Hodočašće Zadarsko-šibenskoga područnog bratstva OFS-a u nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Zadarsko-šibensko područno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Sv. Nikola Tavelić“ sa sjedištem u Zadru broji 10 mjesnih bratstava sa 141 trajno zavjetovana člana, 16 privremeno zavjetovanih i 45 članova u početnoj formaciji. Tri su bratstva u nastajanju, Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Ante Padovanski“, Šibenik – Šubićevac, Mjesno bratstvo „Sv. Mihovil“, Lišane Ostrovičke i Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od Anđela“, Karin. Sv. Nikola Tavelić je zaštitnik Zadarsko-šibenskog područnog bratstva OFS-a.

Zadarsko-šibensko područno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Sv. Nikola Tavelić“ hodočastilo je, u sklopu velike devetnice i nadolazećega blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca, u Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, u petak, 13. listopada 2017.


Prema Zakoniku kanonskoga prava hodočašća su sastavni element pojma svetište: „Nazivom svetište označuje se crkva ili drugo sveto mjesto kamo mnogobrojni vjernici, iz osobita razloga pobožnosti, hodočaste s odobrenjem mjesnog ordinarija“ (kan. 1230). Dakle, hodočašće, to sveopće religiozno iskustvo, jest tipičan izražaj pučke pobožnosti, usko povezan sa svetištem, a čiji život tvori njegovu nezaobilaznu sastojnicu. Hodočasnik treba svetište i svetište treba hodočasnika.

Otkad je Isus u sebi ispunio otajstvo Hrama (usp. Iv 2, 22-23) i s ovoga svijeta prešao k Ocu (usp. Iv 13, 1), ispunjujući u svojoj osobi konačan izlazak, za učenike ne postoji više neko obvezatno hodočašće. Čitav je njihov život hodočašće prema nebeskom svetištu i sama Crkva zna da je „hodočasnica na zemlji“. Ipak je Crkva – zbog postojećega suglasja između Kristova nauka i duhovnih vrijednosti hodočašća – ovaj oblik pobožnosti smatrala ne samo zakonitim, već ga je tijekom stoljeća i poticala.

Dakle, bez obzira na promjene tijekom stoljeća, hodočašće i u našem vremenu čuva bitne oznake koje su odredile njegovu duhovnost, a to su eshatološka, pokornička, slavljenička, bogoštovna, apostolska i zajedničarska dimenzija (Direktorij o pučkoj pobožnosti i liturgiji, br. 286.).

Program hodočašća Područnog bratstva OFS-a odvijao se ovim slijedom:

u 18 sati članovi Područnog OFS-a molili su krunicu potom Molitvenu devetnicu, a u 19 sati slavili su misu koju je predslavio fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije duhovnih asistenata Zadarsko-šibenskoga područnog bratstva OFS-a. Koncelebrirali su fra Ivan Bradarić, OFMCon, gvardijan, fra Augustin Kordić, OFMCon, duhovni asistent Mjesnoga bratstva OFS-a „sv. Frano“, Šibenik; fra Mario Radman, OFM, (gvardijan i župnik), duhovni asistent Mjesnoga bratstva OFS-a „Sv. Ante Padovanski“, Šibenik – Šubićevac (u nastajanju) i fra Damir Ćiro Ćikara, (župnik) duhovni asistent Mjesnoga bratstva OFS-a „Gospa Ružarica“, Drniš.

Za vrijeme misnog slavlja pjevao je Zbor Franjevačkoga samostana sv. Frane.

Sve prisutne članove Područnog OFS-a pozdravio je na početku mise gvardijan fra Ivica. Fra Stipe je iznio u svojoj propovijedi, „teologiju mučeništva“ kao bitnu označnicu iz cjelokupnoga života i rada sv. Nikole Tavelića, pozajmljujući misao od Drugoga vatikanskog koncila i od hrvatskoga franjevca kapucina fra Tomislava Šagi Bunića, OFMCap. Drugi vatikanski koncil o mučeništvu govori unutar nauke o ljubavi. Koncil tvrdi da je „oznaka istinskog učenika Kristova ljubav i prema Bogu i prema bližnjemu“, pa nadovezuje: „Budući da je Isus, Sin Božji, svoju ljubav očitovao time što je svoj život položio za nas, nitko nema veće ljubavi od onoga tko položi svoj život za njega i za svoju braću“ (usp. 1 Iv 3, 16; Iv 15, 13). Koncil mučeništvo naziva „najvećim svjedočenjem ljubavi“ (Lumen gentium, 42). To je od temeljne važnosti da se shvati istinska bit mučeništva. Ono proizlazi iz ljubavi, ono je iskaz i izraz najviše ljubavi prema Kristu. Često se kaže da je mučenik čovjek koji je dao život za svoju ideju. Ili uopće za neku veliku i vrijednu ideju. U stvari mučenik u pravom kršćanskom smislu je čovjek koji je dao život za jednu osobu, za Krista. Veli se u teologiji: za vjeru, za koju vjersku istinu, ili za koju kršćansku krepost. To se može tako reći, ali se mučeništvo ipak usidruje u onome što je rekao veliki mučenik iz početka II. stoljeća, sv. Ignacije Antiohijski: „Da Isusa Krista dostignem“ i „da se u Isusu Kristu nađem“. Krist je bio mučenik Božji u najčistijem i najpotpunijem smislu, svjedok Oca nebeskoga. Drugi mučenici se više ili manje približuju Kristu. Ipak da bismo mogli u njima vidjeti mučenike, moraju biti slobodni od fanatizma, od nepravednosti i od svjesnoga grešnog afirmiranja sebe ili svojih zemaljskih interesa. Male sjene koje djelomično mogu zamračiti njihovo svjedočanstvo ne smetaju da oni mogu biti istinski mučenici i nosioci Kristova spasenja kao svjedoci da je ljubav Božja uvijek živa i da je jača od smrti.

