Podbablje: Proslava sv. Luke

Svetkovina sv. Luke, nebeskog zaštitnika župe i općine Podbablje, na posebno svečan način obilježena je u srijedu, 18. listopada 2017., u svečevom svetištu na Kamenmostu gdje je svečanu svetu misu predvodio i propovijedao predvodio župnik u Vinjanima fra Josip Sušić.


Mnoštvo vjernika pristiglih iz cijele Imotske krajine i svih naselja prostrane župe Podbablje još od jutarnjih sati ispunilo je dvorište podbapske župne crkve posvećene sv. Luki, najstarije župne crkve u Imotskoj krajini koja se prvi put spominje davne 1562. godine, a koja je od 1987.godine proglašena Spomenikom kulture Republike Hrvatske. Prvu blagdansku misu u 8 sati u mjesnoj crkvi predvodio je župnik fra Nedjeljko Čarapić.

Središnje euharistijsko slavlje kojem je prethodila procesija sa župnim barjacima i kipom podbapskog zaštitnika sv. Luke koja se protezala kroz crkveno dvorište, državnom cestom do vanjskog oltara u groblju, predvodio je vinjanski župnik fra Josip Sušić uz suslavlje imotskog gvardijana i župnika fra Kristiana Stipanovića, bivšeg podbapskog župnika fra Vinka Gudelja sada župnika u Prološcu, fra Zorana Jonjića, župnika u Studencima, fra Zorana Kutleše, imotskog župnog i samostanskog vikara te domaćih svećenika župnika fra Nedjeljka Čarapića i fra Josipa Grbavca te don Petra Čondića, zaštitnika župe Poljica koja pripada općini Podbablje, a tijekom mise koristili su se zavjetna plitica, ciborij i kalež, dar vjernika Imotske krajine svojoj zaštitnici Gospi od Anđela u prigodi 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka.

U svojoj nadahnutoj homiliji ovogodišnji propovjednik istaknuo je važnost evanđelista Luke koji u svome evanđelju posebno lijepo opisuje Isusovo rođenje i djetinjstvo te s posebnim poštovanjem opisuje Djevicu Mariju. Pred velikim brojem vjernika sabranih u crkvenom dvorištu kasnije je naglasio: "  Evanđeoski tekst kojeg smo danas čuli poručuje nam potrebu molitve za radnike na njivi Gospodnjoj. Radnici o kojima govori Isus jesu misionari Božjeg kraljevstva koje je on sam pozvao i slao ih dva po dva pred sobom u svaki grad i svako selo kamo je kanio doći. Mi kršćani danas smo misionari i vjesnici Božjeg kraljevstva u ovom svijetu u kojem živimo. Mi svojim životom izgovaramo tu lijepu riječ spasenja i baš to je dar koji nam je Isus dao primanjem Duha Svetoga".

Ovogodišnji propovjednik fra Josip Sušić kasnije je svoju propovijed zaključio riječima: "Pozvani smo da se probudimo pred napadima vukova ovoga svijeta i svojom blagošću umanjimo njihov bijes. Mi današnji vjesnici kraljevstva Božjega u ovome svijetu svojim mirom umanjimo njihov nemir, svojom ljubavlju njihovu mržnju, svojom dobrotom njihovu zloću, svojim opraštanjem njihove povrede, svojom pravdom njihovu nepravdu. Pozvani smo da svojim pogledom mijenjamo njihov pogled i posvjedočimo im Onoga koji nas šalje među njih kako bi u nama prepoznali brata, čovjeka i snagu Božju koja je sposobna promijeniti svako pa i najtvrđe srce".

Na kraju svete mise, za vrijeme kojeg je pjevao Mješoviti pjevački zbor župe Podbablje uz orguljašku pratnju Marele Vrljić, svima je zahvalio župnik fra Nedjeljko Čarapić istaknuvši radost zbog današnje proslave sv. Luke, podabapskog zaštitnika naglasivši kako vjerni puk Imotske krajine današnjeg sveca na ovom mjestu slavi najmanje 455 godina još od vremena Turaka. Uoči misnog blagoslova župnik je uručio zahvalnice za nesebičnu pomoć pastoralnih potreba u župi Podbablje. Praćeni velikim pljeskom nazočnih vjernika iz ruku župnika Čarapića prigodne zahvalnice dobili su splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić i donedavni župan Zlatko Ževrnja zbog nesebične pomoći župi Podbablje svih proteklih godina. Usporedno time valja spomenuti i neizbježnu pomoć županije Splitsko-dalmatinske općini Podbablje koja je od svih jedinica lokalne samouprave na području ove županije u protekloj godinu dobila najveći iznos sredstava.

Zahvalnicu je na kraju sv. mise dobio i donedavni načelnik Mario Ujević, koji zbog poslovnih obveza nije moga nazočiti misnom slavlju, kao zahvalu za svu pomoć koju je ovoj drevnoj župi pružio tijekom četiri posljednje godine svoga mandata.

Blagdansko slavlje završeno je večernjom svetom misom i blagoslovom djece.

Župljani Podbablja za svetkovinu svoga zaštitnika pripremali su se misama trodnevnicama koje su predvodili: župnik fra Nedjeljko Čarapić, fra Zoran Kutleša, župni i samostanski vikar u Imotskom te fra Vinko Gudelj, župnik u Prološcu. Tih dana uz ostale župljane svoju duhovnu obnovu imali su ovogodišnji prvopričesnici, krizmanici i njihovi roditelji. Povodom blagdana sv. Luke općina Podbablje obilježila je svoj dan prigodnim polaganjem vijenaca ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata iz općine Podbablje. Uz izaslanstvo općine Podbablje i Splitsko-dalmatinske županije vijence su položili i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a odrješenje je udijelio župnik fra Nedjeljko Čarapić.

Nakon toga uslijedila je svečana sjednica Općinskog vijeća općine Podbablje kojoj su osim vijećnika nazočili i načelnici okolnih općina zajedno sa gradonačelnikom Imotskog Ivanom Budalićem te dožupanom Antom Šošićem.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas803
Ovaj mjesecOvaj mjesec56491
UkupnoUkupno7523324

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 63