Dani socijalne zauzetosti od 5. do 19. studenoga u Splitu

Dani socijalne zauzetosti održat će se od 5. do 19 studenoga u Splitu, a na njima će se promicati svijest o potrebi pomaganja siromašnima i bit će predstavljena inicijativa za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju, to jest slobodnu nedjelju, koji će se zauzimati za smanjenje rada nedjeljom, najavili su u četvrtak 2. studenoga čelnici Franjevačkog instituta za kulturu mira i Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.


"Tijekom dva tjedna Dana socijalne zauzetosti želimo napraviti vidljivim ono što nije dovoljno vidljivo jer postoji dosta grupa i inicijativa koje se bave socijalnom problematikom, a nisu vidljive", istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira dr. fra Ante Vučković.

Dani socijalne zauzetosti održavaju se prvi put, a nakana je da se oni održavaju svake godine, rekao je dr. Vučković, dodajući kako se festivalom socijalne zauzetosti, koji ima kršćansku provenijenciju, želi uspostaviti bolja povezanost sa sličnim inicijativama u hrvatskom društvu koje nisu kršćanske nadahnutosti i ne dolaze iz kršćanskog kruga, ali dolaze iz ljudske potrebe da se pomogne ljudima.
"Po našem sudu, nema dovoljno bistre osjetljivosti u Katoličkoj Crkvi za socijalnu problematiku pa smo to htjeli izvući van da se ta osjetljivost poveća", istaknuo je dr. Vučković.

Potpredsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Božo Vuleta rekao je kako se tom manifestacijom želi utjecati na tijekove u društvu u smislu donošenja zakona te da je vrlo važna inicijativa o osnivanju Hrvatskog saveza za nedjelju o kojem će se raspravljati na okruglom stolu 15. studenoga u sklopu Dana socijalne zauzetosti.

"Na tom okruglom stolu želimo okupiti sve one koji žele podržati inicijativu za osnivanje hrvatskog saveza za nedjelju u tom smislu da se barem u velikoj mjeri smanji rad nedjeljom, da se ne mora raditi ono što nije potrebno", rekao je Vuleta.

Po njegovim riječima, sve veće sindikalne središnjice u Hrvatskoj izrazile su spremnost da budu članice Hrvatskog saveza za nedjelju te će na okruglome stolu sudjelovati i predstavnici sindikata."Odlučili smo da na ovaj okrugli stol ne pozivamo političare jer bi u tom slučaju skup dobio drukčije konotacije i ne želimo ga opteretiti, ali ćemo na različite načine informirati političare i druge koji donose odluke, a uputit ćemo im i apele", objasnio je Vuleta.

Najavio je da će na okruglome stolu o inicijativi za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju biti prikazan i dokumentarni film "Sedmi dan" redatelja Borisa Orešića, a u radu okrugloga stola sudjelovat će i predstavnici Austrijskog saveza za nedjelju i Austrijske katoličke socijalne akademije te predstavnici sindikata iz Austrije.

Vuleta je također najavio da će se u sklopu Dana socijalne zauzetosti 17. studenoga održati okrugli stol "Demografija, rad i obitelj". Pritom je istaknuo kako je demografija gorući problem hrvatskog društva te da nema strategije za demografsku revitalizaciju Hrvatske.

Rekao je kako će tijekom dvotjedne manifestacije vjeroučitelji predstavljati dvije brošure koje je objavio Franjevački institut za kulturu mira pod naslovom "Kockanje - prepoznavanje i liječenje" i "Zamke i opasnosti u čudesnom svijetu medija", a teme kojima se one bave, dodao je, "prava su pošast u našem društvu".

Ravnateljica Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Vlatka Topalović najavila je da će se u sklopu Dana socijalne zauzetosti 11. studenoga održati humanitarni koncert duhovne glazbe pod nazivom "Najmanjima od najmanjih", a prikupljeni novac bit će namijenjen za deset siromašnih obitelji koje imaju djecu s teškoćama u razvoju.

"Na ovim ćemo danima također govoriti o obiteljima koje su pogođene nasiljem, bolešću, siromaštvom, osamljenošću, neshvaćenošću, ugroženošću", rekla je Topalović.

Dane socijalne zauzetosti, kako je najavljeno, otvorit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji će 5. studenoga u splitskoj crkvi Gospe od Zdravlja slaviti misu, a zatvaranje će također biti u toj crkvi 19. studenoga na misi koju će predvoditi dr. Vučković.

Vuleta je istaknuo kako je 19. studenoga, kada će se zatvoriti ta manifestacija, znakovit datum jer će se tog dana prvi put obilježiti Svjetski dan siromašnih koji je proglasio papa Franjo.
"Svjetskim danom siromašnih želi se izraziti dimenzija osobnosti da ne govorimo isključivo o siromaštvu kao problemu, nego o siromasima, i da na te ljude gledamo kao na ravnopravne, a ne manje vrijedne. Silno je važno izgraditi tu svijest i Crkva radi na tome, a mi ćemo na Danima socijalne zauzetosti promovirati tu svijest", istaknuo je Vuleta. (IKA)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas415
Ovaj mjesecOvaj mjesec7419
UkupnoUkupno7622297

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38