Odreći se svega

Cijena poziva

Lk 14, 28-32

 

Uvod

 • Nasljedujući te, Gospodine Isuse,
 • pronašao sam skrivenu naljepnicu sa cijenom;
 • sa cijenom koja traži ljubav. 
 • Prava ljubav prihvaća samo jedno: cjelokupnost. 
 • Gospodine Isuse, želim ti u cijelosti dati svoj život,
 • predati se u cijelosti tvojoj golemoj ljubavi.
 • Koji god bio tvoj poziv meni,
 • bez obzira na način na koji želiš da gradim tvoje kraljevstvo,
 • dajem ti sve što jesam. 
 • Uzdam se u tebe, Isuse.
 • Želim slijediti tvoj poziv. 
 • Govori Gospodine, sluga tvoj sluša.

 

Odlomak iz evanđelja

Tko od vas, nakan graditi kulu, neće prije sjesti i proračunati troškove ima li čime dovršiti: da ga ne bi – pošto već postavi temelj, a ne mogne dovršiti – počeli ismjehivati svi koji to vide: Ovaj čovjek počne graditi, a ne može dovršiti! Ili koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti da li s deset tisuća može presresti onoga koji na nj dolazi s dvadeset tisuća? Ako ne može, dok je onaj još daleko, poslat će poslanstvo da zaište mir.

 

1. Procjena troška

U ovom odlomku Svetog pisma, Gospodine, govoriš o pripremi. Prije ulaska u bilo kakav projekt, prava razboritost zahtijeva procjenu troška. Imam li toliko sredstava koliko projekt košta? Jesam li dostatno spreman da uspijem u ovoj nakani? Ne samo za početak nego i za završetak? Početni val oduševljenja olakšava početak, ali samo će oni ustrajni, oni koji prebrođuju svaku oluju, okončati projekt. Razborit čovjek temeljito proučava svu zahtjevnost nekog projekta prije upuštanja u nj. Međutim, kada se jednom odluči za nj, tvrdoglavo se iscrpljuje sve dok ga ne dovrši.

Ima li nekog zornijeg primjera od primjera tvoje ljubavi, Gospodine Isuse? Kada je čovjek prezreo tvoju ljubav, nisi ga napustio do same smrti na križu. Predao si samoga sebe da nas otkupiš.  Od drveta spoznaje u Raju do križa na Kalvariji, provodio si svoj projekt otkupljenja sve do njegova dovršenja. Pripremao si svoj izabrani narod. Bio si mu odan i kada se više puta zaredom okretao lažnim bogovima. Slao si proroke da vode tvoj narod. Tvoja ljubav prema nama čak te je pozvala da se utjeloviš u čovjeka i proliješ vlastitu krv, do zadnje kapi, da nas spasiš i otkupiš od smrti. Zatim, kao da to nije bilo dovoljno, utemeljio si svoju Crkvu i zavjetovao se da ćeš ostati s nama u Euharistiji, do svršetka svijeta. I evo Te ovdje s nama dok se molimo. Nisi gledao na cijenu. Nisi posustao u vjernosti. Nisi mnogo razmišljao, ali si se predao do kraja. Nisi se obazirao na žrtvu svog poziva. Imao si svu potrebnu spremu. Svu svoju ljubav. Procijenjena cijena tvog poziva bila je pokrivena.

Gospodine Isuse, pozivaš me na osobit plan. Na poziv. Na sudjelovanje i nastavljanje tvog projekta otkupljenja.  Jesam li se za nj primjereno pripremio? Koja je procijenjena cijena mog poziva? Pokazao si nam Gospodine, da procjena najprije zahtijeva ljubav.  Ako te ne ljubim Gospodine, svim svojim srcem, onda nikada neću ni čuti, ni jasno uočiti tvoje domahivanje.  Međutim, procjena cijene poziva zahtijeva i povjerenje. Ovaj dio možda je moja najslabija točka. Tako često padam na  ispitu povjerenja jer nisam poput djeteta koje se uzda u svoju majku ili oca. Sumnjam u tvoju vazda prisutnu providnost koja me vodi u svim trenutcima mog života. Vodiš me k svojoj volji.  Razmatranje nije odluka donesena u nekom zrakopraznom prostoru, lišena Božjeg utjecaja.  Uvijek si na mojoj strani. Dovodiš ljude u moj život i kreiraš određene situacije u mom životu da bi mi prenio svoj naum. Nauči me povjerenju, Gospodine Isuse. Bez potpunog povjerenja u tebe, mogu započeti s razmatranjem, ali osuđen sam da ne dovršim poslanje.  Potpuno povjerenje sastavni je dio cijene mog poziva.  Mogu li pokriti ovu cijenu? Zajedno s tobom Gospodine, znam da mogu.

