Šibenik: Mediji - tema rekolekcije u studenom

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu, 22. studenog 2017., u zgradi „Sjemeništa“ u Šibeniku. Na temu „Mediji i Crkva. Susret u različitosti govorio je Pročelnik Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta vlč. prof. dr. Jerko Valković. Prije samog izlaganja imao je i meditaciju koja je održana u sklopu molitve Srednjeg časa.


Uvodeći u temu rekolekcije vlč. Valković naglasio je kako mediji ne donose stvarnost nego sliku stvarnosti. Upravo u tome velika je moć manipulacije u medijima. Novinari, urednici, snimatelji mogu selektirati i prikazati samo jedan aspekt stvarnosti, onaj koji oni žele

Crkva sama ne stvara sliku o sebi već je stvaraju oni koji stoje iza medija. Kad govore o Crkvi prvi je kriterij medijima uobičajena medijska logika da i „loša vijest je dobra vijest“. Prikazivanje Crkve i općenito vjerske tematike isto tako podliježe kriterijima jer Crkva nije izdvojeni dio društva koji bi stajao nasuprot ili pored javnosti. Medije će u životu Crkve zanimati najviše ono što je konfliktno, pogotovo ako je prisutno unutar crkvene hijerarhije. Pozornost će privlačiti i različiti sukobi ili barem nesuglasice u odnosima pojedinac – hijerarhija ili između vjerskih institucija, zatim delikti, skandali i sl. Velik je interes medija za sve što je povezano s okultnim ili ne spada u kategoriju ‘redovitog’ događanja. Stoga i ne čudi da će ‘nadnaravne’ pojave, ozdravljenja i općenito teme koje iskaču izvan uobičajenog zauzimati udarne termine, kazao je prof. Valković.

Medije ne zanima svakodnevno življenje vjere i argumentirana rasprava o vjerskim temama. Isto tako, u medijskim izvješćima i općenito govoru o vjerskim temama mogu se uočiti ideološki utjecaji odnosno predrasude prema svemu onome što je vjersko a sve se to danas odvija u kontekstu širenja relativizma”, rekao je prof. Valković.

Naglasio je kako Crkva u Hrvatskoj mora razvijati odnose s javnošću i prilagođavati se novim okolnostima, a svećenici trebaju biti otvoreniji i koristiti se modernom tehnologijom za komunikaciju. Istaknuo je nužnost djelovanja na župnoj razini. Pomoću naprimjer župnih listića i emisija na lokalnim radijskim postajama, može se jako dobro doprijeti do vjernika i promijeniti lice Crkve.

Vlč. Valković je zaključio kako Crkva ima jednu veliku prednost pred medijima, a to je da ona svakodnevno i direktno, u zajedničkim susretima, preko svojih biskupa i svećenika komunicira s javnosti i vjernicima. (www.sibenska-biskupija.hr)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1734
Ovaj mjesecOvaj mjesec4079
UkupnoUkupno7618957

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60