Runovići: Hodočašće u Mariju Bistricu

U nedjelju, 1. listopada 2017., vjernici iz župe Runovići, njih 53, predvođeno župnikom hodočastili su u Hrvatsko nacionalno svetište Mariju Bistricu. Iz Runovića krenuli su u noći u 00:15 sati te su stigli u Mariju Bistricu nešto poslije 7 sati ujutro te su, izišavši iz autobusa, pojedinačno krenuli prema bistričkoj crkvi. Time su se pridružili 25. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja te ostalim hodočasnicima. Obilazeći u tišini oko oltara Gospe bistričke, povjerili su joj se u molitvi. Zatim su pojedini pristupili sakramentu pomirenja.


Misno slavlje u 10:15 sati na otvorenom prostoru „Bl. Alojzije Stepinac“ predvodio je mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, a suslavili su mons. Jure Bogdan, vojni biskup u RH, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Juraj Jezerinac, umirovljeni vojni biskup, svećenici – vojni i policijski kapelani te drugi svećenici.

Na početku misnog slavlja riječ pozdrava izrekao je mons. Jure Bogdan te istaknuo: „Zahvalni smo Gospodinu Bogu što predstavnici ministarstva obrane i oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova i policije, Ministarstva hrvatskih branitelja i drugih ustanova već 25 godina hodočaste u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje u Mariju Bistricu“.

Nadbiskup Puljić je, između ostaloga, u propovijedi rekao: „Već četvrt stoljeća okupljamo se oko Marije koja se ovdje u Bistrici davno udomila, krajem 15. st. Nju je biskup Antun Bauer 1935. god. zajedno s biskupom koadjutorom, Alojzijem Stepincem okrunio zlatnom krunom i proglasio Kraljicom Hrvata, a u mjesecu kolovozu 1971. god. na završetku 13. međunarodnoga marijanskog kongresa bistričko svetište proglašeno je nacionalnim svetištem hrvatskoga naroda… U ovom prekrasnom okružju osjećamo se kao kod kuće, pa smo slobodni iznijeti joj svoje molitve, preporuke i zahvale. Ona nas je kao brižna mati pazila i čuvala od brojnih krivovjerja i osvajanja kako u dalekoj prošlosti, tako i u nedavnoj sadašnjosti“

Nakon misnog slavlja pojedini runovićki hodočasnici obišli su postaje križnog puta, dok su to neki učinili prije mise. Poslije odmora i okrijepe hranom u 13:45 sati pošli su prema gradu Zagrebu gdje su nešto prije 15 sati pohodili zagrebačku katedralu te su se, obilazeći oko sarkofaga našega blaženika Alojzija Stepinca, pomolili kako za sebe tako i za njegovo skoro proglašenje svetim. Iz katedrale župnik ih je poveo do Gospe od Kamenitih vrata gdje se svatko u tišini pomolio pred Gospinim likom. Preostalo vrijeme proveli su na Jelačićevu trgu u susretu sa članovima obitelji i rodbinom  u Zagrebu te su u 17h krenuli natrag u Runoviće.

Putovanje do Marije Bistrice i povratak natrag protekao je u molitvi Gospina ružarija i pjesmi, a pohod bistričkom svetištu ispunio je runovićke hodočasnike nadom i utjehom u Marijin zagovor.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas63
Ovaj mjesecOvaj mjesec70057
UkupnoUkupno7612558

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25