Razgovor

Gospodine, uzdam se u te. Znam da me ljubiš i da mi želiš sve najbolje.  Ništa se u mom životu ne događa bez tvoje privole. Otvori mi oči da vidim tvoju ruku vodilju. Dozvoli da te primim za ruku i držim te za nju poput djeteta.  Uzdam se u tebe. Znam da ćeš me voditi k mome pozivu, ako ti iskažem ljubav i povjerenje. Ohrabri moje srce, Gospodine i pokaži mi svoj plan. Želim provesti svoj život s tobom.

 

 

2. Dostaje za dovršenje

Za dovršenje projekta, najprije moram osigurati sav potreban materijal. Mogu imati sav materijal, ali posao može ipak ostati nedovršen. Za gradnju katedrale sv. Pavla u mjestu St. Paul, u američkoj državi Minnesoti, graditelji su stalno dovlačili kamen tijekom 5 godina. Kada je sav kamen bio na licu mjesta, posao ipak nije bio dovršen. Tek je trebalo izgraditi katedralu. Trajni napori u kombinaciji s potrebnim materijalima izgradili su Crkvu. 

Primijenimo li to na razmatranje, vidimo prekrasan uzor u tebi, Gospodine Isuse.  Otac te je pozvao da otkupiš čovjeka od grijeha. Bio si potpuno spreman, i imao si dovoljno sredstava da dovršiš svoje poslanje. Nisi se zaustavio ni kada se u daljini zlokobno nazirala sjena križa.  Odano si trpio do kraja i nikada nisi posustao. Danas nam tvoja postojana ljubav još uvijek osvjetljava put. Iskazuješ nam bezuvjetnu velikodušnost jer ostaješ uz nas, posebice u Euharistiji. Ne brojiš beskrajne sate kada prebivaš sâm i napušten u svetištu. Odano bdiješ nad nama s ljubavlju, iščekuješ nas da te pohodimo u svojim potrebama. Tako često zaboravljen u euharistijskoj nazočnosti, daruješ bez ograničenja, u dobrim i u lošim vremenima. Tvoja jedinstvena ljubav neprekidno se izlijeva se na cjelokupno čovječanstvo.

Koliko li samo moram naučiti od tebe, Isuse!  Često posrćem zbog svoje nepostojanosti. Kada mi poziv postane težak ili kada moja primjena sredstava u nalaženju mog poziva prolazi križni put, gubim se u malodušnosti. Pouči me plemenitosti, Gospodine.  Pripremi moje srce za bezuvjetno darivanje. Uvijek mi daruješ milosti potrebne za dovršenje mog poziva, ali ih moram primjenjivati u svom životu. U darežljivosti, potpunoj velikodušnosti, tvoj mi plan o mome životu postaje kristalno jasan. Pomozi mi pročistiti moju kužnu sebičnost da uvijek mogu nazrijeti i vršiti volju tvoju. Ne želim započeti svoj poziv i ostaviti ga nedovršenim. Želim biti potpuno darežljiv. Dovoljno da dovršim svoj poziv.

Razgovor

Zahvaljujem ti Gospodine, na tvojoj bezuvjetnoj širokogrudnosti. Tvoja je ljubav pregolema. Učini moje srce po srcu svome. Želim širokogrudno obavljati svoj poziv u svakom trenutku svog života. To je međutim teško. Mogu to postići samo s tvojom milošću. Ipak, znam slijedeće: želiš da otkrijem, slijedim i ispunim svoj poziv. Molim te Gospodine, oblikuj moje srce po uzoru na svoj veličanstveni primjer. Pouči me stalnom darivanju, čak i kada to boli, jer tako ću ispuniti tvoj plan sa mnom.

 

Upitnik

 1. Kako se nepovjerenje očituje u mom razmatranju? S kojim se strahovima i sumnjama suočavam?
 2. Glede mog poziva, gdje postavljam granice svojoj velikodušnosti? Gdje su granice mojoj darežljivosti?
 3. Kako mogu izgraditi veće povjerenje i velikodušnost u svom odnosu s Kristom? 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas224
Ovaj mjesecOvaj mjesec9454
UkupnoUkupno7624332

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31