Godišnji susret animatora za duhovna zvanja HBK

U organizaciji Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije od 19. do 21. rujna 2017. u Duhovnom centru služavki Malog Isusa Kuća Navještenja u Gromiljaku (BiH) okupili su se na svoj godišnji susret animatori duhovnih zvanja, predstavnici nadbiskupija i biskupija, muških i ženskih redovničkih zajedica te prvi puta i predstavnici Svjetovnih instituta predvođeni predsjednikom tog Vijeća splitsko-makarskim nadbiskupom i metropolitom Marinom Barišićem.


Tema susreta bila je „Mladi, vjera i zrelo razlučivanje poziva", o kojoj će razmišljati i biskupi na općoj redovnoj biskupskoj sinodi koju je najavio papa Franjo. Animatore je kroz temu vodila prof. dr. Sanda Smoljo, teologinja, psihologinja, psihoterapeutkinja i voditeljica Vrhbosanskog nadbiskupijskog Centra za savjetovanje. Dr. Smoljo predstavila je psihološke aspekte sazrijevanja mlade osobe u odabiru duhovog zvanja, odlučivanju na život u duhovnom zvanju i u konkretnom okruženju bogoslovije ili redovničke priprave. Istaknula je važnost milosti u duhovnom pozivu, ali na jednak način i ljudsko sazrijevanje osobe u istinskom prihvaćanju volje Božje i vlastitog zvanja, te značajnu ulogu onih koji prate te složene procese. Boraveći u Bosni i Hercegovini, animatori su pružili svjedočanstvo solidarnosti Crkve u Hrvatskoj s Crkvom u Bosni i Hercegovini.

U srijedu 20. rujna susreli su se s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem s kojim su kratko govorili o situaciji duhovnih zvanja i životu katolika u Bosni i Hercegovini.

Posjetili su i franjevačku zajednicu i bogatu muzejsku zbirku u Fojnici, te svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama. Misu su slavili u župnoj crkvi Gospe Snježne u Deževicama, u kojoj ih je ugostio župnik don Marin Marić sa župljanima, a pjevao je zbor mladih iz Fojnice.

U Sarajevu su animatori imali prilike vidjeti Katolički školski centar i samostansku crkvu kćeri Božje ljubavi, posjetili su školske sestre franjevke bosansko-hrvatske provincije te sestre Malog Isusa u samostanu Egipat, gdje su animatore pozdravila djeca štićenici njihova doma.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1797
Ovaj mjesecOvaj mjesec47442
UkupnoUkupno7431142

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28