Proložac: Održan 10. jubilarni božićni koncert klapskih pjesama

Desetu godinu zaredom na blagdan Nevine dječice u četvrtak, 28. prosinca 2017., u organizaciji Muške klape sv. Mihovil iz Prološca te Župnog ureda Proložac održan je jubilarni božićni koncert klapa.

Nakon nesebične pomoći u organiziranju božićnih koncerata ovog mjeseca diljem Imotske krajine, najprije u Lokvičićima, a potom u Imotskom, Podbablju i Poljicima muška klapa Proložac koja uspješnim nastupima već dvanaest godina ponosno pronosi ime svoga nebeskog zaštitnika sv. Mihovila organizirala je koncert i u domaćem Prološcu. Župna crkva sv. Mihovila doslovno je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a uz izvođače kojih je ove godine bilo iz čak osam klapa te Dječjeg i Mješovitog zbora župe Proložac radosno su pjevali taktove najljepših božićnih pjesama koju baštini naša glazbena tradicija. Pjevalo je i mlado i staro, a toplim pljeskom prološki vjernici pozdravljali su i zahvaljivali svim nazočnim izvođačima koji su svojom nazočnošću uveličali desetu obljetnicu održavanja božićnog koncerta klapskih pjesama u Prološcu.


Koncert je započeo pozdravnim riječima župnika fra Vinka Gudelja koji je izrazio izraze dobrodošlice svim izvođačima, ali i pristiglim vjernicima kojih je i ove godine bilo iz svakog kutka prelijepe Imotske krajine, a nakon pozdravnih riječi župnika koncert su svojim upečatljivim nastupom otvorila djeca iz Dječjeg zbora župe Proložac pod ravnanjem s. Terezine Bašić koja ih je nesebično pripremala za ovaj čin proteklih nekoliko mjeseci. Nakon djece nastupili su članovi Mješovitog zbora župe Proložac, također pod ravnanjem svoje voditeljice s. Terezine, koji su višeglasnim pjevanjem izmamili topli pljesak nazočnih posjetitelja ovog hvalevrijednog događaja. Iza nastupa zborova započeo je klapski dio koncerta koji su otvorili domaćini iz klape Sv. Mihovil iz Prološca maestralno otpjevavši dvije prekrasne božićne skladbe, tradicionalnu dalmatinsku pučku pjesmu "Veseli se Majko Božja" te "Gloria in Excelsis Deo". Nakon domaćina nastup su imali djevojke iz ženske klape "Zvizdan" iz Posušja koja već djeluje šest godina, a potom je nastupila imotskoj publici jako dobro poznata klapa "Bratovština sv. Stjepana" iz Gorice-Sovića odnosno iz, kako je rekla voditeljica Suzana Šimić koja je maestralno odradila voditeljski posao tijekom koncerta, drage nam Hrvatske republike Herceg- Bosne. Nakon njih svoj su izvrstan nastup imale imotskoj publici također poznate djevojke iz ženske klape "Murtela" iz Dugopolja.

Nakon Dugopoljki svoj zapaženi nastup imali su članovi muške klape "Grga" iz Posušja, a iza njih najmlađi po klapskom stažu članovi muške klape "Duare" iz Zadvarja. Posljednja dva nastupa bila su rezervirana za žensku klapu "Ankora" iz Podstrane koja je osnovana 2009. godine u svrhu promicanja kulturno-turističkih vrijednosti ove općine nadomak Splita, a za kraj su se nazočnim posjetiteljima predstavili pjevači iz izvrsne klape "Pasika" iz Kostanja koja će u idućoj 2018. godini proslaviti dvadesetu obljetnicu svoga predanog rada.

Za kraj glazbenog dijela klape iz svakog kutka prelijepe Splitsko-dalmatinske županije i susjedne nam Hercegovine zajedno sa članovima Dječjeg i Mješovitog pjevačkog zbora župe Proložac, prepunom crkvom svi kao jedno otpjevali su možda i najljepšu božićnu pjesmu "Narodi nam se" najsvečanije čestitajući Prološcu i njegovim vjernicima, ali i svim pridošlim za ovu prigodu najradosniju kršćansku svetkovinu- Božić.

Po završetku glazbenog programa nakon zahvale župnika fra Vinka Gudelja svima se zahvalio njihov voditelj i jedan od pokretača ovog koncerta Milan Meter koji je uručio prigodne zahvalnice i darove zahvalivši u prvom redu svim izvođačima, ali i župniku fra Vinku Gudelju te načelniku Mati Lasiću i donačelniku Jakši Bubalu te općini Proložac koji nesebično pomažu rad klape i održavanje koncerta.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas272
Ovaj mjesecOvaj mjesec65480
UkupnoUkupno7607981

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 29