Samobor: Održan XVII. redovni Nacionalni kapitul Hrvatskoga nacionalnog bratstva OFS-a

XVII. redovni Nacionalni kapitul Hrvatskoga nacionalnog bratstva OFS-a održan je od petka, 6. do nedjelje, 8. listopada 2017. u Samoboru u kući susreta Tabor.

Iz Splitsko-dubrovačkog područnog  bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ (Split) sudjelovali su: Mila Šuto, područna ministra, fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata Splitsko-dubrovačkog i Zadarsko-šibenskog područnoga OFS-a i područne zastupnice: Mira Maslov, MB „Blagovijest“, Split-Trstenik,  Mirjana Vitić, MB „Gospa Sinjska“, Sinj i  Marijan Domagoj Tomašević, zastupnik Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Frame; iz Zadarsko-šibenskog područnog bratstva OFS-a „Sv. Nikola Tavelić“ (Zadar) sudjelovali su: Svemirka Matić, područna ministra, područna zastupnica Vera Uglešić, MB „Sv. Frano“, Zadar i Luka Močić, zastupnik Zadarsko-šibenskog područnog bratstva Frame.


Na samom početku Kapitula Branka Černugelj, nacionalna ministra i predsjedateljica Kapitula pozdravila je sve prisutne članove i sudionike Kapitula. Potom je fra Mate Bašić, OFM, predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a pozdravio također sve zastupnike Kapitula, izrazio zahvalnost fra Krunoslavu Kocijanu, OFM, prethodnom predsjedniku Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a koji je preuzeo službu magistra bogoslova u svojoj Franjevačkoj zajednici sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu na Kaptolu. Molitvom smo se spomenuli i ranopreminulog fra Ivana Mrkanovića, OFMcap, koji je obnašao službu nacionalnog duhovnog asistenta.

Uz duhovni nagovor fra Zvonimira Brusača, TOR, nacionalnoga duhovnog asistenta o „Dijalogu u OFS-u“,  „Izvješća o životu i radu Franjevačkoga svjetovnog reda za razdoblje od listopada 2016. do listopada 2017.“ koje je predočila Branka Černugelj,  nacionalna ministra; „Izvješća o Nacionalnoj Frami“ koje je iznijela Anamarija Tomašević, nacionalna predsjednica Frame; „Izvještaja“ područnih ministara OFS-a i „Izvještaja“ područnih predsjednika Frame o suradnji; predstavljanje novog izdanja Pravila i Generalnih konstitucija OFS-a koje je predstavio fra Zvonimir Brusač, TOR;  predavanja „Dostojanstvo i svetost ljudskog života“ koje je održala Vesna Peharec, povjerenica za obitelj nacionalnog  OFS-a; predavanja „Bratsko animiranje Frame“ koje je održala Marina Pranjić, nacionalna povjerenica za Framu; usaglašavanja „Kalendara događanja za 2018. OFS-a i Frame“; predstavljanja tema o „Obitelji“ za mjesečne susrete mjesnih bratstava u 2018., središnja tema XVII. redovnog Nacionalnog kapitula bila je  „Instrumentum Laboris“: kako upravljati redom kao što je OFS? Na tu temu predavanje je održala i predstavila dokument Danijela Rebac, nacionalna povjerenica za formaciju. Potom je bio rad u skupinama. U skupinama su obrađivane teme: formacija, bratski život, izgrađivanje bratskog i evanđeoskog svijeta, vodstvo, komunikacija, financije, duhovna asistencija, franjevačka mladež.

Nakon rada u skupinama održan je plenum i pristupilo se definiranju i usvajanju zaključaka za Generalni kapitul koji će se održati od 4. do 11. studenoga 2017. u Rimu.

„Osvrti nacionalnih bratstava na pitanje Kako upravljati redom kao što je OFS na svim njegovim razinama rezultirali su identificiranjem osam prioritetnih područja. Za svako od ovih područja dani su prijedlozi za učinkovitije i djelotvornije upravljanje Redom. Svaki od ovih konkretnih prijedloga iz područja formacije, bratskoga života, stvaranja bratskijeg i evanđeoskijeg svijeta, vodstva, komunikacija, financija, duhovne asistencije i Franjevačke mladeži može doprinijeti snažnoj obnovi puta kojim bratstva hode. Ovi prijedlozi mogu biti sredstvo za oživljavanje struktura OFS-a i zajedno s konkretnim aktivnostima voditi Red naprijed u izgradnji bratskijeg i evanđeoskijeg svijeta“, zaključuje se u Instrumentum Laboris.

Na svih osam prioriteta i prijedloga XVII. redovni Kapitul dao je svoje prijedloge koji su usaglašeni i usvojeni na XVII. redovnom Kapitulu Hrvatskoga nacionalnog bratstva OFS-a.

*********

U isto vrijeme u kući susreta Tabor (od 6. do 8. listopada 2017.) održana je i XX. redovna Nacionalna skupština Frame. Na Kapitulu OFS-a i na Skupštini Nacionalne Frame bilo je dionica i zajedničkoga rada.

Na Nacionalnoj skupštini Frame sudjelovali su:

Iz Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Frame: Tereza Marković, područna voditeljica formacije; Magdalena Kartelo, područna tajnica i Marijan Domagoj Tomašević, zastupnik Splitko-dubrovačkog područnog bratstva Frame na Kapitulu OFS-a.

Iz Zadarsko-šibenskog područnog bratstva Frame: Josipa Slavica, područna predsjednica; Paško Zoričić, područni podpredsjednik i Luka Močić, zastupnik Zadarsko-šibenskog područnog bratstva Frame na Kapitulu OFS-a.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas83
Ovaj mjesecOvaj mjesec60115
UkupnoUkupno7443815

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44