Rim: Posjet članova Provincije Papinskoj međunarodnoj marijanskoj akademiji

U petak, 19. siječnja 2018., 11 fratara Provincije Presvetog Otkupitelja posjetilo je Papinsku međunarodnu marijansku akademiju u Rimu (Pontificia Academia Mariana Internationalis - PAMI), a primio ih je fra Stefano Cecchin, predsjednik. On je inicirao posjet dalmatinskih fratara, čija je provincija dala nemjerljiv doprinos u radu same Akademije, od samoga utemeljenja do etabliranja na međunarodnoj razini. Posebno je istaknuta uloga fra Karla Balića i fra Pavla Melade.


Na susretu su sudjelovali: fra Stjepan Čovo (Split), fra Filip Budić (Sinj), fra Daniel Stipanović (Ogorje), fra Petar Gulić (Turjaci), fra Jure Zebić (Stuttgart-Bad Cannstatt), fra Stipe Bešlić (Omiš), fra Boris Čarić (München), fra Josip Repeša (Sinj), fra Ivan Lukač (Kljaci/Čavoglave), fra Jure Hrgović (Sinj) i fra Šimun Markulin (Rim).

Fra Stefano je na početku srdačno pozdravio posjetitelje iz splitske provincije, a potom je ukratko objasnio nastanak Akademije, njezino djelovanje i poslanje. Utemeljena je 1947. god. izvanrednim zalaganjem fra Karla Balića, koji je bio izravno uključen u pripremu dogmatske konstitucije Munificentissimus Deus, kojom je Rimski Prvosvećenik proglasio istinom vjere uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo (1950.). Kao perit sudjelovao je i u radu Drugog vatikanskog sabora (1962.-65.), a kao savjetnik Svetog Uficija pripremio je nacrt teksta za 8. poglavlje dogmatske konstitucije Lumen gentium. Samo dan prije smrti primio je osobno pismo od Pavla VI., u kojem Papa ističe njegove nemjerljive zasluge za Katoličku crkvu i Franjevački red. Prema riječima predsjednika Akademije, fra Karlo je najveći čovjek u povijesti Antonianuma, koji je svojim radu na polju mariologije i skotizma ostavio neizbrisiv trag na franjevačkom sveučilištu i Akademiji, koja je 1959. god. uzdignuta na čast Papinske akademije. Prisutni fratri imali su prigodu vidjeti neke originalne dokumente pape Pavla VI. i kardinala Karola Wojtyłe (pape Ivana Pavla II.), kao i fra Karlove redakcije pripremnih dokumenata gore navedenih konstitucija.

Cacchin je govorio i o doprinosima fra Pavla Melade, kojega je i osobno posjetio u Omišu, nekoliko mjeseci prije njegove smrti. K tomu se prisjetio i svojeg posjeta Sinju, Splitu i Kaštel Štafiliću. U zadnjem dijelu svojeg izlaganja naglasio je da i danas mnogi svjetski znanstvenici konzultiraju građu iz ostavštine pokojnih fra Karla i fra Pavla. Nažalost da je veliki dio građe, osobito iz Balićeve ostavštine, neprikladno pohranjen u omiškom samostanu te tako potpuno nedostupan stručnoj javnosti.

Na kraju je fra Stefano potakao prisutne franjevce iz Provincije Presvetog Otkupitelja da i dalje njeguju marijansku i skotističku tradiciju te istakao da su vrata rimske Akademije uvijek otvorena za dalmatinske fratre te da se i danas očekuje njihova nazočnost u Vječnom gradu. Napomenuo je da bi bilo dobro dostavljati Akademiji primjerke svih izdanja koja su tematski vezana uz fra Karla Balića, a njihov rad moguće je pratiti na mrežnoj stranici  (https://www.pami.info).

Fotografije

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2018.

***********

13. - 16. srpnja: Proslava Gospe Karmelske u Runovićima

***********

17. - 20. srpnja: Proslava sv. Ilije u župi Studenci

***********

17. - 20. srpnja: Proslava sv. Ilije u Metkoviću

***********

17. - 20. srpnja: Brist - Proslava sv. Margarite

***********

21. srpnja: Molitvena hodnja „Koracima nade u istinu“ – Bulić-Vukšić-Lišane

***********

30.7.-2.8.: Proslava Gospe od Anđela na Visovcu

***********

27.7.-19.8.: Hodočašća i devetnica Gospi Sinjskoj

***********

1. kolovoza: Hodočašće duhovnih zvanja Gospi Sinjskoj

************

15. kolovoza: Slavlje Velike Gospe u Sinju

*************

18. kolovoza: Sinj - Proslava 50. obljetnice mature

**********

7. studenoga: Povijesno otkrivanje reljefa Gospe Sinjske u Nazaretu

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas218
Ovaj mjesecOvaj mjesec41814
UkupnoUkupno6102701

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 66 

Administrator

franodoljanin@gmail.com