Bitna razlika između fanatika i mučenika jest u tome što fanatik mrzi, a mučenik ne zna za mržnju. Mučenik je uvijek mučenik iz ljubavi i s ljubavlju, pa makar kod toga postojale i sitne slabosti.

„Od nas (članova Područnog bratstva OFS-a) se možda neće tražiti mučeništvo u krvi, ali će se sigurno tražiti svjedočanstvo dosljednosti i stalnosti u izvršavanju krsnih obećanja koja smo obnovili i potvrdili zavjetovanjem u OFS-u. Snagom zavjetovanja Pravilo i primjena koju daju Generalne konstitucije moraju predstavljati za svakoga od nas čvrstu točku svakodnevnoga iskustva polazeći od specifičnoga poziva i točno određenoga identiteta. Na toj osnovi treba ponovno 'preraditi' našu egzistenciju i pronaći projekt života (franjevačku evanđeosku korjenitost) i mjesto crkvenoga zajedništva (bratstvo) na kojima će biti moguće odčitati zašto i kako živjeti, ljubiti i trpjeti (Generalne konstitucije čl. 10)“, –zaključno je rekao fra Stipe.

Nakon popričesne molitve prisutni članovi Područnog OFS-a obnovili su svoje zavjete, predvođeni Svemirkom Matić, OFS, područnom ministrom (Obnova zavjeta, Obrednik Franjevačkoga svjetovnog reda, br. 49.).

Potom je Svemirka, područna ministra uputila uime Područnog vijeća i svih članova Područnog Bratstva te svoje osobno ime zahvalnicu ovim riječima:

„Draga braćo i sestre, u ime Zadarsko-šibenskoga područnog bratstva OFS-a želim čestitati nadolazeći blagdan našega zaštitnika sv. Nikole Tavelića.

U želji i nastojanju budimo nositelji mira i svjesni da taj mir treba neprestano graditi. Nastojmo tražiti putove jedinstva i bratske sloge kroz dijalog, pouzdavajući se u nazočnost božanske klice koja je u čovjeku i u preobražajnu moć ljubavi i praštanja.

Pronađimo način i preuzmimo brigu za proširenje bratstava kao i naše franjevačke mladeži. Zajedno ih pratimo na njihovom putu ljudskog i duhovnog rasta. Ujedno želim zahvaliti braći svećenicima-franjevcima za duhovnu i pastoralnu brigu u OFS-u i FRAM-i, fra Stipi Nimcu, OFM, fra Augustinu Kordiću, OFMConv, područnim duhovnim asistentima i mjesnim duhovnim asistentima naših mjesnih bratstava. Pozdravljam ovdje nazočne duhovne asistente fra Damira Ćiru Ćikaru, OFM i fra Maria Radmana, OFM. Hvala gvardijanu fra Ivanu Bradariću, OFMCon koji nas je pozvao prošle godine da jedan od devet petaka hodočastimo prigodom blagdana sv. Nikole Tavelića u njegovo svetište, ovdje u Šibenik. Na tom putu zajedništva cijele Franjevačke obitelji zagovarali nas kod Gospodina, sv. Nikola Tavelić,  sv. Elizabeta, sv. Ljudevit, sv. Klara, sv. Franjo i draga Gospa!  Mir i dobro!“

Na kraju, slavlja mise svim hodočasnicama Područnog OFS-a zahvalio je gvardijan fra Ivan i pozvao na razgledanje samostanskog muzeja te pozvao u samostansku dvoranu na agape koji su pripremili članovi Mjesnoga bratstva „Sv. Frano“, Šibenik.

Sveta misa i obnova zavjeta bili su u izravnom radijskom prijenosu u programu Radio Marije.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1678
Ovaj mjesecOvaj mjesec1678
UkupnoUkupno7616556

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43