Osamstoljetna franjevačka prisutnost u Svetoj Zemlji

Od 16. do 18. listopada 2017. godine u franjevačkom samostanu Svetog Spasitelja u Jeruzalemu održana je proslava osamstoljetne obljetnice franjevačke prisutnosti u Svetoj Zemlji.

Prije 800 godina na Duhovskom kapitulu u svetoj Mariji Porcijunkulskoj u Asizu naš se franjevački Red otvorio sveopćem misijskom poslanju Crkve. Uprava je Reda tada odlučila poslati braću po cijelome tada poznatome svijetu da svjedoče Evanđelje, bratstvo i mir. Tom su prilikom poslali nekoliko braće, predvođeni bratom Ilijom iz Kortone, da osnuju novu provinciju "oltremare" ili „Sirija“. Dvije godine poslije i sveti je Franjo došao u Svetu Zemlju kao hodočasnik.

Rođena je želja braće da borave u svetim mjestima našega otkupljenja kako bi mogli slaviti i zahvaljivati svemogućemu Bogu, koji se utjelovio za nas u Nazaretu, pokazujući nam Božje lice u licu djeteta u Betlehemu; koji nam se daruje u euharistiji u dvorani Posljednje Večere i poučava nas međusobnoj ljubavi perući nam noge; koji nas uči kako uskladiti našu volju s Očevoj voljom u Getsemaniju; koji nam pokazuje najveći stupanj ljubavi darujući svoj život za nas na Golgoti; te konačnu pobjedu nad smrću u Svetom Grobu.

1342. godine papa Klement VI bulama "Gratiasagimus" e "Nupercarissimae" povjerava Franjevcima čuvanje svetih mjesta u Svetoj Zemlji.

Prigodom proslave Osamstoljetne franjevačke prisutnosti u Svetoj Zemlji kustos Svete Zemlje fra Francesco Patton u svom je nagovoru naglasio da smo mi fratri jednostavno i siromašno sredstvo kojim se Bog služi i nastavlja svoju povijest. Mi franjevci gledamo na ovih 8 stoljeća kao objavu Božje providnosti, njegove vjernosti i dobrote, prema nama, skromnom sredstvu koje je izabrao.

General Reda Michael Perry je rekao da je naše služenje u Svetoj Zemlji na korist cijeloga svijeta i da je ovo dobra prilika posvijestiti Kristovu prisutnost među nama, njegovo milosrđe i ljubav u Svetoj Zemlji i cijelome svijetu.

Perfekt kongregacije za Istočne crkve kardinal Leonardo Sandri je rekao da je poslanje Kustodije Svete Zemlje darovati cijelom svijetu Kristovo blago.

Papa Franjo poslao je poruku i apostolski blagoslov te zazvao majčinsku zaštitu Blažene Djevice Marije nad sve fratre koji služe u Svetoj Zemlji.

Fotografije: Custodia Terræ Sanctæ

Fra Josip Cvitković

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas357
Ovaj mjesecOvaj mjesec7361
UkupnoUkupno7622239

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31