štovanja istog kao relikvije. Premda Kaptol nije tražio balzamiranje Kardinalova tijela, oni su se odlučili na balzamiranje, koje je u biti bilo uništenje kardinalova tijela. Naime, smjesa kojom su balzamirali Kardinalovo tijelo nije samo pojela i uništila tijelo, nego je nagrizla i metalne stjenke lijesa. Mnoštvo je još intrigantnih detalja o kojima svjedoči knjiga, ali čitatelj i sam mora ponešto otkriti, zaključio je mons. Batelja.


Samo nekoliko dana uoči Stepinčeva, mons. Batelja posjetio je sinjsko svetište i predstavio svoju knjigu, koju srdačno preporučamo župljanima. Posjetom postulatora još su jednom utvrđene veze između sinjskih franjevaca i blaženog kardinala Stepinca, koji je i sam posjetio Svetište Gospe Sinjske. Sinjani i njihovi fratri pridružuju se željama hrvatskog naroda da Alojzije Stepinac uskoro bude proglašen svetim, za što redovito i mole pred milosnim likom nebeske Majke.

Više fotografija - klikni ovdje.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas603
Ovaj mjesecOvaj mjesec65811
UkupnoUkupno7608312

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25