Mirlović-Zagora: Trajno zavjetovanje u OFS-u

Slavlje trajnog zavjetovanja u Mjesnom bratstvu Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Sv. Ivan Pavao II.“ Mirlović-Zagora proslavljeno je na uočnicu blagdana sv. Ivana Pavla II. u subotu, 21. listopada 2017. u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije s početkom u 14 sati.

Zaštinik Mjesnoga bratstva OFS-a u Mirlović-Zagori je sv. Ivan Pavao II. (1920. – 2005.). Blagdan sv. Ivana Pavla II. slavi se 22. listopada, na dan kad je održao prvu misu kao papa (izabran je za papu 16. listopada 1978.)


Misu i obred trajnog zavjetovanja je predslavio i propovijedao fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata Zadarsko-šibenskog područnog OFS-a „Sv. Nikola Tavelić“ (Zadar). Koncelebrirao je fra Ivan Čupić, OFM (župnik i definitor) duhovni asistent.

Trajno su se zavjetovale: Nada Matas, OFS i Gordana Nakić, OFS.

Zavjete je u ime Crkve i OFS-a primila Vica Sudar, OFS, ministra, a fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata potvrdio. Ulogu svjedoka za vrijeme trajnog zavjetovanja vršile su Janja Bulat, OFS i Marija Bulat, OFS.

Fra Stipe je u propovijedi predočio poziv i poslanje OFS-a (svjetovnog franjevca i svjetovne franjevke), služeći se „prvim poglavljem Generalnih konstitucija OFS-a“ koje je naslovljeno „Franjevački svjetovni red“:

„Svi su vjernici pozvani na svetost te imaju pravo, u zajedništvu s Crkvom, slijediti vlastiti duhovni put.

U Crkvi postoje mnoge duhovne obitelji s različitim karizmama. U te se obitelji ubraja Franjevačka obitelj koja, u različitim svojim ograncima, priznaje kao oca, nadahnitelja i uzor sv. Franju Asiškog.

U Franjevačkoj obitelji od samih početaka Franjevački svjetovni red  ima svoje mjesto. On je uobličen u uređenu cjelinu svih katoličkih bratstava kojih se članovi, potaknuti Duhom Svetim, zavjetovanjem obvezuju živjeti Evanđelje poput sv. Franje u svome svjetovnom staležu opslužujući Pravilo potvrđeno od Crkve.

Snagom pripadnosti istoj duhovnoj obitelji Sveta Stolica povjerila je pastoralnu skrb i duhovnu asistenciju Franjevačkoga svjetovnog reda Prvome franjevačkome redu i Trećemu samostanskom redu (TOR). To su 'ustanove' kojima pripada 'altius moderamen' (više vodstvo) o kojem govori kan. 303 Zakonika kanonskoga prava.

Franjevački svjetovni red (OFS) jest u Crkvi javno društvo. Raščlanjuje se u bratstva na različitim razinama: mjesnoj, područnoj, nacionalnoj i međunarodnoj. Ona pojedinačno imaju pravnu osobnost u Crkvi.“ (GK, čl. 1.)

„Poziv Franjevačkoga svjetovnog reda jest specifični poziv koji prožima život i apostolski rad svojih članova. Stoga mu ne mogu pripadati oni koji su trajnom obvezom vezani uz drugu redovničku obitelj ili ustanovu posvećenoga života.

OFS  je otvoren vjernicima različitih staleža. Njemu mogu pripadati:

- laici (muškarci i žene);

- svjetovni klerici (đakoni, svećenici i biskupi).“ (GK, čl. 2)

„Svjetovnost jest karakteristika duhovnosti i apostolskoga života pripadnika OFS-a.

Njihova se svjetovnost, u pozivu i apostolskome životu, ostvaruje u skladu s uvjetima pojedinog staleža:

- za laike: njihovim doprinosom izgradnji kraljevstva Božjega nazočnošću u vremenitim stvarnostima i vremenitim djelatnostima;

- za svjetovne klerike: služenjem Božjemu narodu, kako je njima vlastito, u zajedništvu s biskupom i prezbiterijem.

I jedni i drugi nadahnjuju se evanđeoskim opredjeljenjem sv. Franje Asiškoga obvezujući se da će nastaviti njegovo poslanje zajedno s drugim pripadnicima Franjevačke obitelji.

Poziv OFS-a jest poziv živjeti evanđelje u bratskome zajedništvu. U tu se svrhu članovi OFS-a ujedinjuju u crkvene zajednice koje se zovu bratstva.“ (GK, čl. 3.)

„OFS se upravlja općim crkvenim i vlastitim pravom: Pravilom, Konstitucijama, Obrednikom i posebnim statutima.

Pravilo utvrđuje narav, svrhu i duh OFS-a.

Konstitucije imaju za cilj:

- primijeniti Pravilo;

- konkretno naznačiti: uvjete za pripadnost OFS-u, njegovu upravu, organizaciju života bratstva i sjedište bratstva.“ (GK, čl. 4.)

„Autentično tumačenje Pravila i Konstitucija pridržano je Svetoj Stolici. Za praktično tumačenje Konstitucija u cilju usklađivanja primjene na različita geografska i kulturna područja i na različite razine Reda nadležan je generalni kapitul OFS-a.

