Šibenik: Susret redovnika i redovnica s biskupom Rogićem

Na 4. nedjelju kroz godinu, 28. siječnja 2018., u samostanu Sv. Ante u Šibeniku na Šubićevcu upriličen je susret Bogu posvećenih osoba šibenske biskupije s mons. Tomislavom Rogićem, biskupom šibenskim. Na ovom susretu sudjelovali su i novaci s Visovca sa svojim meštrom fra Jurom Jurićem Šimunovićem i domeštrom fra Stojanom Damjanovićem. Na susretu je, uz novake, bilo još pedesetak redovnika i redovnica iz različitih družbi. Program, koji je započeo u 15.30 sati, sadržavao je uvodni, radni i molitveni dio.


U uvodnom dijelu sve okupljene pozdravio je fra Mario Radman, gvardijan i župnik samostana i župe Svetoga Antuna Padovanskog Šibenik- Šubićevac. Potom je biskup Tomislav uputio svoje pozdrave dobrodošlice te je naglasio što to znači biti Bogu posvećena osoba i što je to posvećeni život. Živjeti posvećenim životom zapravo znači živjeti za Nekoga, za Isusa Krista, a ne za nešto. To je specifičan život koji poziva na ostavljanje svega kako bi se u potpunosti predali Njemu- Bogu. Također je biskup istaknuo važnost i aktualnost ovoga poziva jer nitko ne poziva samog sebe, Gospodin je onaj koji prvi poziva. Pri tome je citirao riječi Sv. Pisma: „Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas!“

Nakon uvoda slijedio je radni dio susreta. Predavanje na temu „ Svjetovni instituti“ održala je č.s. Renata Azinović. U predavanju je istaknula važnost i nužnost postojanja svjetovnih instituta, odnosno osoba koje se zavjetuju zavjetima ali nisu članovi niti jedne redovničke zajednice. One žive Bogu posvećen život u svijetu kao laici. Ova tema je jako zanemarena i mnogi nisu upućeni u tematiku tih Instituta. Kroz Power point prezentaciju postupno je nazočnima prikazala povijest nastanka tih Instituta. Spomenula je posebno trojicu papa: Leona XIII., Pija XII., Pavla VI., koji su na poseban način takvu vrstu posvećenja u svijetu podupirali i učinili sve kako bi dobili priznanje kako crkveno tako i pravno.

Nakon predavanja prikazao se petnaestominutni film „ Svjetovni Instituti u Hrvatskoj“. Osobe koje su dio tih zajednica redovito taje svoju pripadnost bilo kojoj zajednici jer sve žele raditi u skrovitosti i iz ljubavi prema Isusu Kristu. Karizme su različite, ovisne o Utemeljitelju. Često kao voditelje imaju redovnike i svećenike.

Treći dio susreta bio je rezerviran za molitvu. U župnoj crkvi izmoljena je II. Večernja Nedjelje koju su predvodili biskup Tomislav i novaci s Visovca fra Tony Barać i fra Šimun Suton. Molbenice su čitali predstavnici redovnika i redovnica.

Susret je završio oko 17 sati, a novaci su se oko 18 sati vratili na Visovac.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas865
Ovaj mjesecOvaj mjesec17634
UkupnoUkupno7632512

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 65