Lišane: Proslaljen blagdan sv. Nikole Tavelića

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem u župi Sv. Nikole Tavelića u Lišanima,14. studenog 2017., uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je nebeski zaštitnik sv. Nikola Tavelić. Misno slavlje predvodio je don Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije, a koncelebrirali su župnik fra Luka Banić i petnaest svećenika među kojima je bilo više njih koji su rodom iz Lišana.


Sv. Nikola mučenik živa je slika svoga hrvatskog naroda koji kroz mnoga stoljeća svoje povijesti živi mučenički radi svoje vjere, gažen i mrcvaren, bacan u tamnice raznih europskih i svjetskih sudišta, tjeran sa svojih ognjišta u ropstva i tuđine. A i danas je obezvrijeđen. Na žalost ne samo od tuđina nego i od svojih vlastitih sinova, kojima dade povjerenje, a oni ga bolno izdaše i dopustiše da bezočni svijet, u svojoj pohlepi uvijek žedan tuđe nesreće i bijede, ponovno muči, obezvrjeđuje, sudi i tamniči njegove sinove, istinske rodoljube, vojnike i generale, samo zato jer su se odvažno stavili da brane ''krst časni i slobodu zlatnu''. Mučeništvo je uvijek bilo i sjeme novog života. Sv. Nikola je za nas uzor na putu života. On, zauzeti apostol Crkve i crkvenog jedinstva, postao je svojom mučeničkom smrću i moćni nebeski zaštitnik svoga naroda čiji je na zemlji bio apostol, rekao je na kraju don Marinko Mlakić.

Za vrijeme slavlja mješoviti župni  crkveni zbor  pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom napjevu župe Lišane Ostrovičke. Na završetku slavlja u crkvi župnik fra  Luka Banić  zahvalio je propovjedniku, svećenicima, zboru i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeskog zaštitnika župe sv.  Nikole Tavelića. Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su na groblju molili i zapali svijeće za svoje pokojne.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1622
Ovaj mjesecOvaj mjesec3967
UkupnoUkupno7618845

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 64