Igrane: Posveta novog oltara u crkvi Gospe od Ružarja

Tijekom ove godine, zalaganjem župnika fra Ante Buljana i doprinosom župljana i Turističke zajednice, u crkvi Gospe od Ružarja u Igranima postavljen je novi glavni oltar, ambon i oltar svetoga Ante. Radove su izveli gospodin Luka Markić i njegov sin Ante sa svojim suradnicima iz Doca Donjega.


U nedjelju 22. listopada 2017., mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, u pratnji svoga tajnika don Gabrijela i župnika fra Ante, posvetio je novi oltar u crkvi Gospe od Ružarija u župi Igrane. Slavlje je započelo procesijom u kojoj su bili ministranti, svećenici i o. Nadbiskup koji je u svom pozdravu najprije pozdravio župnika fra Antu i sve nazočne vjernike te je podsjetio na daleku i bogatu vjersku povijest župe Igrane, o kojoj svjedoče crkvica sv. Spasa iz 9. st.; Sv. Mihovila iz 12. st. i Gospa od Ružarja iz 1752. godine, a  posebno se osvrnuo na simboliku zvonika i oltara. Uz ove kamene građevine, naglasio je da je važno ono što nosimo u srcu.

U propovijedi je o. Nadbiskup progovorio o Isusovim riječima "dajte caru carevo, a Bogu božje" i naglasio kako Crkva ne može biti odijeljena od društva u kojem živi i zakona koji ju obvezuju te mora dati i daje državi ono što joj pripada, ali se ne smije dogoditi da se u potpunosti udaljimo od Boga i zaboravimo Bogu predati ono što je najvrijednije, a to je naše srce, jer nam ga je sam Bog dao i po ljubavi koja se u čovjeku nalazi znamo kome pripadamo. Stoga je potrebno poštivati  zakone, ali i dati Bogu ono što je njegovo.

Nakon propovijedi don Gabrijel je predmolio litanije Svih Svetih nakon čega je o. Nadbiskup izmolio posvetnu molitvu i posvetio oltar.

Ovo je bio poseban doživljaj za mnoge župljane koji su bili na misi, jer je gotovo svima bio prvi put da sudjeluju u ovom obredu. Na kraju mise župnik je zahvalio najprije Bogu na ovom događaju i lijepom danu, a zatim i ocu nadbiskupu na njegovom posjetu, ministrantima, pjevačima i svim vjernicima koji su prisustvovali obredu.

Prije samog blagoslova o. Nadbiskup je još jednom zahvalio župniku na radu i uređenosti crkve i okoliša i podsjetio da je sve to ništavno ako nema Igranaca i ako vjera, oltar i crkva nisu u srcu. S osmijehom na licu i radošću u srcu otišli su svi svojim kućama, a Nadbiskup i suradnici kod župnika na okrepu.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas111
Ovaj mjesecOvaj mjesec62285
UkupnoUkupno7445985

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 79