Čišćenje Hrama

 

Kada Gospodin uđe u tvoj hram

Iv 2, 13-25

 

Molbenica

Gospodine, dopusti da mi duša čezne samo za tobom.

 

Odlomak iz evanđelja

Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: „Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku“. Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: 'Izjeda me revnost za Dom tvoj'. Nato se umiješaju Židovi i upitaju ga: „Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?“ Odgovori im Isus: „Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.“ Rekoše mu nato Židovi: „Četrdeset i šest godina gradio se ovaj Hram a ti da ćeš ga u tri dana podići?“ No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče. Dok je boravio u Jeruzalemu o blagdanu Pashe, mnogi povjerovaše u njegovo ime promatrajući znamenja koja je činio. No sâm se Isus njima nije povjeravao i nije trebalo da mu tko daje svjedočanstvo o čovjeku: ta sam je dobro znao što je u čovjeku.

 

 

 

Uvodna molitva

 •  
  • Isuse, došao si u moj Hram i molim te
  • da ga opet danas pohodiš.
  • Pročisti moje srce
  • i učini ga po srcu svome
  • da vječno prebivaš u njemu.

 

1.   Što je moj Hram?

Različita zdanja imaju različitu namjenu koju su im dodijelili njihovi vlasnici. Koji inteligentni projektant ne bi pomno razmislio o namjeni neke zgrade prije nego li ju projektira? Zatim, da bi iskoristio svaki centimetar prostora, izrađuje tlocrt, odlučuje o namještanju prostora, o svim pojedinostima, vratima i prozorima; dobro promišlja čak i rasvjetu. Bog zna što od nas želi i načinio nas je u skladu sa svojim planom. On na određeni način ostaje u nama kao što i umjetnik ostaje u svome naslikanom umjetničkom djelu. To važi za našu savjest, ali i za naše darove. Možda smo slabi ili nam čak iz nekog razloga nedostaju određene sposobnosti. Moramo se uzdati u Božji plan. Nemoj misliti da si premalen za Božju zamisao. Vjeruj da će Bog moći djelovati po tebi – zato te je i načinio. 

 

2.   Izbacite ove stvari iz Hrama

Ponekad donosimo neke stvari u hram naše duše u kojemu im naprosto nije mjesto. Gospodin će možda poželjeti izbaciti tee stvari kada uđe. Izjeda ga revnost za dom njegova Oca. Ponekad pretvaramo naš hram u mjesto idolopoklonstva. Ako se nečega ne želimo odreći a to nije Bog, kako onda možemo tvrditi da smo krštenjem posvećeni Gospodinu? Gospodin će nas suočiti s ovim stvarima, iako one za nas nisu predstavljale problem. Time nam zapravo čini uslugu, jer nas čini svetištem dostojnim klanjanja svome Ocu. 

 

3.   On dobro zna koliko ti znači.

Nitko nas ne poznaje tako dobro kao Bog. Čuo sam jednom kako je netko rekao da samo Bog zna naše pravo ime, jer poziva najsržniji dio naše osobnosti. Zato će nas na koncu našeg života, pozvati na življenje s njim. Zazvat će nas imenom a mi se nećemo moći oduprijeti iskrenosti i istini poziva. Zazvat će u nama sve ono što jesmo, sve što smo za njega učinili, svako naše djelo milosrđa ili svaki njegov blagoslov nama. Mislim da ćemo osjetiti ogromno zadovoljstvo što nas zove netko tko nas dobro poznaje i ljubi, a tako nam je blizak. Evanđelja kažu da se Isus nije povjeravao ljudima, jer ih je poznavao; mi se međutim, trebamo uzdati u njega. On dobro pozna našu prevrtljivost; u jednom trenutku smo njegovi sljedbenici, a u drugom ćemo ga zanijekati, baš kao što se desilo u Jeruzalemu, na blagdan Pashe i na Veliki Petak. S druge strane, Bog je uvijek vjeran; to je i dokazao na uskršnju nedjelju ispunivši svoje obećanje onima koji su ga napustili. On i dalje ispunjava svoje obećanje po Duhu Svetom kojeg nam je poslao da nas vodi do punine istine. Upoznavanjem Boga, postupno sve bolje upoznajemo i sami sebe, a on nam se sve više otkriva. U kršćanskom životu uobičajeno je koračati polako putem pročišćenja, putem križa. Bog nas priprema na susret sudnjega dana. Poziva nas da prihvatimo njegov poziv i odano koračamo ovim putem.  

 

Razgovor

 •  
  • Gospodine Isuse, zahvaljujem ti na daru što postojim.
  • Znam da me vodiš;
  • podaj mi snagu da odgovorim na istinu koju mi otkrivaš.
  • Želim danas slobodno odgovoriti,
  • lišavajući se svega što bi me moglo omesti
  • u prihvaćanju tvog plana sa mnom.
  • Isuse, uzdam se u tebe, jer si jedini pravi prijatelj moje duše. 

 

Upitnik

 1. Smatram li da Bog može upotrijebiti moju malenost ili ovisim samo o sebi?
 2. Trebam li nešto obustaviti? Ima li u mom srcu ičega na što sam se jako navezao, a što je počelo ometati moj odnos s Bogom i moju cjelokupnu širokogrudnost?
 3. Gledam li u Bogu nekoga tko me dobro poznaje i tko mi je blizak? Odgovaram li mu na isti način?  Kako se odazivam njegovu pozivu da se mijenjam?

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas210
Ovaj mjesecOvaj mjesec9440
UkupnoUkupno7624318

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37