Lišane: Održan formacijski susret u OFS-u

Zadarsko-šibensko područno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Sv. Nikola Tavelić“, Zadar, Povjerenstvo za formaciju priredilo je u nedjelju, 29. listopada 2017., formacijski susret za članove Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Sv. Mihovil“, u nastajanju, u Lišanima Ostrovičkim.

Na području Zadarsko-šibenskoga područnog OFS-a postoje tri Mjesna bratstva u nastajanju: Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Ante Padovanski“, Šibenik-Šubićevac; Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od Anđela“, Karin i Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Mihovil“, Lišane Ostrovičke.


S područne razine sudjelovali su na formacijskom susretu Svemirka Matić, OFS, područna ministra, Anita Močić, OFS, područna animatorica za Framu i fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata.

Formacijski susret započeo je s „Molitvom za početak bratskih susreta“ (Obrednik OFS-a, br. 2). Potom je područna ministra Svemirka pozdravila sve prisutne članove OFS-a „Sv. Mihovil“, u nastajanju. Riječ dobrodošlice uputio je i fra Luka Banić, (župnik) duhovni asistent.

Tema susreta bila je „Život u bratstvu OFS-a“ (Generalne konstitucije OFS-a, čl. 28-45): Opće smjernice (čl. 28-36); Ulazak u Red i formacija (čl. 37-45); Vrijeme uvođenja (čl. 38); Primanje u Red (čl. 39); Vrijeme formacije (čl. 40); Zavjetovanje ili obećanje evanđeoskog života (čl. 41-43); Trajna formacija (čl. 44) i Promicanje zvanja (čl. 45).

Nakon izlaganja Svemirke, područne ministre, fra Stipe, predsjednika Konferencije područnih duhovnih asistenata i Anite, područne animatorice za Framu razvila se živa diskusija o navedenoj temi te o stanju i perspektivama OFS-a u župi sv. Mihovila u Lišanima.


Istaknuto je da navedena tema ima za cilj: kako stvoriti i formirati jedno konkretno Mjesno bratstvo OFS-a? Na prvom mjestu i kao prioritet, u čemu su se svi sudionici složili, jest formacija, odgoj i obrazovanje u vjeri te proučavanje i usvajanje sadržaja Franjevačkih izvora kao i Franjevačkih smjernica, ponajprije Pravila i Konstitucija OFS-a koji su temeljeni na Evanđelju Isusa Krista. Iskristaliziran je bitni zaključak cijeloga susreta da je nasušno potrebno najprije osobno sebe evangelizirati da bismo mogli i druge evangelizirati. Raditi na odgoju i obrazovanju sebe i mijenjati najprije same sebe, i kada se ja promijenim, tom promjenom mijenjam i druge s kojima živim i radim. Potrebno je računati na Božju pomoć i na pomoć svakoga člana bratstva jer „Tko vjeruje, nikada nije sam!“ (Benedikt XVI.)

Posebno je istaknuta nužnost dijaloga koji ima svoje ishodište u Bogu. Sa svim poštovanjem, ali i sa svim marom i ljubavlju prići k ljudima, među kojima nam je Bog dao živjeti. Prići k braći i sestrama u bratstvu OFS-a prijateljski, nastojati ih razumjeti, ponuditi im dobra Kristova spasenja i učiniti ih dionicima tih dobara.

Na ovom formacijskom susretu izabrana je Davorka Mamić, privremena voditeljica i Mirela Mamić, privremena zamjenica voditeljice koje će zajedno s fra Lukom, duhovnim asistentom voditi i animirati bratstvo OFS-a, u nastajanju, do privremenih zavjeta koji će se održati početkom 2018. godine.

Formacijski susret završio je „Molitvom za završetak bratskih susreta“ (Obrednik OFS-a, br. 4.).

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas982
Ovaj mjesecOvaj mjesec7986
UkupnoUkupno7622864

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30