Sisak: Fra Marko Mrše održao predavanje na XI. međunarodnom simpoziju crkvenih pravnika

U organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta  Sveučilišta u Zagrebu, Sisačke biskupije i Hrvatskog kanonističkog društva,  u hotelu Panonija u Sisku,  13. i 14. listopada 2017. godine održan je XI. međunarodni simpozij crkvenih pravnika. Glavna tema bila je: "Ekumenizam i međuvjerski dijalog. Kanonsko-pravne teme".  Na simpoziju je sudjelovao i fra Marko Mrše član naše Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji je održao predavanje.

Simpozij je započeo u petak 13. listopada i tijekom dopodnevnog rada izložene su slijedeće teme: "Vjerska sloboda i njezine granice u Hrvatskoj do modernoga doba" (dr. sc. Ivan Milotić, Zagreb), Ekumenski dijalog u kanonsko-pravnoj perspektivi" (biskup dr. sc. Tomo Vukšić, Mostar); "Kanonsko pravo i međuvjerski dijalog (mr. sc. Ante Rako, Split); "Komunikacija (suzajedništvo) u svetinjama i duhovnim dobrima katolika i odijeljenih kršćana poslije Drugog vatikanskog sabora (communicatio in sacris et in spiritualibus)" (dr. sc. Velimir Blažević, Banja Luka;  "Primanje u puno zajedništvo Katoličke Crkve" (mr. sc. Janko Lulić, Sisak), "Kanonsko pravo i 'unutarcrkveni ekumenizam'. Pitanje punog zajedništva staroobrednih latinskih zajednica" (dr. sc. Marko Petrak, Zagreb) i "Pravno-pastoralna pitanja otpada od Katoličke Crkve" (dr. sc. Šimo Ivelj, Sarajevo).

Drugoga dana rada, u subotu 14. listopada, održana su sljedeća predavanja: "Pravno-pastoralni osvrt i postupanje kod ženidbene zapreke različitosti vjere" (mr. sc. Ilija Marković, Rim); "Mješovite ženidbe od 'Familiaris consortio' do 'Amoris laetitia': pravno-pastoralni naglasci" (mr. sc. Jovan Vejin, Beograd); "Ženidba pravoslavaca: primjena supstantivnoga i procesnoga prava u slučaju utvrđivanja njezine (ne)valjanosti" (dr. sc. Ivica Ivanković Radak, Subotica); "Ženidba protestanata: primjena supstantivnoga i procesnoga prava u slučaju utvrđivanja njezine (ne)valjanosti" (dr. sc. Andrej Saje, Ljubljana) i "Ženidba nekrštenih: primjena supstantivnoga i procesnoga prava u slučaju utvrđivanja njezine (ne)valjanosti" (dr. sc. Zdenko Ilić, Đakovo).

U drugom - završnom - dijelu rada simpozija održan je okrugli stol na temu: "Multikonfesionalno okruženje i pravno-pastoralni izazovi", a na kojem su održana sljedeća predavanja: "Primjena 'ekumenskog načela' u odgojno-obrazovnom sustavu (Hrvatski ugovor o odgoju i kulturi, čl. I, st.2)" (mr. sc. Vanja Romlin, Stockholm); "Doprinos 'ekumenskih društava' u davanju odgovora na pitanja od društvenoga značenja" (dr. sc. Slavko Zec, Rijeka); "'Vademecum' za pastoral u župi u odnosu na odijeljenu braću s istoka" (mr. sc. Ivan Rak, Varaždin); "Uspostava 'Katedre za dijalog s nevjerujućima'" (dr. sc. Josip Šalković i Elizabeta Mikulić, mag. theol., Zagreb); i "Pravno-pastoralna polazišta za pastoral migranata" (dr. sc. Marko Mrše, Split). Na samom kraju simpozija uslijedila je rasprava tijekom koje su iznesena određena razjašnjenja i izneseni neki konkretni prijedlozi.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas48
Ovaj mjesecOvaj mjesec55736
UkupnoUkupno7522569

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34