Proslava svetoga Franje u Čitluku-Jasenskom

Vjernici iz Čitluka-Jasenskog petodnevnim programom proslavili su sv. Franju Asiškog, zaštitnika zajednice, koja teritorijalno pripada Župi Gospe Sinjske. Program je, osim crkvenih slavlja, obuhvaćao i različita društveno-kulturna događanja, a što su organizirali angažirani župljani.

Euharistijskim slavljem na blagdan sv. Franje Asiškog, 4. listopada 2017., predsjedao je fra Perica Maslać, sinjski župnik. Poslije svete mise otvoreni su „Dani svetog Franje“, kako se spomenuti društveno-kulturni program i službeno nazivao. U crkvi je prikazan dokumentarno-igrani film „Tragom povijesti“, kojeg su pratili mnogobrojni članovi zajednice. Film obrađuje povijest Čitluka i Jasenskog, prikazujući važne priče iz različitih povijesnih razdoblja - od rimskoga doba do Drugoga svjetskog rata. Naratori ove filmske priče su fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, Danijela Petričević-Banović i Stjepan Marković, koji su jednostavnim jezikom ispričali bogatu povijest dvaju mjesta nedaleko Sinja.


U četvrtak, 5. listopada 2017., u mjesnoj crkvi započela je trodnevna duhovna priprava za vanjsku proslavu sv. Franje Asiškog, kojem je crkva i posvećena. Pripravu je predvodio fra Antonio Mravak, župni vikar u Sinju i Brnazama. Tog su dana župljani pobožno sudjelovali u misnom slavlju, a potom na pobožnosti klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu. U crkvi je potom nastavljeno s kulturnim programom u okviru „Dana sv. Franje“. Djeca iz zajednice Čitluk-Jasensko izvela su predstavu „Čudesna kapljica“, koja priča o radoznaloj kapljici koja je život u oblacima zamijenila onim na zemlji, a što joj se nimalo nije svidjelo. Maleni glumci bili su nagrađeni velikim pljeskom.

Duhovna obnova za zajednicu nastavljena je i u petak, 6. listopada. Nakon euharistijskog slavlja fra Antonio je predvodio molitvu franjevačke krunice. Nastavljen je i program „Dana sv. Franje“, koji je tog dana ponudio posjetiteljima izložbu fotografija „Čarima Cetine i 90. godina stare crkve“. Za djecu i mlade bila je organizirana radionica na temu „Aequum“, što im se osobito svidjelo. Naime, 30-tak sudionika radionice pozorno je pratilo rekonstrukciju rimskog Aequuma, a potom su zajedničkim naporima izradili malu maketu Aequuma.

Veliki broj vjernika sudjelovao je i trećega dana na duhovnoj obnovi i pripravi za središnje nedjeljno slavlje. Euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Franje Asiškog predsjedao je fra Antonio. Subotnja večer bila je u znaku dječjeg festivala pjevača-amatera „Pjevaj i ti“, na kojem je nastupilo 11 natjecatelja. Po ocjeni publike prvo mjesto osvojile su Ana i Lana Čović s pjesmom „Dunav“. Drugo mjesto s pjesmom „Pinakolada“ osvojio je Matej Bilandžić. Trećeplasirane po ocjeni publike su Karla Matić i Nina Barać, s pjesmom „Luda kuća“. Po ocjeni žirija prvo mjesto pripalo je Matei Matić za izvedbu pjesme „Cetina i more“. Drugoplasirana je Alka Bulj s pjesmom „Život nije siv“, dok su trećeplasirane bile Maja i Ana Čugura s pjesmom „Hajde da ludujemo“.

Nakon trodnevne duhovne pripreme, vanjska proslava Utemeljitelja Franjevačkog reda proslavljena je u nedjelju, 8. listopada 2017. Slavlje je započelo svečanim ophodom, a svetom misom je predsjedao fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske. Koncelebrirali su fra Perica, koji već nekoliko mjeseci pastoralno poslužuje Čitluk-Jasensko, fra Eugen Poljak, koji je do nedavno djelovao među vjernicima Čitluka i Jasenskog, te mjesni svećenici - fra Ante Grčić i fra Stjepan Matić. Središnje crkveno slavlje pratio je i bogati društveno-kulturni program. U poslijepodnevnim satima ispod crkve odigrani su susreti u balotama, a oko 17 sati započeo je glavni dio „Dana sv. Franje“. Veliki broj mještana i njihovih gostiju na početku su uživali u predstavi „Ta nije s Božje strane“, u izvedbi „DU ŠOM Košute“. Predstava govori o starim običajima i prijašnjem načinu života. Poslije predstave počela je „Večer dalmatinske pisme“, na kojoj je nastupilo nekoliko izvođača. Prva među njima bila je Marija Librenjak, spisateljica koja je krasnoslovila svoje pjesme na temu sv. Franje Asiškog i naše domovine. Zatim je nastupila „Dječja sekcija Franjo“ sa svojim recitalom „Bajka o rijeci Cetini“ te Klapa sv. Luka - Otok i Klapa Sinj, koji su oduševili svojim izvedbama. U nastavku večeri nazočne gledatelje zabavljao je duo Josip i Josipa.

Organizacijski odbor i ovim putem čestita svima svetkovinu sv. Franje Asiškog te zahvaljuje onima koji su doprinijeli čitlučko-jasenskim svečanostima, a posebno sponzorima „Dana sv. Franje“, drugima po redu. Među njima valja istaknuti Grad Sinj, Splitsko-dalmatinsku županiju, općine Otok i Hrvace te druge manje tvrtke, lokalne obrte i pojedince.

Fotografije

Više fotografija možete pregledati na našoj službenoj Facebook stranici (mogu pregledavati i korisnici koji nemaju otvoren profil na ovoj društvenoj mreži) - KLIKNI.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1541
Ovaj mjesecOvaj mjesec3886
UkupnoUkupno7618764

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61