Makarska: Izborni kapitul OFS-a

Izbornim kapitulom mjesnoga bratstva predsjedala je Mila Šuto, OFS, područna ministra, a nazočio je i fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata.


U slijedu programa izbornoga kapitula Anka Klarić, OFS, ministra Mjesnoga bratstva OFS-a podnijela je „Izvješće“ o životu i radu istoga Bratstva za trajanja njezina mandata (2014.-2017.). Istaknula je postupno privikavanje na novi preustroj OFS-a koji je započeo u Hrvatskoj od 2000. godine, strukturiran na međunarodnoj, nacionalnoj, područnoj i mjesnoj razini. Isto tako, praćenje najnovijih smjernica crkvenog učiteljstva u svezi života i djelovanja OFS-a na svim spomenutim razinama... Sudjelovanje na kapitulima, sjednicama, skupštinama i seminarima za trajnu formaciju na višim razinama. Vjerom u Boga i zagovorom sv. Franje Asiškoga, Područnog vijeća OFS-a, uz pomoć braće franjevaca (OFM) u Makarskoj, Anka, mjesna ministra je uvjerena da će trenutne poteškoće biti prebrođene. Spomenula je jako bogatu povijest OFS-a na području Makarskog primorja [prvi spomen OFS-a u Makarskoj datira iz 1502. godine, u: Bazilije Pandžić, „Izvještaj Makarske biskupije u Vatikanskom arhivu“, Nova et vetera, 30(1980.), br. 1. str. 85.]. Posebno je istaknula djelovanje sluge Božjega fra Ante Antića, koji je kao dugogodišnji magistar franjevačkih bogoslova i profesor Franjevačke visoke bogoslovije vodio mnoge osobe, a u tri navrata bio je upravitelj (danas duhovni asistent) OFS-a (prije „Franjevački treći red“) u Makarskoj. I kad nije bio upravitelj, bio je duhovni vođa mnogim trećoredicama, među kojima su se isticale učiteljice u pučkim školama ne samo u Makarskom primorju, nego i šire (Anka Bebić, Anka Staničić i druge). S dubokim poštovanjem spomenula je još dvojicu duhovnih asistenata: pok. fra Karla Jurišića koji je bio duhovni asistent preko 30 godina i pok. fra Vladu Tadića, koji je zdušno radio. Fra Vlado je objavljivao i Bilten Franjevačkoga svjetovnog reda „Serafsko zajedništvo“ kojemu je bio i glavni urednik (prvi broj objavljen 2000.). Potom je spomenula pastoralne pohode fra Ante Babića koji je tada vršio službu područnog duhovnog asistenta. Izrekla je i zahvalnicu fratrima u samostanu na čelu s gvadijanom i duhovnim asistentom fra Antom Čovo. Uključila je u zahvalnicu i preminule članove OFS-a i sve one koji su ostavili duboki trag svojega ljudsko-kršćanskoga i franjevačkoga svjedočenja u OFS-u u Makarskoj.

Potom je područna ministra Mila održala predavanje „Vođenje i animacija bratstva“. Svoje predavanje ministra je temeljila na predavanju generalnog ministra Tibora Krausera. Isto tako, dotaknula se i „Instrumentum laboris“, najnovijega dokumenta koji također obrađuje temu „Kako upravljati redom kao što je OFS“. Isti će dokument biti raspravljen i potvrđen na Međunarodnom kapitulu (4.-11. studenoga 2017.) u Rimu. Dokument stavlja na prvo mjesto i kao prioritet „formaciju“ u OFS-u.

Fra Stipe je stavio maglasak na potrebu redovitih bratskih i pastoralnih pohoda kako to savjetuju smjernice OFS-a. Nadalje, dotaknuo je i jednu od najznačajnijih temeljnih tema, a to je „fraternitas“ (bratstvo). Istaknuo je da poput sv. Franje, našega utemeljitelja, gradimo i izgrađujemo bratstvo te neprestano zahvaljujemo Bogu što nam je darovao braću i sestre.

Izborni dio kapitula započeo je zazivom Duha Svetoga i čitanjem biblijskoga teksta koji ističe Isusovo „načelo služenja braći i sestrama“ (Iv 13, 1-17). Potom je Mila, OFS, područna ministra, predsjedateljica kapitula, molila molitvu „Svemogući, presveti, …“

Nakon molitve uslijedio je izbor prema odredbama Generalnih Konstitucija OFS-a (GK, čl. 76-80).

Izabrani su na trogodišnji mandat 2017.–2020.:

  • Ivana Jurišić, OFS, ministra
  • Jelena Šerka, OFS, zamjenica ministre
  • Anka Klarić, OFS, tajnica i povjerenica za formaciju
  • Marija Čugelj, OFS, blagajnica
  • Član Vijeća OFS-a je i fra Ante Čovo, OFM, (gvardijan) duhovni asistent

Nakon izbora izabrani su potvrdili svoje franjevačko zvanje i svoju spremnost na služenje te zajednički izrekli molitvu „Predobri Bože, …“

Nakon potvrde svoga franjevačkog zvanja i svoje spremnosti na služenje novoizabranih fra Stipe, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata, podijelio je svima blagoslov svetoga našega oca Franje (Obrednik OFS-a, str. 23.).

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas415
Ovaj mjesecOvaj mjesec7419
UkupnoUkupno7622297

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37