Lumbarda: Bratstvo OFS-a proslavilo zaštitnika

Mjesno bratstvo OFS-a u Lumbardi obilježilo je blagdan svojega zaštitnika 23. rujna 2017. Proslavi su bili nazočni i članovi drugih bratstava Splitsko-dubrovačkog područja. Tom prigodom Vijeće mjesnoga bratstva OFS-a pripremilo je poseban program, u dogovoru s don Vladom, mjesnim župnikom.


Hrvatsko nacionalno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a) čini pet područnih bratstava sa sjedištima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zadru. Na području Hrvatskoga nacionalnog bratstva OFS-a djeluje 106 kanonski osnovanih mjesnih bratstava OFS-a. Nacionalno bratstvo čini 3.860 trajno zavjetovanih članova.

Splitsko-dubrovačko područno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a) „Sv. Leopold Bogdan Mandić“, Split broji 25 mjesnih bratstava OFS-a s 504 trajno zavjetovana člana (Hrvatsko nacionalno bratstvo OFS-a, Zagreb, 6. listopada 2016., Ur. broj: 99/2016.).

Jedno od 25. Mjesnih bratstava OFS-a na području Splitsko-dubrovačkog bratstva je i Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) „Sv. Padre Pio“ u Lumbardi.

Vijeće OFS-a „Sv. Padre Pio“ čini: Ana Dračevac, OFS, ministra; Marija Glassner, OFS, zamjenica ministre; Marija Jurjević, OFS, tajnica; Margita Šestanović, OFS, blagajnica; Ljiljana Maričić, OFS, povjerenica za formaciju; fra Šimun Romić, OFM, duhovni asistent, jurisdikcija: Franjevačka provincija Uznesenja BDM (OFM), Mostar (BIH).

„Sv. Padre Pio“ iz Pietrelcine u Italiji (Pietrelcina, 25. svibnja 1887. – San Giovanni Rotondo, 23. rujna 1968.) zaštitnik je Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a) u Lumbardi (Korčula).

Mjesno bratstvo OFS-a u Lumbardi svake godine obilježava blagdan svojega zaštitnika 23. rujna. Tako i ove godine 2017. Tom prigodom Vijeće mjesnoga bratstva OFS-a pripremilo je poseban program, u dogovoru s don Vladom, mjesnim župnikom. Ove godine upriličeno je predavanje u 16 sati u župnoj dvorani. Naslovljeno predavanje„Odgovornost za život u Bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda (OFS)“, održao je fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a. U 17, 30 sati slavljena je sv. Misa koju je predslavio također fra Stipe Nimac, OFM: jurisdikcija: Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja (OFM), Split; a koncelebrirali su don Vlado Markić, mjesni župnik župe sv. Roka, Lumbarda; fra Šimun Romić, OFM, duhovni asistent Mjesnog bratstva „Sv. Padre Pio“ u Lumbardi, jurisdikcija: Franjevačka provincija Uznesenja BDM (OFM), Mostar (BIH) i fra Veselko Grubišić, OFM, duhovni asistent mjesnoga bratstva OFS-a „Male braće“ u Dubrovniku, jurisdikcija: Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri (OFM), Zadar.

Na slavlju blagdana sv. Padre Pia sudjelovali su, uz domaćina, i članovi Mjesnih bratstava OFS-a:  „Bl. Marija propetoga Isusa Petković“, Blato/Vela Luka (Korčula); „Mala braća“, Dubrovnik; „Gospa od Delorite“, Kuna (Pelješac); „Sv. Elizabeta Ugarska“, Orebić (Pelješac) i Dominikansko laičko bratstvo „Fra Dominik Barać“, Korčula.

Don Vlado Markić, mjesni župnik pozdravio je sve prisutne i istaknuo da je Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Padre Pio“ živa i aktivna zajednica unutar župne zajednice te da se na njezine članove uvijek može, kao župnik, osloniti i računati na njih u ostvarivanju konkretnih zadaća unutar župne zajednice tijekom i u slijedu liturgijske godine.

