Runovići: Proslava sv. Nikole biskupa u Podosoju

Vjernici u župi Runovići rado se utječu sv. Nikoli biskupu, posebno da njih i njihovu djecu čuva na putovima i cestama.

U jugozapadnom brdovitom dijelu župe Runovići, u mjestu Podosoje nalazi se područna crkva Sv. Nikole, biskupa. U Podosoju živi do pedesetak mještana, a prije nekih pedeset godina živjelo ih je do četiristo i pedeset. Stanovnici Podosoja razišli su se širom Lijepe Naše i svijeta, a dio njih preselio je u pripoljski dio župe, u Runoviće.


Na blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika Podosoja okupi se lijep broj župljana te hodočasnika iz susjednih župa - Zmijavaca, Slivna, Podbablja i Poljica. Ove godine na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca 2017. u 10:30 sati, procesiju i sv. misu predvodio je fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja i provincijski duhovni asistent za franjevačku mladež sa boravištem u Sinju. Uz fra Josipa u slavlju sv. mise suslavili su župnik fra Mladen i fra Marko Babić. Prije slavlja sv. mise fra Josip i fra Marko te fra Frano Laco, župnik Zmijavaca ispovijedali su vjernike.

U propovijedi predvoditelj misnog slavlja istaknuo je važnost dara i darovanja koji se usko povezuju sa djelovanjem sv. Nikole biskupa. No, darovanje nije posebnost samo nekih svetaca, nego je i poslanje svakog kršćanina kojeg Bog poziva na savršenost darivanja. Svi smo djeca Božja i jedni prema drugima trebamo biti poput Sv. Nikole, dobri i milosrdni kao što je i Otac nebeski dobar i milosrdan prema nama svima.

Kip Sv. Nikole u procesiji nosili su Mate Buljan, Frane Buljan, Ante Jukić i Jurica Dragović, a barjak Sv. Nikole Josip Puljiz. Preko sv. mise pjevali su članovi mješovitog župnog zbora pod pratnjom gđe. Marije (Maje) Biočić.

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio Gospodinu Bogu za ovogodišnju proslavu sv. Nikole, za sunčano vrijeme, čestitao stanovnicima Podosoja njihova zaštitnika te zahvalio predvoditelju misnog slavlja fra Josipu Repeši i svima koji su pridonijeli proslavi blagdana Sv. Nikole, a fra Josip je blagoslovio automobile i vozila.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas533
Ovaj mjesecOvaj mjesec49597
UkupnoUkupno7433297

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25