Proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja u Splitu

„Danas na blagdan Gospe od Zdravlja nosimo u sebi zahvale i prošnje za sebe i svoje najmilije, za naš narod i domovinu. Molimo Majku Mariju da nas ohrabri u našim tjelesnim poteškoćama i duhovnim krizama, da nam učvrsti vjeru i povjerenje u Gospodina“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje na blagdan Gospe od Zdravlja u utorak, 21. studenoga 2017., u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu.


U koncelebraciji je bio provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, gvardijan i župnik samostana te brojni župnici okolnih župa. Prije početka misnoga slavlja pozdravnu riječ uputio je gvardijan samostana fra Jakov Begonja pozdravivši sve nazočne osobito predstavnike županijske i gradske vlasti, župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, dožupana Luku Brčića i Dragana Brtana, savjetnika gradonačelnika za dobro upravljanje i socijalne politike te predstavnike drugih institucija.

Nadbiskup Barišić je u svojoj propovijedi u duhu pročitanoga evanđeoskog teksta progovorio o Sv. Obitelji i hramu u Jeruzalemu ali i o poteškoćama s kojima se susreću suvremene obitelji: nedostatak poštovanja i strpljivosti, zajedničke molitve i razgovora. „Obitelj je još uvijek temeljna zajednica. Vjerujemo da je naši sabornici neće poniziti nego vrednovati i gledati kao temelj našega naroda. Iako je to važno ne rješava se pitanje obitelji u Saboru nego se živi na terenu“, naglasio je nadbiskup.

Kada je Isus imao dvanaest godina, Josip i Marija su zajedno s njim, kao i svake godine, išli u Jeruzalem o blagdanu Pashe. Međutim, Isus se izgubio, a Josip i Marija pronašli su ga nakon tri dana u hramu. Majka mu se s poštovanjem obratila pitanjem: „Sinko, zašto si nam to učinio? Otac tvoj i ja zabrinuti smo te tražili.“ U tom je svjetlu nadbiskup Barišić nazočnima podcrtao dvije važne stvari: način na koji je Marija postavila Isusu pitanje i činjenicu da su ga Josip i ona zajedno tražili. „Veoma je važno kako postavljamo pitanja jedni drugima, s vikom, diktatom i naredbom ili s poštovanjem? Pitanje treba uvažavati drugoga i otvarati ga dijalogu“, naglasio je mons. Barišić te nastavio: „Marija i Josip zajedno su tražili Isusa, a mi smo postali individualci i u svojoj obitelji. Nedostaje nam zajedništva, ne dijelimo poteškoće i radosti. Koliki su od vas izgubili djecu i pronalaze ih u 'hramu' svoga doma pred tabletom i različitim ekranima koji utječu na nesanicu i lošu koncentraciju?“, istaknuo je nadbiskup te dodao da iako rastemo u nesavršenim obiteljima možemo rasti u dobi, mudrosti i milosti.

„Djeca trebaju oba roditelja i oca i majku. I otac i majka imaju svoju nezamjenjivu ulogu u odgoju djece te odsutnost jednoga od njih ostavlja velike posljedice u životu djeteta“, kazao je nadbiskup dodavši da su različiti razlozi odsutnosti roditelja u obitelji, najčešće oca ali da najviše dijete pogađa rastava i ostavljenost. Pozvao je nazočne da više uključe Boga u svoju obitelj i odnose, da budu strpljivi jedni prema drugima i pristupaju s više razumijevanja jedni drugima, da naprave most između vjere i života, molitve i rada, nedjelje i radnoga tjedna. Na kraju propovijedi zamolio je Gospu od zdravlja da pomogne obiteljima gajiti zdrave odnose.

Na kraju misnoga slavlja riječ pozdrava i zahvale nadbiskupu, i svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja uputio je župnik fra Ante Udovičić naglasivši kako Crkva kao građevina ima i eshatonsko značenje. „Da bismo ušli u kuću Božju treba prijeći prag, znamen prijelaza iz svijeta ranjenoga grijehom u svijet novog života u koji su pozvani svi ljudi. Vidljiva crkva simbol je očinske kuće prema kojoj Božji narod putuje i gdje će Otac otrti 'svaku suzu s očiju'. Ona je i kuća svekolike djece Božje, koja je otvorena i spremna primiti ih. U ovom prijelazu iz svijeta ranjenog grijehom u svijet novog života potrebna je poslušnost vjere – biti podložan Božjoj riječi. Djevica Marija je najsavršenije ostvarenje poslušnosti vjere, stoga je molimo da nam bude i Odgajateljica u poslušnosti vjere“, kazao je župnik Udovičić.

Za vrijeme mise pjevao mješoviti župni zbor pod ravnanjem fra Stipice Grgata i s. Zorislave. Tijekom cijeloga su jutra brojni hodočasnici posjećivali omiljenu splitsku crkvu da bi izmolili od Gospe zdravlje za sebe i svoje najbliže, upalili svijeću, pomirili se s Bogom u sakramentu pomirenja te se osnažili u euharistiji tijelom Kristovim. (www.smn.hr)

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1588
Ovaj mjesecOvaj mjesec6298
UkupnoUkupno7621176

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48