München: Duhovna obnova za početak došašća

U organizaciji Hrvatske katoličke župe München od 30. studenog do 2. prosinca 2017. u župnoj Kapeli blaženog Alojzija Stepinca u München održana je duhovna obnova na temu: “Dođi, Gospodine Isuse!” Voditelj duhovne obnove bio je fra Ivan Matić, svećenik franjevačke Provincije sv. Ćirila i Metoda i voditelj duhovnih obnova u Kući susreta Tabor u Samoboru. Svaku večer vjernici su imali mogućnost za sv. ispovijed od 18 sati, kada se ujedno molila i krunica. Slijedio je duhovni  nagovor – kateheza, a potom sv. misa. Nakon svete mise bilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Na duhovnoj obnovi sudjelovao je veliki broj hrvatskih vjernika a pjevanje i sviranje na obnovi pod ravnanjem s. Nikoline Bilić animirali su članovi crkvenog zbora i Franjevačke mladeži HKŽ München.


Na početku duhovne obnove fra Ivana je pozdravio župnik fra Boris Čarić, a svim prisutnim vjernicima poželio da ova duhovna obnova bude milosno i plodno vrijeme pred sam početak došašća u kojem će otvoriti svoja srca Isusu kako bi u svojim obiteljima u tom ozračju radosno dočekali blagdan Božića.

U uvodnoj katehezi prvog dana duhovne obnove fra Ivan je govorio o značenju vapaja "Dođi, Gospodine Isuse!" To je vapaj koji Crkva zaručnica, na poseban način kroz ovo vrijeme došašća koje je pred nama, upućuje svome Gospodinu.

"Maranatha! Dođi Gospodine Isuse!" završni je tekst iz Knjige Otkrivenja. Vrlo je važno da ovaj vapaj bude i naš osobni vapaj, vapaj da Isus dođe u naše srce, u našu obitelj, zajednicu, tamo gdje živimo i djelujemo. Isusov dolazak je nešto najbitnije za svakoga od nas jer On može ispuniti naše dubine, iscijeliti sve naše rane, osloboditi svakoga od nas od tereta i okova kojima smo sputani zbog naših slabosti i grijeha.

Drugog dana duhovne obnove tema je bila «Isus oprašta i ozdravlja». Isus nam je objavio Boga kao dobrog i milosrdnog Oca punog ljubavi prema svima nama. On nas je stvorio iz ljubavi. Tako trebamo gledati sebe i svoj život kao i život naših bližnjih. Sakrament pomirenja je na poseban način mjesto susreta s Božjim milosrđem koje nam priprema srca za radosno slavljenje Božićnog otajstva.

Tema trećeg dana bila je: "Marija, žena došašća". Najljepši  ulazak u vrijeme adventa je po Mariji i njenom srcu. Marija je Majka Crkve koja nas na najbolji način uvodi u otajstvo utjelovljenja Sina Božjega jer je i sama bila zahvaćena snagom i silom Duha Svetoga i upravo se u njezinu krilu, u njenoj majčinoj utrobi dogodilo utjelovljenje Sina Božjega.

Prvu nedjelju adventa fra Ivan Matić predvodio je euharistijska slavlja u crkvi St. Michael i St. Paul u gradu Münchenu. U propovijedima je na temelju nedjeljnog evanđelja i čitanja istaknuo važnost "bdijenja" u našem životu jer nitko od nas ne zna ni dana ni časa kada Gospodin dolazi ili kada ćemo mi doći pred lice Božje. Potaknuo je vjernike da se ne prepuste zavodljivostima ovoga svijeta koji odbacuje Božju riječ i Božju mudrost kao i kršćanske vrednote. Trodnevna duhovna obnova završila je susretom fra Ivana sa Framom HKŽ München koja se redovito okuplja u župi pod vodstvom duhovnih asistenata fra Filipa Mimice i fra Petra Komljenovića. Fra Ivan je na ovome susretu iznio svjedočanstvo o osnivanju i djelovanju Frame u Hrvatskoj. Njegov franjevački put obilježen je na poseban način radom s Franjevačkom mladeži, a dugi niz godina bio je u generalnoj kuriji Reda manje braće u Rimu i generalni asistent za Franjevačku mladež i Franjevački svjetovni red. Osim toga bavio se glazbom i skladanjem, a kada je riječ o Franjevačkoj mladeži treba istaknuti da je napisao i uglazbio himnu  Franjevačke mladeži "Frama".

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas110
Ovaj mjesecOvaj mjesec62284
UkupnoUkupno7445984

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 65