HKM London: Duhovna obnova i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Od 18. do 19. studenog 2017. godine u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Londonu održana je duhovna obnova koju je predvodio preč. Domagoj Matošević rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. U dvodnevnom programu u londonskoj crkvi Svetoga Srca sudionici obnove razmatrali su nad evanđeoskim tekstovima i nastojali sebe prepoznati u njima. Razmatranje nad Ocem milosrđa bio je izvrstan uvod za obilježavanje Hrvatskog dana sjećanja na mjesta stradanja u domovinskom ratu.


U subotu 18. studenog, iz Matejevog evanđelja obrađena su dva teksta: susret Isusa i gubavca i susret Isusa i rimskog satnika. Sudionici su otkrili kako su gubavci u Isusov vrijeme, zbog svoje smrtonosne zarazne bolesti, bili izolirani i izdvojeni iz zajednice. Zdravi su ih ljudi imali pravo kamenovati ukoliko bi im se pokušali približiti. No, ovaj gubavca je došao Isusu s vjerom da ga On neće kamenovati, nego prihvatiti i ozdraviti. Tako se Isus odnosi i prema nama. On nas ne sudi nego spašava. Isto iskustvo iščitano je iz ulomka koji govori o susretu Isusa i rimskog satnika. Iako je rimski satnik bio poganin i neprijatelj Židovskog naroda Isus je bio sprema doći u njegov dom i ozdraviti mu dragoga slugu. Ali sam se satnik osjeti nedostojnim i uputi Isusu poznatu molbu: „Gospodine nisam dostojan do uniđeš pod moj krov, ali samo rijeci riječ i ozdravit će sluga moj.“ Sudionici duhovne obnove nastojali su se otvoriti snazi Njegove ozdravljujuće riječi.

U nedjelju 19. studenog vjernici su zastali na „legendarnim“ evanđeoskim tekstom koji govori o povratku izgubljenog sina i milosrdnom ocu. Iako su se sudionici najviše prepoznali u mlađem, ali i starijem sinu prepoznata je poruka da su svi vjernici pozvani biti kao Otac.

U spomen na žrtvu Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta stradanja u Domovinskom ratu u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Londonu u nedjelju 19. studenoga sv. misu je predslavio fra Ljubomir Šimunović, voditelj HKM Londonu suslavlju sa preč. Domagojem Matoševićem, rektorom Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke  U homiliji preč. Matošević  je naglasio kao što su u prispodobi o talentima odmah počeli raditi sa povjerenim talentima tako su naši hrabri branitelji odmah i odlučno prionuli obrani domovine. Iza sv. mise održan je prigodni program. Fra Ljubomir je istaknuo kako uskrsno otajstvo rasvjetljava sve naše smrti. Dopire do Vukovara, Škabrnje i svih drugih mjesta i osoba Lijepe naše koji su bili ljudskom mržnjom napadnuti, poniženi, pogaženi, ranjeni, prognani, razoreni te kako nas duboke rane naše hrvatske povijesti pozivaju na zajedništvo.

Misi i komemoraciji nazočili su vojni izaslanik brigadir Anto Zelić, te trojica Engleza hrvatskih branitelja predvođenih Danielom Kingtonom, glavnim tajnik Udruge Međunarodnih Dragovoljaca Oružanih Snaga Republike Hrvatske i Nj. E. Igor Pokaz, hrvatski veleposlanik u Ujedinjenoj Kraljevini, koji se obratio nazočnima istaknuvši važnost prenošenja istine o Vukovaru i Domovinskom ratu. Susretljivošću dr. sc. Roberta Holjevca, višeg stručnog i znanstvenog suradnika sa Instituta za povijest iz Zagreba priređena je prigodna Izložba "Vukovar 1991." autora dr. sc. Ante Nazora, ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Fotografije

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas68
Ovaj mjesecOvaj mjesec62877
UkupnoUkupno7052608

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47