Hodočašće Sinjana u Ramu

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna 2017., Sinjani su tradicionalno hodočastili u Ramu, mjesto odakle su - pod vodstvom fra Pavla Vučkovića - mnogi naši preci krenuli 1687. god. na „put bez sna“ prema Cetinskoj krajini i sa sobom ponijeli sliku Majke od Milosti, koja je danas poznata i štovana među Hrvatima diljem svijeta kao Čudotvorna Gospa Sinjska. Gotovo 200 hodočasnika uputilo se u rani jutarnji sat prema franjevačkom samostanu na Šćitu, a u autobusima su ih pratili fra Filip Budić, fra Josip Repeša i fra Šimun Markulin.

Sinjani su se okupili odmah nakon dolaska, kako bi zajedno stupili pred samostan i crkvu, na vanjski prostor gdje je sve bilo spremno za euharistijsko slavlje. Barjaktari su nosili barjak Gospe Sinjske i dva hrvatska barjaka, a s njima su na čelu stupali svećenici. Ponosno su svi zajedno zapjevali himnu „O, Gospe Sinjska“, kako bi još jednom označili povijesnu povezanost Sinja i Rame te izrazili privrženost i ljubav prema nebeskoj Majci, na čiji blagdan rođenja toliki iz Cetinske krajine rado hodočaste na Šćit. Tradicija uzajamnih hodočašća živi među narodom već stoljećima, pa sudjelovanje na slavlju Velike Gospe u Sinju ili Male Gospe u Rami postaje dijelom svete povijesti, koja je obilježila život hrvatskoga naroda toga kraja.

Središnjim euharistijskim slavljem u 11.00 sati predsjedao je mons. Pero Sudar, pomoćni biskup sarajevski. Koncelebrirao je fra Andrija Jozić, gvardijan i župnik na Šćitu, svećenici iz Sinja te drugi svećenici pristigli iz cijele Hercegovine i Dalmacije. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor, a asistirali su bogoslovi bosanske franjevačke provincije.


Slavlje Male Gospe okupilo je preko 4 tisuće hodočasnika, među kojima su mnogi Ramci. Oni radosno slave svoju zaštitnicu i Dan Općine Prozor. Posebno je dojmljivo sudjelovati u narodnom veselju poslije mise, kada stari običaji bivaju još jednom oživljeni i predstavljeni mladim generacijama; ne samo kao kakav folklorni fenomen, već i kao živa obveza da se nastavi s tradicijom.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas108
Ovaj mjesecOvaj mjesec62282
UkupnoUkupno7445982

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60