Bulić: Proslava sv. Antuna pustinjaka

U malom i lijepom mjestu Buliću, koje pripada župi sv. Mihovila Lišane, proslavljen je u srijedu, 17. siječnja 2018., blagdan sv. Antuna pustinjaka, nebeskog zaštitnika sela Bulića. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Luka Banić. Svečanom slavlju pridonijelo je čuveno crkveno pučko pjevanje tradicionalne "vukšićke mise", mješovitog crkvenog zbora iz Vukšića.


Sv. Antuna krijepila je Božja milost i ostao je pobjednik. Sve nas uči da iznad svega budemo oprezni i na taj način ćemo nadvladati sve napasti. Uči nas da budemo ponizni jer Bog se oholima protivi a poniznima daje svoju milost. Svi moramo paziti na tri izvora napasti, a to su vlastito tijelo, sotona i pokvareni svijet oko nas. Sv. Augustin kaže kako „bez pobjede nema krune a bez borbe nema pobjede, bez neprijatelja nema borbe“. Neka nam sv. Antun bude uzor i primjer kako voditi borbu protiv sotone i zla, te kako ići Božjim putem prema sretnoj vječnosti, rekao je između ostaloga u propovjedi fra Luka Banić.

Na kraju  mise župnik fra Luka Banić zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali u svečanoj misi. Domaćini Bulićani, nakon mise zapalili su  svijeće na grobovima svojih najmilijih a svetkovanje nebeskog zaštitnika, zajedno sa gostima nastavljeno je po obiteljima uz bogati blagdanski stol.

Crkva Sv. Antuna pustinjaka u Buliću podignuta je od 1892. do 1894. godine na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko 1727. promijenila titular u sv. Antun.  Najnovija obnova počela je 1988. godine. Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut  novi. Crkva je u Domovinskom ratu do temelja  porušena, oba zvona su odnesena. God. 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika sa novim zvonima, dovršena je 2003. godine. Ispred crkve Sv. Antuna 2013. postavljeno je poprsje don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas684
Ovaj mjesecOvaj mjesec65892
UkupnoUkupno7608393

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48