Duhovne vježbe na Taboru

Bogoslovi Međunarodne franjevačke bogoslovije u Jeruzalemu, od kojih su četvorica Hrvati (fra Josip Ivkić, fra Gabrijel Bošnjak, fra Leon Marijanović i fra Andrija Majić), prije početka nove akademske godine obavili su duhovne vježbe, kako je to običaj, na Taboru – gori koja je prema predaji mjesto Gospodinovoga preobraženja.

U subotu jutro, 16. rujna, nas tridesetak bogoslova iz devetnaest zemalja svijeta, s domeštrima fra Josipom Cvitkovićem, članom Provincije Presvetoga Otkupitelja i fra Valdirom Nunes Ribeirom iz brazilske Provincije Bezgrešnog začeća, autobusom smo stigli do podnožja Tabora odakle smo se pješice uspeli do svetišta. Predvoditelj duhovnih vježbi bio je fra Ante Vučković, također član Provincije Presvetoga Otkupitelja. Tema je bila „Učitelju, gdje stanuješ“ (Iv 1, 38).

Fra Ante je htio da nam ovi dani budu doista vježbe.Nakon svakog predavanja davao nam je određeni zadatak koji smo trebali uraditi i tako se približiti mjestu gdje Gospodin stanuje. Prije jutarnjeg razmatranja svatko bi od nas osobno iznosio dojmove ili poteškoće iz prethodnoga dana. Meditirajući na izabranim novozavjetnom tekstovima fra Ante nam je nastojao pomoći da pogledamo svoju osobnu i obiteljsku prošlost, svoje emocije i odnose s drugim ljudima kako bismo uočili da je to mjesto gdje Učitelj doista stanuje. U tom nam je pomoglo obdržavanje svakodnevne šutnje.Za ugodan smještaj i hranu pobrinuli su sečlanovi zajednice Mondo X s kojima smo imali i jedan zajednički bratski susret pred kraj vježbi.

Vježbe su bile jako dinamične: od već spomenute šutnje, osobnog rada, zajedničkog rada u većim ili manjim skupinama, euharistijskog klanjanja, svete mise do zajedničkog druženja. Uz sve to, jedan dan imali smo takozvanu „pustinju“ kada smo nakon jutarnje meditacije do večernje svete mise cijeli dan bili bez zajedničkih točaka u šutnji, razmatranju i postu po primjeru crkvenih otaca.

Puno smo toga naučiliod fra Ante i ovakvog oblika duhovnih vježbi. Ovdje ću iznijeti samo nekoliko stvari: Promatrali smo vlastite odnose s bližnjima meditirajućiLukin izvještaj o Isusovoj muci na Kalvariji. Isus koji je okružen osudama­: osuda vojnika i zavidnih glavara ispod, osuda razbojnika pokraj sebe, Pilatov natpis­-osuda iznad sebe; molitvu usmjerava prema Ocu jer ovi nisu u stanju vidjeti što čine i u čije ime to govore. Ne mogu vidjeti da su njihovi upiti „Ako si ti Sin Božiji…“ isti oni koje je Sotona postavljao Isusu kada ga je kušao u pustinji. No, u svemu tome oni govore jednu veliku istinu „Druge je spasio“ jer je on doista došao spasiti nas, a ne sebe, što je potvrdio na primjeru desnog razbojnika koji je priznao svoju krivicu. Zanimljiva je ovdje i uloga naroda koji se kaje iako nije bio aktivni sudionik događaja – uviđa da je grijeh i ne činiti ništa.

Vježbe smo završili  svetom misom Preobraženja Gospodnjega u petak, 22. rujna kada smo se vratili u Jeruzalem gdje ćemo kušati živjeti ono što smo čuli nastavljajući tražiti mjesto gdje Gospodin stanuje.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas540
Ovaj mjesecOvaj mjesec49604
UkupnoUkupno7433304

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70