Proslavljen blagdan sv. Franje Asiškog u Metkoviću

U crkvi posvećenoj svetom Franji na Kladi u Metkoviću, 4. listopada 2017., proslavljen je blagdan sv. Oca Franje, utemeljitelja franjevačkih Redova - sv. Franje. U zajedništvu sa župnikom fra Antom Bilokapićem i kapelanima fra Dujom Jukićem i fra Kristijanom Šilićem misno slavlje i procesiju predvodio je  fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja i duhovni asistent za FRAMA-u sa rezidencijom u Sinju. Na početku misnog slavlja fra Josip je prenio pozdrave svih svećenika i sjemeništaraca koji se nalaze u Sinju, napose onih koji potječu iz neretvanskih krajeva ili su bili na službi u Metkoviću.


Misno slavlje kojem je prethodila procesija s kipom svetog Franje animirao je župni zbor župe sv. Ilije uz voditeljicu s. Vedranu Krstičević i Ivanu Marić. Govoreći u propovijedi o životu, obraćenju, jednostavnosti i svetosti svetog Franje, fra Josip je pojasnio kako sveti Franjo poručuje da je puno bolje biti jednostavan nego kompliciran čovjek. Bog, u teškom trenutku, kada se nije znalo kako izaći iz krize osobnog života izabire Asiškog siromaha, tj. bogataša da postane siromašan duhom i tako obogati čitav svijet svojom osobnošću. „Kada bi samog svetog Franju upitali na što ga može podsjetiti današnji blagdan - trenutak kada je licem u lice gledao Gospodina, možemo pretpostaviti da bi rekao - biti Krist i promatrati svijet Kristovim očima - očima vjere, povjerenja i pouzdanja", rekao je fra Josip.

Riječi koje je sveti Franjo čuo pred križem - idi popravi Crkvu, ruši se, možemo primijeniti u svom životu. „Puno puta primjećujemo svoje ali i tuđe ruševine; koliko puta primjećujemo stvari koje bi netko trebao promijeniti i pri tome ćemo davati savjete, opomene ili kritike, no Bog nas uporno poziva da prvenstveno tražimo pukotine u svom životu, da ih saniramo na pravi način, postavimo na pravo mjesto kako bi pronašli rješenje mnogih životnih pitanja. Pozvani smo na molitvu koja nas približava Bogu i razbistrava naše ljudske tragove.

Fra Josip se u propovijedi spomenuo i povijesnog razvoja crkve sv. Franje na Kladi, njezinu izgradnju i mnoge poteškoće koje su ih pratile. Sve je to povezalo vjernike sa svetim bogoslužnim prostorom. Ovo sveto mjesto na koje ćemo se mnogo puta ponosno pozivati ostat će onoliko sveto koliko ga mi svojom svetošću budemo utvrđivali, podupirali obitelj svetog Franje; jednako tako se vrlo brzo može srušiti, obeščastiti bilo kakvim ljudskim podjelama, niskim udarcima, ogovaranjima. Na nama je izabrati na koji način pristupati i svetkovati ove blagdane, na koji način pristupati i vrednovati živote, ne samo svetih, nego i onih koji su u našem životu ostavili trag pozitivnog ili negativnog. Danas, u vremenu u kojem postoji mnoštvo podjela, mnogo ružnih stvari, Bog u nama vidi rješenje mnogih problema, rješenje koje graniči s ludošću, ali koje postojanošću svoje vjere prepoznaje svoj identitet - prepoznajući Božju volju može učiniti obilje dobra, mira, obilje svega onoga što nam je sveti Franjo svojim primjerom ostavio", poručio je vjernicima fra Josip.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Ante zahvalio je svima koji su iz raznih dijelova župe došli svetkovati blagdan sv. Franje, pozdravio je članove OFS i Frame koji posebno slave blagdan svoga Utemeljitelja kao i fra Josipu koji je došao u rodni kraj predvoditi misu i propovijedati o blagdanu sv. Franje.

Nakon misnog slavlja vjernici su imali prigodu častiti moći svetog Franje.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas535
Ovaj mjesecOvaj mjesec49599
UkupnoUkupno7433299

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42