Studenci: Hodočašće župljana u Mariju Bistricu

Župljani župe sv. Ilije proroka u Studencima zajedno sa župnikom fra Zoranom Jonjićem su nakon sudjelovanja u molitvenoj inicijativi „Iskra milosrđa“, kojom su se pridružili brojnim vjernicima u moljenju krunice Božjeg milosrđa na trgovima, hodočastili i u Mariju Bistricu povodom Četvrtog nacionalnog susreta štovatelja Božjega milosrđa.


Svečano misno slavlje 21. listopada 2017. predvodio je sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji su sudjelovala dvadeset i dva svećenika iz raznih dijelova Hrvatske, koji su sa svojim vjernicima prispjeli na susret. Pjevanje je predvodio Zbor „AS" župe bl. Alojzija Stepinca iz Kutinske Slatine, a poslužitelji oltara bili su brojni ministranti župa u Trnovčici i Kutinskoj Slatini. U propovijedi biskup Košić je podsjetio na tekst Petrove poslanice u kojoj blagoslivlja Boga „koji nas po velikom milosrđu svojemu uskrsnućem Isusa Krista… nanovo rodi za životnu nadu". Upravo po Kristovoj pobjedi nad smrću čovjek biva darivan milošću – Božjim milosrđem i Božjom ljubavlju po kojoj se postaje novim čovjekom, nanovo rođenim za životnu nadu po sakramentu krštenja, rekao je biskup, i dodao: „Novost života koji nam je darovan po krštenju Duh Sveti želi razvijati sve više u nama, a to znači da smo novi ljudi koji doduše živimo na zemlji, ali nismo od zemlje, jesmo u svijetu, ali nismo od svijeta". „Ako se prestanemo nadati dobru, ako se uvučemo samo u zdvajanje i ne vjerujemo da je moguća promjena na bolje i novi život, tada je život izgubljen", rekao je biskup i potaknuo da Petrov vapaj: „Spasi me, Gospodine" dok je tonuo hodeći po moru, treba biti i „naša molitva". „I Krist će nas podići iz valova naših zabluda, strasti i laži u koje već tonemo, on će nam pružiti svoju ruku i izvući nas iz propasti. Ne bojmo se zavapiti: 'Vječni Oče, po pregorkoj muci i uskrsnuću svoga Sina, budi milosrdan nama i cijelom svijetu". U dijelu propovijedi biskup je govorio i o važnosti pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, „Duši duše hrvatske…", Kraljici krunice kojoj je posvećen mjesec listopad. Istaknuo je izvanrednu snagu sadržanu u molitvi krunice koja je bila izvorom mnogih pobjeda. Upitao je zašto se danas ne uspijeva suprotstaviti nasrtajima protiv obitelji, protiv mladih, protiv djece pri tom videći kako bi mogući razlog mogao biti i zanemarivanje molitve krunice. „Mi smo još uvijek tu i imamo zadaću moliti se, moliti se za naš narod, za naše obitelji, za djecu i mlade", potaknuo je biskup. Kako se Susret održao na uočnicu spomendana sv. Ivana Pavla II. biskup se prisjetio svetoga pape i njegova drugog pohoda Hrvatskoj, 1998., kada je blaženim proglasio Alojzija Stepinca, koji se „nije bojao reći istinu, premda su i tada našeg svetog Blaženika blatili i krivo optuživali kao i danas kad očekujemo završetak tog procesa proglašenja svetim i radujemo se njegovoj pobjedi." Pri tom se biskup Košić prisjetio utjecaje pape u širenju štovanja Božjega milosrđa. Biskup je pozvao živjeti bît milosrđa: „pokazivati milosrđe prema našim bližnjima i dapače prednjačiti u tome. To znači znati opraštati našim ukućanima, našim susjedima i svima koji nas povrijede, znati sve gledati Božjim očima sućuti i milosrdne ljubavi".

Nakon misnog slavlja uslijedilo je štovanje relikvija sv. Ivana Pavla II. i sv. Faustine Kowalske a zatim je održan križni put bistričkom kalvarijom. Župa Studenci je imala milost predmoliti dvanaestu postaju čiji je tekst čitao maturant Mate Šakić.

Na kraju susreta za sve hodočasnike prikazana je kazališna predstava „Faustina. Božje je ime Milosrđe" fra Ivana Lotara OFM Conv., u izvedbi Radnika Milosrdnog Isusa iz Pule.

O. Andrzej Wośko, dehonijanac, ispred Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa, organizatora susreta, a čija je tajnica naša Studenčanka Jelena Vuković, pozvao je na jubilarni - Peti nacionalni susret koji će se održati 20. listopada 2018. u Mariji Bistrici i njime će se obilježiti 80. obljetnica smrti sv. Faustine Kowalske i 25. obljetnica njezina proglašenja blaženom.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1117
Ovaj mjesecOvaj mjesec8121
UkupnoUkupno7622999

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40