Potom je Ana Dračevac, OFS, ministra naglasila: „Zahvalna sam Bogu i sv. Franji Asiškomu  za današnji dan“. Riječ zahvale temeljila je na misli sv. Franje koji je neprestano zahvaljivao Bogu ovim riječima: „Hvala Ti, Bože, što si mi darovao braću!“ Iste riječi je i ministra ponovila: „Hvala Ti, Bože, za ovo zajedništvo braće i sestara u prigodi slavlja blagdana sv. Padre Pia, zaštitnika našega OFS-a u Lumbardi.“ Doista, učvrstili smo se, po ovom zajedništvu, u uskrsnoj vjeri, nadi i ljubavi. Sve prisutne pozdravio je i fra Šimun, OFM, duhovni asistent istoga bratstva, napomenuvši da mjesno bratstvo unutar župne zajednice i društva treba biti vidljivo svjedočanstvo mira i dobra, a fra Veselko Grubišić, duhovni asistent u Dubrovniku da je Franjevački svjetovni red, odnosno svjetovni franjevci/-ke dio velike Franjevačke obitelji koji su u prvim redovima u promicanju teologije laikata unutar Crkve i unutar društva gdje žive i djeluju.

Fra Stipe Nimac, OFM, naglasak je stavio na „teologiju naroda Božjega“ koju protežira današnji papa Franjo, što je obilježilo i cijeli susret, u prigodi slavlja mjesnoga bratstva OFS-a i njegova zaštitnika, Svaki je krštenik, po dostojanstvu jednak pred Bogom, samo su različite službe i karizme. Istaknuo je „teologiju ljudskog dostojanstva“, „teologiju službi“ i „teologiju karizmi“. S tim u svezi, subjekt i čimbenik u evangelizaciji „ad intra“ (prema unutra) i „ad extra“ (prema vani) je i OFS koji u samoj Franjevačkoj obitelji „pokriva“ 65% članstva. Nadalje, fra Stipe je naglasio u kontekstu „Teologije naroda Božjega“ i princip (kršćansko i franjevačko) „Bratstvo“ (fra Ivan Šarčević, Sv. Franjo Asiški: Princip „Bratstvo“) „Franjino bratstvo, uvijek po uzoru na Isusovo učeničko bratstvo, više je od zajednice. Jer zajednički život (communitas – cum-munus) strukturiran je prema funkcijama, prema izvršavanju zadataka, odnosi su postavljeni vertikalno i prema ispunjenju povjerenih zadataka. Bratstvo se koncipira na drukčiji način, ne po funkcionalnosti ni po materijalnom učinku nego po načelu odgovornosti i brige svakoga za svakoga, i za onoga koji izvršava funkcije i za onoga tko je 'nefunkcionalan', koji je bolestan i grešan. Ministrova-poglavareva zadaća nije jedino u tome da pazi kako će funkcionirati stvari i hoće li se obaviti poslovi; brat nije svediv na funkciju i 'korisnost', nego da odnosi unutar bratstva i prema ljudima izvan bratstva budu bratski i da se bratstvo ostvaruje u poslanju – temeljnom poslanju propovijedanja evanđelja i nasljedovanja siromašnoga Krista. Fratar (svjetovni franjevac i svjetovna franjevka) nije funkcionar, nego brat i prijatelj, manji brat svima. Međuljudski odnosi baziraju se tako na dostojanstvu svakoga čovjeka pred Bogom kako se Isus bratski i prijateljski odnosio prema ljudima. Odatle Franjino bratstvo postaje obnovljeni evanđeoski model za Crkvu i društvo, bratstvo kao plod i klica novozavjetne učeničke zajednice, Isusova bratstva. (...) Sam Franjo Asiški nije bio otac-utemeljitelj, nego brat-utemeljitelj jedinstvenoga crkvenog bratstva. Nije bio poglavar koji zapovijeda nego autoritet u služenju i uzornosti, odgojitelj bratskih odnosa.“

Na kraju proslave sv. Padre Pia, zaštitnika mjesnoga bratstva OFS-a u Lambardi bio je agape. Agape su pripremili članovi Mjesnoga bratstva OFS-a „Sv. Padre Pio“ iz Lumbarde.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas108
Ovaj mjesecOvaj mjesec62282
UkupnoUkupno7445982

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60