Runovići: Hodočašće bl. Mariji od Propetoga

Vjernici iz župe Runovići, njih 45, predvođeni župnikom fra Mladenom u subotu, 11. studenoga 2017., hodočastili su Bl. Mariji od Propetoga Petković u Blato na otoku Korčuli. Pošli su ujutro oko 4:30 sati te su u Blato stigli oko 9:35 sati gdje ih je pred župnom crkvom Svih Svetih dočekala č. s. Janja Jurman te ih uvela u crkvu.


Nakon kratke molitve pred Presvetim oltarskim Sakramentom pozdravio ih je mjesni župnik o. don Željko Kovačević te ih upoznao sa poviješću blatske župne crkve. Pokazao im je nedavno restauriranu oltarnu sliku Svih Svetih, zatim raspelo na pobočnom oltaru pred kojim je Marija Petković kao djevojka klečala i molila te u lađi crkve oltar na kojem se nalaze relikvije Sv. Vicence, mučenice, zaštitnice Blata što su runovićki hodočasnici pogledali, a oko oltara Sv. Vicence obilazili su u tišini i molitvi.

Po izlasku iz crkve s. Janja povela ih je do rodne kuće Blaženice na kojoj su mogli vidjeti spomen ploču na kojoj se nalaze osnovni podatci iz Blaženičina života. Od Blaženičine rodne kuće povela ih je do samostana časnih sestara kćeri milosrđa te ih uvela u samostanski muzej gdje je postulantica Lana Pecotić upoznala hodočasnike se predmetima i slikama koji govore o životu i poslanju Bl. Marije Propetoga, utemeljiteljice hrvatske družbe „kćeri milosrđa“. Iz muzeja s. Janja uvela je hodočasnike u kapelu gdje počiva tijelo Blaženice te im govorila o kapeli koja je uređena neposredno pred prijenos tijela Blaženice iz Rima u Hrvatsku u njezino rodno Blato 1998. godine, zatim o družbi časnih sestara kćeri milosrđa te o njihovoj prisutnosti i djelovanju u Hrvatskoj, Italiji, Argentini, Uragvaju, Paragvaju i Čileu.

Nakon izlaganja č. s. Janje hodočasnici su u tišini i molitvi obišli oko sarkofaga u kojem počiva tijelo Blaženice. Neki su na sarkofagu ostavili slike svoje djece te ih tako preporučili zagovoru Bl. Marije Propetoga. Mogli su vidjeti u ampulici njezinu krv te su iskazali štovanje njezinoj relikviji koja se nalazi na oltaru.

U 11:30 sati u kapeli samostana sudjelovali su u slavlju sv. mise koju je slavio i propovijedao župnik fra Mladen. U propovijedi je rekao kako je Bl. Mariju od Propetoga, koja je željela služiti Kristu raspetomu služeći siromasima i potrebnima, uistinu vodio i nadahnjivao Duh Božji i doveo je do krajeva svijeta, do Južne Amerike.

Za razliku od bogatog mladića iz evanđelja po Mateju, o kojem su slušali, kojemu je Krist rekao da sve proda i podijeli siromasima, onda pođe za njim pa će imati blago na nebu, a mladić je otišao od Krista žalostan jer je imao veliki imetak (usp. Mt, 19, 16 – 20), Blaženica je čuvši Kristov poziv u rodnom Blatu ostavila očevu baštinu i na putu nasljedovanja Krista nadvladala sve prepreke te odlučno išla za njim.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Mladen predmolio je molitvu Bl. Mariji Propetoga te su ispjevali pjesmu „Zdravo Djevo“. Poslije misnog blagoslova i otpusta č. s. Janja i postulantica Lana ispjevale su pjesmu Blaženici „Biseru iz malog Blata…“       .

Poslije mise hodočasnici su se u samostanu okrijepili hranom, a časne sestre su ih počastile kolačima, čajem, kavom i sokom. Oko 14 sati krenuli su natrag u Runoviće zahvalivši se časnim sestrama Ziti Vuletić i Janji Jurman na lijepom i ugodnom dočeku te časnoj sestri Oliviji Kocijan što je dvije starije župljanke prevezla od autobusa do samostana i natrag.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1197
Ovaj mjesecOvaj mjesec15477
UkupnoUkupno7630355

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50