List "Marija" za siječanj 2018.

 

U Božjim i u našim rukama

Svako novo razdoblje života, pa tako i svaka nova godina, važne su postaje u našem životu. One su i poticaj da se osvrnemo na proteklo razdoblje, da razmislimo o našoj sadašnjosti i bacimo pogled naprijed te promislimo što bismo mogli i trebali učiniti da naša . budućnost bude bolja i uspješnija. Iako je budućnost u Božjim rukama, velikim je dijelom i u našim, pa je, uz Božju pomoć, moramo graditi i ne smijemo dopustiti da nam je bez nas izgrađuju i određuju drugi.

Kršćanina i budućnost nemoguće je zamisliti bez nade. Nada je ono što nas drži na životnom putu, što u nama podržava optimističko raspoloženje. Jer, kako reče bi. A. Stepinac, ”katolička vjera i pesimizam ne mogu zajedno’’. Usprkos tome, čini se da većina hrvatskoga pučanstva trenutačno radije želi stajati po strani, povući se u miran život, umjesto se boriti za napredak i bolju budućnost. Teško je, naime, uslijed svega što proživljavamo i znati što i kako činiti. Ponekad nam se učini kako mi, mali i obični ljudi, ne možemo utjecati na odlučujuća zbivanja u svojoj sredini i Domovini. To radije pripuštamo onima koji su u vrhu i koji, na žalost, ne rade uvijek za opće dobro za koje su izborom odgovorni, nego misle jedino na osobni ili stranački probitak. Pomoć im pruža šačica glasnih aktivista i udruga, koji uporno ruše ljudske i kršćanske vrjednote. Zahvaljujući našem nemaru, šutnji i bojazni da ne bismo izgubili ono malo mirna života, stavljamo sudbinu naroda u njihove ruke. A oni nas drže u strahu i neizvjesnosti, kao da nismo svjesni da bez našeg pristanka i naše podrške ne bi imali prava za djelovanje i korištenje političkih, gospodarskih i drugih povoljnosti. Zato mi, mali ljudi, imamo zapravo vrlo važnu ulogu u društvu, pa se svi ”veliki” i bore da zadobiju našu naklonost. Nije li upravo još jedna nova godina prigoda da to sebi posvijestimo i ponovno se potrudimo da svoju budućnost uzmemo s Bogom u svoje ruke i poradimo svjesno i odlučno za pobjedu pravde, istine i dobrote?!

Na prvi dan nove godine spominjemo se svete Bogorodice Marije koja nam pruža Spasitelja, u kojem se sastaju „ljubav i vjernost“ a grle „pravda i mir“; „vjernost niče iz zemlje“, a „pravda gleda s nebesa“ (usp. Ps 85, 11-13)- Bog nam govori u Isusu, koji je ”Put, Istina i Život” (Iv 14, 6), svima otvoren. On je put mira, istina koja oslobađa i život koji osvaja. Djevica Majka poziva nas da ga slijedimo i prati nas svojim zagovorom.

UREDNIK


 

SADRŽAJ

U Božjim i u našim rukama (Urednik)    1

Punina vremena (Papa Franjo)   4

Bogorodica kao čuvarica (I. Bodrožić)   6

Obitelj na popravku (S. Jerčić)   8

Božićno primirje (N. Andrić-Novinc)   11

Posveta bi. Djevici Mariji (M. Parlov)  12

Gospin Gorući grm (A. B. Periša)   14

Preljubljena kći Boga Oca (M. Sušac)   16

Obitelj, što je to? (D. De Micheli Vitturi)   18

Marijanski znakovi u grbu biskupa Bonefačića (M. Ivanišević)   20

Varaždinska Regina angelorum (P. Lubina)    22

Za Božić (R. T.)   24

Dijete na sigurnu (G. Sehlin)  26

Želim ti... (K. Stipanović)   28

Sretan Božić! (V. Tokić Burolo)  32

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1437
Ovaj mjesecOvaj mjesec31713
UkupnoUkupno6520389

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 115 

Administrator

franodoljanin@gmail.com