HKM London: Duhovna obnova i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Od 18. do 19. studenog 2017. godine u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Londonu održana je duhovna obnova koju je predvodio preč. Domagoj Matošević rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. U dvodnevnom programu u londonskoj crkvi Svetoga Srca sudionici obnove razmatrali su nad evanđeoskim tekstovima i nastojali sebe prepoznati u njima. Razmatranje nad Ocem milosrđa bio je izvrstan uvod za obilježavanje Hrvatskog dana sjećanja na mjesta stradanja u domovinskom ratu.


U subotu 18. studenog, iz Matejevog evanđelja obrađena su dva teksta: susret Isusa i gubavca i susret Isusa i rimskog satnika. Sudionici su otkrili kako su gubavci u Isusov vrijeme, zbog svoje smrtonosne zarazne bolesti, bili izolirani i izdvojeni iz zajednice. Zdravi su ih ljudi imali pravo kamenovati ukoliko bi im se pokušali približiti. No, ovaj gubavca je došao Isusu s vjerom da ga On neće kamenovati, nego prihvatiti i ozdraviti. Tako se Isus odnosi i prema nama. On nas ne sudi nego spašava. Isto iskustvo iščitano je iz ulomka koji govori o susretu Isusa i rimskog satnika. Iako je rimski satnik bio poganin i neprijatelj Židovskog naroda Isus je bio sprema doći u njegov dom i ozdraviti mu dragoga slugu. Ali sam se satnik osjeti nedostojnim i uputi Isusu poznatu molbu: „Gospodine nisam dostojan do uniđeš pod moj krov, ali samo rijeci riječ i ozdravit će sluga moj.“ Sudionici duhovne obnove nastojali su se otvoriti snazi Njegove ozdravljujuće riječi.

U nedjelju 19. studenog vjernici su zastali na „legendarnim“ evanđeoskim tekstom koji govori o povratku izgubljenog sina i milosrdnom ocu. Iako su se sudionici najviše prepoznali u mlađem, ali i starijem sinu prepoznata je poruka da su svi vjernici pozvani biti kao Otac.

U spomen na žrtvu Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta stradanja u Domovinskom ratu u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Londonu u nedjelju 19. studenoga sv. misu je predslavio fra Ljubomir Šimunović, voditelj HKM Londonu suslavlju sa preč. Domagojem Matoševićem, rektorom Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke  U homiliji preč. Matošević  je naglasio kao što su u prispodobi o talentima odmah počeli raditi sa povjerenim talentima tako su naši hrabri branitelji odmah i odlučno prionuli obrani domovine. Iza sv. mise održan je prigodni program. Fra Ljubomir je istaknuo kako uskrsno otajstvo rasvjetljava sve naše smrti. Dopire do Vukovara, Škabrnje i svih drugih mjesta i osoba Lijepe naše koji su bili ljudskom mržnjom napadnuti, poniženi, pogaženi, ranjeni, prognani, razoreni te kako nas duboke rane naše hrvatske povijesti pozivaju na zajedništvo.

Misi i komemoraciji nazočili su vojni izaslanik brigadir Anto Zelić, te trojica Engleza hrvatskih branitelja predvođenih Danielom Kingtonom, glavnim tajnik Udruge Međunarodnih Dragovoljaca Oružanih Snaga Republike Hrvatske i Nj. E. Igor Pokaz, hrvatski veleposlanik u Ujedinjenoj Kraljevini, koji se obratio nazočnima istaknuvši važnost prenošenja istine o Vukovaru i Domovinskom ratu. Susretljivošću dr. sc. Roberta Holjevca, višeg stručnog i znanstvenog suradnika sa Instituta za povijest iz Zagreba priređena je prigodna Izložba "Vukovar 1991." autora dr. sc. Ante Nazora, ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1348
Ovaj mjesecOvaj mjesec15628
UkupnoUkupno7630506

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49