Hrvace: Proslava Gospe žalosne

Župljani župe Svih Svetih u župi Hrvace pripremali su se trodnevnicom, 14. – 16. rujna 2017.,  za proslavu svetkovine Gospe žalosne. Svaku večer kroz trodnevnicu u 17 sati mladi su predvodili Gospinu krunicu i litanije, a župnik fra Neven Pavlinušić je sedam žalosti Gospinih. Nakon pobožnosti, prvog dana trodnevnice fra Stanko Dotur, župnik Potravlja, predvodio je svetu misu i propovijedao. Drugog dana predslavitelj je bio fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja i duhovni asistent Frame. Treći dan trodnevnice predvodio je i propovijedao fra Lukica Vojković, župni vikar u Sinju. Svaku večer kroz trodnevnicu crkva je bila ispunjena narodom Božjim.


U nedjelju, 17. rujna 2017. u 8 sati, župnik fra Neven je predvodio svetu misu za domaćice koje su ispunile crkvu. Svečano slavlje proslave Gospe žalosne započelo je procesijom u 10 sati. Lik Gospe žalosne nosili su mladići obučeni u narodne nošnje, u pratnji djevojaka koje su također bile u lijepim hrvatskim narodnim nošnjama cetinskoga kraja. Za vrijeme procesije gospine litanije i pjesme pjevao župnik fra Neven u pratnji s. Vitalije i župnoga mješovitog zbora. Svečano euharistijsko slavlje  predvodio je fra Domagoj Runje, profesor na KBF-u u Splitu i gvardijan samostana na Trsteniku. U propovijedi je istaknuo da vjernici mogu kao ljudi nade slaviti i žalost, jer Bog na kraju sve okrene na dobro i žalost prelazi u radost bez kraja,u vječnosti. U koncelebraciji su, uz o. Župnika, bili provincijal fra Joško Kodžoman, fra Božo Lovrić i fra Božo Norac-Kljajo.

Pet minuta nakon procesije, kad je narod ušao u crkvu, započela je olujna kiša. Ali, ostvarila se stara izreka 'gdje čeljad nisu bijesna, nije ni crkva tijesna'. Nažalost, jedan dio nije mogao biti u crkvi gdje je bilo raspjevano, svečano, dostojanstveno. Zbog olujne kiše, nestalo je kratko i struje, ali to nije nikoga zbunilo. Oko oltara bilo je 20 ministranata.

Na kraju slavlja o. Župnik je svima zahvalio. I kiša se umirila. I sunce se pojavilo. U radosti i punoga srca svi su se razišli svojim kućama i posvetili svojim gostima. O. Župnik je braću svećenike pogostio ručkom u sinjskom samostanu. Zahvaljujemo dragom Bogu i Majci Gospi Žalosnoj Hrvatačkoj na svečanom danu i na svim milostima kojima nas je obdarila.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas42
Ovaj mjesecOvaj mjesec19401
UkupnoUkupno7634279

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40