Osamstoljetna franjevačka prisutnost u Svetoj Zemlji

Od 16. do 18. listopada 2017. godine u franjevačkom samostanu Svetog Spasitelja u Jeruzalemu održana je proslava osamstoljetne obljetnice franjevačke prisutnosti u Svetoj Zemlji.

Prije 800 godina na Duhovskom kapitulu u svetoj Mariji Porcijunkulskoj u Asizu naš se franjevački Red otvorio sveopćem misijskom poslanju Crkve. Uprava je Reda tada odlučila poslati braću po cijelome tada poznatome svijetu da svjedoče Evanđelje, bratstvo i mir. Tom su prilikom poslali nekoliko braće, predvođeni bratom Ilijom iz Kortone, da osnuju novu provinciju "oltremare" ili „Sirija“. Dvije godine poslije i sveti je Franjo došao u Svetu Zemlju kao hodočasnik.

Rođena je želja braće da borave u svetim mjestima našega otkupljenja kako bi mogli slaviti i zahvaljivati svemogućemu Bogu, koji se utjelovio za nas u Nazaretu, pokazujući nam Božje lice u licu djeteta u Betlehemu; koji nam se daruje u euharistiji u dvorani Posljednje Večere i poučava nas međusobnoj ljubavi perući nam noge; koji nas uči kako uskladiti našu volju s Očevoj voljom u Getsemaniju; koji nam pokazuje najveći stupanj ljubavi darujući svoj život za nas na Golgoti; te konačnu pobjedu nad smrću u Svetom Grobu.

1342. godine papa Klement VI bulama "Gratiasagimus" e "Nupercarissimae" povjerava Franjevcima čuvanje svetih mjesta u Svetoj Zemlji.

Prigodom proslave Osamstoljetne franjevačke prisutnosti u Svetoj Zemlji kustos Svete Zemlje fra Francesco Patton u svom je nagovoru naglasio da smo mi fratri jednostavno i siromašno sredstvo kojim se Bog služi i nastavlja svoju povijest. Mi franjevci gledamo na ovih 8 stoljeća kao objavu Božje providnosti, njegove vjernosti i dobrote, prema nama, skromnom sredstvu koje je izabrao.

General Reda Michael Perry je rekao da je naše služenje u Svetoj Zemlji na korist cijeloga svijeta i da je ovo dobra prilika posvijestiti Kristovu prisutnost među nama, njegovo milosrđe i ljubav u Svetoj Zemlji i cijelome svijetu.

Perfekt kongregacije za Istočne crkve kardinal Leonardo Sandri je rekao da je poslanje Kustodije Svete Zemlje darovati cijelom svijetu Kristovo blago.

Papa Franjo poslao je poruku i apostolski blagoslov te zazvao majčinsku zaštitu Blažene Djevice Marije nad sve fratre koji služe u Svetoj Zemlji.

Fotografije: Custodia Terræ Sanctæ

Fra Josip Cvitković

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1623
Ovaj mjesecOvaj mjesec43044
UkupnoUkupno7426744

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35