Za tumačenje posebnih točaka o kojima treba donijeti pravodobnu odluku nadležno je Predsjedništvo Međunarodnoga vijeća OFS-a (MVOFS). To tumačenje vrijedi do sljedećega generalnog kapitula.“ (GK, čl. 5.)

„Međunarodno bratstvo OFS-a ima vlastiti statut odobren od generalnog kapitula.

Nacionalna bratstva imaju vlastite statute koje odobrava Predsjedništvo MVOFS-a.

Područna i mjesna bratstva mogu imati vlastite statute koje odobrava vijeće više razine.“ (GK, čl. 6.)

„Dokida se sve što se protivi ovim Konstitucijama.“ (GK, čl. 7.)

Fra Stipe je, na kraju, zaključio: „Nadahnjujući se na primjeru i na spisima sv. Franje, i nadasve milošću Duha Svetoga, neka braća svaki dan s vjerom žive veliki dar što nam ga je Krist darovao: objavu Očevu. Neka tu vjeru svjedoče pred ljudima:

- u obiteljskome životu;

- na poslu;

- u radosti i trpljenjima;

- u susretu s ljudima koji su svi braća u istome Ocu;

- u prisutnosti i sudjelovanju u društvenom životu;

- u bratskom odnosu sa svim stvorenjima.“ (usp. GK, čl. 12.)

Slavlju trajnog zavjetovanja nazočili su i predstavnici Mjesnih bratstava OFS-a Drniša i Krapanj-Brodarica: Kata Brakus, OFS, ministra i Anita Močić, OFS, područna animatorica za Framu (Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od Ružarija“, Drniš); Marija Marić, OFS, ministra, Marija Jaram, OFS, zamjenica ministre, Ante Labor, OFS, tajnik i Antonijo Marić, OFS (Mjesno bratstvo OFS-a „Uzvišenje Svetoga Križa“, Krapanj-Brodarica).

Nakon slavlja Vica Sudar, ministra istaknula je, uz čestitku slavljenicama, da je slavlje trajnih zavjeta veliki događaj za OFS u Mirlović-Zagori, te zaključila:„Zahvalna sam Bogu, Gospi i sv. Franji za sve milosti kojim nas darivaju. Pozvani smo i poslani da te iste darove posredujemo u svojoj sredini.“

Potom je Anita Močić, OFS, područna animatorica za Framu, uime Područnog Vijeća OFS-a i Svemirke Matić, OFS, područne ministre uputila svoju čestitku i naglasila u kojem god se Mjesnom bratstvu OFS-a događaju slavlja trajnog zavjetovanja znači da taj OFS ima budućnost. Čestitam. Gospodin vam dao mir.

Fra Ivan, duhovni asistent, u svojoj čestitci i zahvalnici napomenuo je: „OFS je dar unutar Crkve i Franjevačke obitelji. Isto tako i u župnoj zajednici. Njegov je poziv i poslanje živjeti evanđelje po uzoru sv. Franje Asiškoga, u zajedništvu s Crkvom i u Crkvi, u svijetu i za svijet u službi Kraljevstva Božjega...

Nada i Gordana trajno zavjetovane uz zahvalnicu Bogu, Gospi i sv. Franji gostima i svim članovima OFS-a „Sv. Ivan Pavao II.“ te fra Ivanu, duhovnom asistentu posvjedočile su da je kršćanstvo vjera svjedoka i vjera u svjedoke. Zašto su se opredijelile za služenje Bogu i čovjeku unutar OFS-a? – Zato jer su imale u svojim obiteljima „troćeredce/trećoredkinje“ koji su ostavili trajne tragove služenja u našoj župi. Svjedočenje kršćanske vjere njih i današnjih članova OFS-a te život, rad i svjedočenje vjere našega župnika fra Ivana bili su poticaj da su se opredijelile za službu Bogu, našoj Crkvi i našemu narodu. Hvala. „Nastavljamo navješćujući evanđelje po uzoru sv. Franje i poput mnogih nekadašnjih i današnjih svjetovnih franjevaca i svjetovnih franjevki.“

Vijeće Mjesnoga bratstva OFS-a „Sv. Ivan Pavao II.“, Mirlović-Zagora, 2016.-2019.

  • Vica Sudar, OFS, ministra
  • Dane Nakić, OFS, zamjenik ministre
  • Damir Braica, OFS, tajnik
  • Stanko Sudar, OFS, blagajnik
  • Nevenka Bulat, OFS, povjerenica za formaciju
  • Marija Bulat, OFS, animatorica za Framu
  • Fra Ivan Čupić, OFM, duhovni asistent

Poslije slavlja trajnoga zavjetovanja bio je agape u župnoj dvorani koji su priredili članovi Mjesnoga bratstva OFS-a „Sv. Ivan Pavao II.“

Proslavu blagdana Sv. Ivana Pavla II., zaštitnika Mjesnoga bratstva OFS-a Mirlović-Zagora, i slavlje trajnog zavjetovanja slikom je „zabilježila“ Anita Močić, OFS, područna animatorica za Framu.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas67
Ovaj mjesecOvaj mjesec19426
UkupnoUkupno7634304

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34