Split: Započeli 33. Redovnički dani

U organizaciji Hrvatske redovničke konferencije (HRK) započeli su u petak, 22. rujna u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu 33. Redovnički dani o temi „Odgojno-obrazovno poslanje. Konstitutivna stvarnost redovničke karizme“.


Programu je nazočilo više od stotinu redovnica i redovnika. Nakon uvodne molitve Trećega časa, skup je pozdravio fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Budući da su se godinama Redovnički dani odvijali u dominikanskom samostanu, a ove godine stjecajem okolnosti u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja, naglasio je da bi bilo dobro da svake godine domaćin Redovničkih dana bude neka druga redovnička zajednica u Splitu kako bi se redovnici bolje međusobno upoznali. Podsjetio je da su redovnici odigrali veliku ulogu u organizaciji dolaska relikvije tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Split što može svima poslužiti na ponos i čast. Govoreći o samoj temi odgoja i obrazovanja podsjetio je na gorući problem kurikularne reforme o kojoj se raspravlja u hrvatskom društvu naglasivši da je izrazito važno što će se učiti u našim školama. Potaknuo je sve na cjeloživotno učenje i rast u spoznaji istine na koju smo pozvani. „Gledano iz kršćanske perspektive nije obrazovanje najvažnije (iako je veoma važno) nego rast u duhovnom i ljudskom smislu. Imamo prepametne ljude ali to nam ništa ne znači ako su nemoralni, ako su skloni poduzimanju nemoralnih radnji“, poručio je provincijal Kodžoman.

Prigodnu riječ uputio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji svake godine nazoči Redovničkim danima u Splitu, obrati se sudionicima s nekoliko riječi te predvodi euharistijsko slavlje što govori o podršci koju daje redovnicima u svojoj mjesnoj Crkvi. Pozdravivši nazočni skup naglasio je važnost i aktualnost teme, cjeloživotnog učenja, odgoja i obrazovanje koje je – kako reče - uvijek bilo važno. Osobito je podcrtao doprinos redovnika u odgoju i obrazovanju kroz našu povijest kazavši: „Redovnici i redovnice ispisali su najljepše stranice Katoličke Crkve, univerzalne ali i naše domovinske. Vjerujemo da nisu zaboravili pisati i da imaju još puno nadahnuća i ulja u svjetiljkama.“ Naglasio je da smo svi odgovorni za odgoj i obrazovanje od obitelji, preko vrtića, škola, fakulteta do onih koji rade u kuhinjama i domovima i daju svjedočanstvo ljudskih i kršćanskih vrednota. „Pitanje: 'Mogu li nešto učiniti na polju odgoja i obrazovanja?' – dobro je pitanje koje nas potiče da sa svojim talentima, sposobnostima, vještinama i različitim karizmama dajemo svoj doprinos odgoju i obrazovanju brojnih naraštaja. Od nas očekuje naše društvo, osobito roditelji i vjernici da će nam škole biti s planom i programom ne ideološkim i razdornim nego utemeljenim na stijeni.

33. Redovničke dane u Splitu otvorio je predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fra Jure Šarčević koji je podcrtao misao pape Franje da je obrazovanje oblik evangelizacije. U tom je svjetlu prvo predavanje o temi „Edukacija i evangelizacija“ održao dr. fra Draženko Tomić sa Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na samome početku naglasio je kako treba razlikovati dva pojma: obrazovanje kao proces stjecanja znanja i vještina, odnosno kompetencija za neko zanimanje i odgoj kao ciljano i svrsishodno usvajanje nekoga vrijednosnog sustava.

Govoreći o evangelizaciji naglasio je da se od današnjih evangelizatora tj. navjestitelja Evanđelja traži da budu educirani o mjestu i vremenu gdje žele naviještati Radosnu vijest. Predavanjem je želio potaknuti na razmišljanje o tome kako stoji i kršćanski odgojno-obrazovni sustav. Zaključio je da je „današnjem čovjeku najbolje ponuditi holistički odnosno cjeloviti sustav odgoja i obrazovanja što znači da on usvaja činjenice koje uči u školi, na fakultetu ali da ih prožima jednom dubljom kršćanskom dimenzijom, čovjekoljublja i odnosa prema drugome.“ Zato bismo rekli, nastavio je dr. Tomić, da današnji obrazovni sustavi u sebi trebaju okupljati nekoliko komponenti: učiti je znati, spoznavati, učiti je živjeti s drugim i prihvaćati drugoga ali isto tako i samoga sebe. Za nas kršćane sve je to prožeto Kristovim utjelovljenjem i njegovom Radosnom vijesti.

Upitan o izgradnji novih katoličkih škola dr. Tomić je kazao da su i naše državne škole vrijednosno i vjerski kroz vjeronauk i druge oblike dosta eksponirane, međutim nove katoličke škole svjedočile bi još življe i dublje istinu Evanđelja, ali ne zaboravljajući dostignuća modernih društava kao što su pluralizam, demokracija, tolerancija vrijednosti koje su općeprihvaćene u svijetu. Prijepodnevni dio programa, kojega je moderirao o. Anto Gavrić, završio je euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup Barišić.

Poslijepodnevni program započinje predavanjem pod naslovom „Obrazovanje, kineziološka edukacija i religioznost“ održat će dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivan Prskalo. Nakon rasprave i zajedničke molitve Večernje uslijedit će otvaranje izložbe slika s likovima hrvatskih svetaca i blaženika u tehnici ulja na platnu akademske slikarice Ivane Ćavar - „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“. Izložbu organiziraju Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ iz Zagreba i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana dr. Stjepan Kranjčić.

Drugoga dana, u subotu 23. rujna, nakon zajedničke molitve Trećeg časa predavanje pod naslovom „Izazovi obrazovanja i evangelizacije“ održat će dominikanka s. Ivana Pavla Novina, predavačica na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Zatim će s. Janja Martina Katović, članica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove i ravnateljica Dječjega vrtića u Glamoču (BiH), imati izlaganje „Odgojno-obrazovno djelovanje u ekumenskoj sredini“. Drugi dan završit će euharistijskim slavljem, nakon prigode za sakrament pomirenja, koje će predslaviti fra Jure Šarčević, predsjednik Hrvatske redovničke konferencije. (www.smn.hr)

Fotografije

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas80
Ovaj mjesecOvaj mjesec37249
UkupnoUkupno6592154

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37 

Administrator

franodoljanin@gmail.com