Trs i mladice

 

(Iv 15, 1-17)

 

Molitva

 •  
  • Gospodine Isuse, moj Bože i sve moje,
  • daruj mi neprocjenjiv dar prisnosti s tobom u molitvi.
  • Pun sam nemira, napasti, sumnji, strahova, briga, praznih misli..
  • pomozi mi da ih sada stavim po strani kako bih ti posvetio punu pažnju.
  • Daruj mi milost da te mogu doživjeti u molitvi,
  • a za to mi podaj čisto srce
  • jer jedino će oni čistog srca „vidjeti“ Boga još u ovom životu.

 

Odlomak iz Evanđelja

„Ja sam istinski trs, a Otac moj - vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna. Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.”

Naš je Gospodin sa svojim apostolima na Posljednjoj večeri. Srce mu je puno ljubavi i on pokušava izraziti tu ljubav u punini. Ivan nam govori „ljubio nas je do kraja“. Već je apostolima oprao noge, pripremio ih je da će biti izdan, i potaknuo ih da „i dalje vjeruju u Boga i u njega“. Zatim ih poučava jednoj drugoj istini: Kako da ostanu u njegovoj ljubavi kroz molitvu - „Ja sam trs, a vi ste mladice...“

 

1. Naša potreba za molitvom

Krist nam daje živu analogiju naše potrebe za molitvom. Kao što mladice ovise o trsu kao životnoj ishrani, tako i mi ovisimo o Kristu i njegovoj milosti koju ukoliko odbacimo ne možemo više ništa učiniti. Jedino u zajedništvu s Kristom kroz molitvu možemo ispuniti zadatak koji nam je Bog zadao. Kako onda trebamo moliti?

Molitva je više nego umotvorina, ona je osoban i intiman razgovor s Bogom koji rasvjetljuje i osnažava odluku da slijedimo njega svojim umom, voljom i srcem. Svatko tko je živio u Božjoj službi iz iskustva zna da ne može proživjeti niti jedan dan bez da jedan veći dio vremena ne posveti osobnom i isključivom razgovoru s Bogom. Ne možemo ispuniti naš dan s aktivnostima, učenjem i poslom... a zatim Gospodinu dati mrvice koje padaju s našeg stola. Duboka, smislena molitva ne može biti nepromišljena, požurena, nemarna praksa, učinjena kako bi se samo ispunila obveza. Molitvi je potrebno njezino vrijeme kako bi duša mogla stupiti u osoban dodir s Bogom i kako bi Duh Sveti progovorio ono što želi.

Isus nam pokazuje kako moliti na primjeru svog života. Evanđelja nam govore da je molio i prije nego je pozvao apostole, prije nego je stupio u pustinju, prije izlaska sunca, kasno u noći... molio je u javnosti i nasamo, prije svojih čudesa i nakon njih u znak zahvalnosti, u radosti i u tuzi.

Cijeli Kristov život bio je molitva sve do zadnjeg trenutka u njegovom životu, trenutka na križu kada je molio „Oče, svršeno je“. Ukoliko je Krist imao potrebu moliti znači da molitva mora biti mnogo bitnija i elektrizirajuća nego što to mi obično zamišljamo ili doživljavamo.

 

2. Ujedinjeni s trsom

Molitva je način na koji možemo postati jedno s Kristom. Slobodno možemo reći da je naša sposobnost da molimo i dajemo se Bogu povezana uz to koliko smo odijeljeni od stvorenog svijeta. Česte brige, bogatstva i naslade života (Lk 8, 14) guše naš propupali duhovni život. Stupanj sjedinjenja s Kristom kroz molitvu proporcionalan je sa stupnjem naše odvojenosti od stvorenog svijeta.

„a svaku (mladicu) koja rađa rod, čisti da rodi više roda. Vi ste već čisti zbog riječi koju sam vam navijestio.“

Imamo samo jedno srce i moramo ga dati prvo Bogu. Što više ljubimo stvorenja u njihovoj biti i zbog njih samih, to smo manje sposobni ljubiti Boga. Zato Isus kaže:

„Tko više ljubi oca ili majku nego mene, nije me dostojan, tko više ljubi sina ili kći više nego mene, nije me dostojan„ (Mt 10,37).

I opet citirajući Sv. Pismo:

„Gospodinu, Bogu svojemu se klanjaj, njemu jedinomu služi“ (Mt 4, 10). Ne možeš služiti obojici, Bogu i bogatstvu...

Naša ljubav i služenje drugima mora biti u Kristu i za Krista. Netko je usporedio našu ljubav za Krista toku vode koji dolazi s izvora. Što se putem sve više slijeva na sve strane to je slabiji i siromašniji tok na ušću. Ukoliko se stvorenje naiđe na putu i odvuče moju pažnju, količina moje ljubavi za Krista u tijeku dana će utoliko biti slabija i manja.

Neuredna ljubav prema stvorenom ne uključuje samo ljubav prema automobilima, kućama, novcu, odmorima, nakitu i ostalim stvarima koje se mogu kupiti na kreditnu karticu. Ta ljubav uključuje i neuredne nematerijalne ljubavi, kao navezanost na naš položaj na poslu, poštovanje, moć, prestiž, priznanje, itd. St. Ivan piše:

„Ne ljubite svijeta ni što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve. Jer što je god svjetovno - požuda tijela, i požuda očiju, i oholost života - nije od Oca, nego od svijeta. Svijet prolazi i požuda njegova, a tko čini volju Božju, ostaje dovijeka.“ (1 Iv 2, 15-17)

Molitva nas jača i daje nam snagu da odolimo privlačnostima svijeta kako bi ispunili Božju volju i udovoljili Kristu u svakom pogledu.

Krist nam je poklonio dar molitve jer nam je želio pokloniti dar vječnog života. Pomaže nam shvatiti da je naša molitva učinkovita jedino ukoliko nam pomaže da prekinemo neuredne ljubavi i rastemo u našoj ljubavi za Krista.

 

Pitanja

Kako bih ti pomogao ispitati svoj život u svijetlu nadahnuća kojeg ti je Bog podario upravo u ovom trenutku koji si podijelio s njim:

 1. Dajem li svom odnosu s Kristom vrijeme i važnost koje on zaslužuje?
 2. Koliko vremena posvećujem molitvi i koristim li u potpunosti to vrijeme kako bih ujedinio svoje srce s Kristom?
 3. Nastojim li osigurati barem nekoliko minuta nakon primanja našega Gospodina u svetoj pričesti za osobnu i srčanu molitvu s njim? 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas194
Ovaj mjesecOvaj mjesec9424
UkupnoUkupno7624302

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30