Potravlje: Proslava 350. obljetnice župe i 290. slike Gospe Potravske

Za ovo slavlje se pripremalo trodnevnicom od 6. – 8. X. Trodnevnicu prvog dana imao je župnik fra Stanko Dotur. Obavljeno je klanjanje pred Presvetim Sakramentom, moljena je krunica, te slavljenja sv. misa s propovijedi. Za moto propovijedi uzeta je misao biti „pritješnjen“ iz poslanica sv. Pavla Filipljanima.


Drugog dana trodnevnicu je predvodio fra Bože Vuleta, duhovnik bogoslova u Splitu. Obrazlagao je rad u vinogradu Gospodnjem, osvrnuvši se i na pošast koja vlada u našem narodu, bijela kuga. Pod Misom je pjevao zbor sestara milosrdnica pod vodstvom s. mo. M. Mirte Škopljanac – Mačina. Nakon mise zbor je održao koncert otpjevavši 9 pjesama duhovnog i rodoljubnog sadržaja. Grobna tišina za vrijeme izvođenja i gromki aplauzi iza svake pjesme govore kako je narod uživao u izvedbama. U nedjelju, 8. listopada su svečano obilježene obljetnice 350. osnutka župe Potravlje i 290. obljetnica slike Gospe od Milosti koju Potravčani od tada časte Gospom Potravskom. Sliku je davne 1727. godine darovao fra Petar Karapandža, provincijal, i duhovnik carice Marije Tereze.

U Potravlju su se na slavlju okupili Potravčani i mještani ostalih naselja Općine Hrvace u velikom broju, kako bi proslavili ovaj značajan događaj. U svečanoj procesiji i misnom slavlju, koje je predvodio provincijal fra Joško Kodžoman, uz koncelebrante: župnika fra Stanka Dotura, fra Pavla Vučkovića i fra Stipu Bešlića, franjevaca domorodaca, nošena je slika s likom Gospe Potravske. Za vrijeme ophoda pjevale su se marijanske pjesme, a skladno upravljao tonovima crkvenih zvona – slavljenjem – je odao počast Gospi Ante Kotgromanović-Firić. To umijeće je primio od svojih obiteljskih prethodnika. Brojni sudionici slavlja za ovu prigodu obukli su tradicionalne narodne nošnje. Na slavlju su se okpili brojni vjernici iz Potravlja, ali i susjednih naselja Satrića i Maljkova, koji pripadaju istoj župi. Naravno, da su na ovo slavlje pristigli i raseljeni župljani.

Prigodom proslave Gospe Potravske i 350 godina župe, na zid crkve svetih Filipa i Jakova u Potravlju ponovno je postavljena velika restaurirana slika Sv. Jure koja je dobrano oštećena u domovinskom ratu. Restauraciju je obavio Slavko Alač. Tijekom svete mise pjevao je župski zbor pod ravnanjem mo. Marije Župić. Nekoliko pjesama su otpjevali: Božo Župić, bas, Stefan Kokoškov, tenor, solist HNK-a Split uz pratnju pijanistice Rozarie Samodol – Mimica i Marije. Isti glazbenici nakon svečane euharistije imali su prigodni koncert u crkvi.

Župnik je na kraju zahvalio svima koji su na bilo koji način, pa i samim sudjelovanjem u slavlju pridonijeli da ono uistinu proteče ovako dostojanstveno.

Ovoj svečanosti uz brojne goste Potravlja nazočili su splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić, načelnik i donačelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak i Jakov Titlić, dogradonačelnik Sinja Denis Glavan te brojne osobe iz javnog, političkog i društvenog života.

Nakon vjerskih obrada i koncerta u crkvi, svi prisutni su pozvani na domjenak pripremljen kod škole pod velikim šatorom. Fešta je nastavljena pjevanjem Bože, Župić, Stefana Kokoškova, tenora HNK-a Split uz pratnju pijanistice Rozarije Samodol – Mimice. Potom je nastupio HKUD Peruća Hrvace, harmonikaš Antonio Prološčić  uz čije taktove su mnogi uzvanici dali oduška i prepustili se pjesmi. Svoje umijeće su još pokazali guslar, potravski reraši i njihovi gosti.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas40
Ovaj mjesecOvaj mjesec19399
UkupnoUkupno7634277

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54