Adventski koncerti Gradskog pjevačkog zbora „Neuma“ iz Drniša

Adventskim koncertom  u kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, održanim u srijedu 20. prosinca, zaokruženo je adventsko pjevačko razdoblje Gradskog pjevačkog zbora „Neuma“ iz Drniša. Kako je na samom kraju koncerta, pred stotinjak posjetitelja, rekao kninski gvardijan fra Marko Duran, svojom izvedbom Neuma je priredila ne samo glazbenu poslasticu svim ljubiteljima ove umjetnosti, nego i duhovnu pripravu za nadolazeći blagdan Božića. Iste emocije mogle su se osjetiti i na prethodnim koncertima održanima u Drnišu i Kljacima.


Na blagdan svete Luce, 13. prosinca, u dupkom punoj drniškoj crkvi sv. Roka, nit vodilja samog koncerta bio je upravo prigodni blagdan. Uz glazbene izvedbe čitani su tekstovi nadahnuti pučkom tradicijom vezanom uz taj dan, a baš svi posjetitelji su imali prigodu zasladiti se i slatkim poklonima.

Pred treću adventsku nedjelju (u subotu 16. prosinca), u Kljacima je bilo posebno svečano. Župna crkva svetog Ilije, te prohladne prosinačke večeri,bila je više nego dobar domaćin glazbenog i duhovnog druženja. Na svom prvom nastupu u ovom iznimno ugodnom i akustičnom ambijentu, drniški je zbor izveo niz prigodnih pjesama.

Kako i priliči ovom razdoblju crkvene godine koje bogatim izborom iz višestoljetnog repertoara adventskih i božićnih pjesama naprosto inspirira za pjesmu i radost, prisutni su posjetitelji i na ovaj način mogli sudjelovati u vlastitoj pripravi radosnog iščekivanja Isusovog rođenja.

Na samom programu koncerata mogle su se, uz gregorijanske korale (Raduj se nebo, Puernobisnascitur) preko skladbi iz starih hrvatskih pjesmarica (Citharaoctochorda, Hrvatski crkveni kantual), obrada narodnih pjesama (Diva mati - Bačka, Djetešce mileno - Brač, Poslušajte svi sada - Podravina, U Betlehemu - Poljska), čuti i djela suvremenih autora (Hallelujah- Cohen, Nonnobis, Domine – Doyle). Na koncertu je izvedena i skladba Introito per l'Epifania (G. B. Borghi, 1738.-1796.), koju je upravo Neuma svojim izvedbama vratila u život sudjelujući u prošlogodišnjem  projektu u kojem su revalorizirane neke davno zaboravljene skladbe iz Arhiva šibenske katedrale. Uz glazbene izvedbe, na koncertu u Kljacima, čitani su i prigodni tekstovi o pojedinim povijesnim i tradicijskim aspektima hrvatske pučke baštine adventskog i božićnog razdoblja (Materice, Očići; U se vrime godišta). Na koncertu u Kninu, uz Gradski pjevački zbor „Neuma“ koji djeluje pod vodstvom prof. Jelene Prpa, kao gosti su sudjelovali i domaći pjevači. Skladbe Ave Maria (Vavilov) i O,Tannenbaum (trad. njem.), nadahnuto je, pod vodstvom prof. Tanje Alač izveo Pjevački zbor Osnovne glazbene škole „Krsto Odak“ (Drniš) – Područna škola Knin.

U lijepoj i nadasve ugodnoj atmosferi prisutnoj na koncertima u svim navedenim crkvama, ostaje nam samo da u istom duhovnom raspoloženju pričekamo da i u sva naša srca dođe to „malo Dijete koje leži u jaslicama na božićno jutro“, kako i glase stihovi posljednje skladbe izvedene na koncertu (gospel Amen).

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

WIESBADEN-NAUROD: Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz zapadne Europe

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas46
Ovaj mjesecOvaj mjesec71641
UkupnoUkupno7538474

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 110