Misno slavlje na blagdan Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Biskupiji kod Knina

U subotu, 9. rujna 2017. godine, u Biskupiji kod Knina svečano je proslavljen blagdan Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Svečano misno slavlje s Gospinim pralikom započelo je procesijom župljana i hodočasnika oko crkve posvećene Blaženoj Djevici Mariji (Našoj Gospi) koja se nalazi na ostacima starohrvatske bazilike sv. Marije i sv. Stjepana na arheološkom lokalitetu Crkvina.

Misno slavlje ispred crkve Naše Gospe predvodio je visovački gvardijan fra Božo Duvnjak. U koncelebraciji je sudjelovao fra Marko Duran, kninski gvardijan i župnik s još osmoricom svećenika. Liturgijsko pjevanje za vrijeme procesije i misnoga slavlja animirao je Mješoviti zbor župe Gospe od Zdravlja iz Splita pod ravnanjem fra Stipice Grgata i uz orguljsku pratnju s. Zorislave Radić.


Za vrijeme mise pred oltarom je bio izložen trokutni zabat oltarne pregrade s najstarijim pralikom Majke Božje u hrvatskoj umjetnosti koji se slavi kao Gospa Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta.

Predvoditelj misnog slavlja fra Božo Duvnjak u vrlo sadržajnoj prigodnoj propovijedi osvrnuo se najprije na značenje i važnost ovoga svetišta i ovoga,za nas svetog mjesta, povezujući ga sostalim našim drevnim svetištima, napose s njihovim obljetnicama (u Solinu, Ninu, Rimu, Mariji Bistrici) koje su odigrale veliku ulogu i ostavile neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj crkvenoj i nacionalnoj povijesti. U drugom dijelu propovjednik je naglasio ozbiljnost i odgovornost našega kršćanskogživota danas i ovdje, pozivajući nazočne vjernike na vjernost Bogu i život po vjerikoju su nam ostavili našipreci.


Kiša koja je nakon popričesne molitve počela ozbiljno padati, primorala nas je da se sklonimo u biskupijsku drevnu crkvu. To smo vrijeme iskoristili pjevajući naše marijanske pjesmei tako još jače doživjeli uzvišenost i ljepotutoga hrama u kojem je vidljivo nazočnaumjetnička ruka naših velikih umjetnika Ivana Meštrovića i Joze Kljakovića.

Nakon mise druženje se nastavilo u samostanskoj blagovaonici u Kninu​.

Zahvalni smo kninskom gvardijanu i župniku fra Marku Duranu koji nas je u kratko vrijeme dva puta ugostio, najprije u Kninu, a sada i u Biskupiji.

Fotografije

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2018.

***********

13. - 16. srpnja: Proslava Gospe Karmelske u Runovićima

***********

17. - 20. srpnja: Proslava sv. Ilije u župi Studenci

***********

17. - 20. srpnja: Proslava sv. Ilije u Metkoviću

***********

17. - 20. srpnja: Brist - Proslava sv. Margarite

***********

21. srpnja: Molitvena hodnja „Koracima nade u istinu“ – Bulić-Vukšić-Lišane

***********

30.7.-2.8.: Proslava Gospe od Anđela na Visovcu

***********

27.7.-19.8.: Hodočašća i devetnica Gospi Sinjskoj

***********

1. kolovoza: Hodočašće duhovnih zvanja Gospi Sinjskoj

************

15. kolovoza: Slavlje Velike Gospe u Sinju

*************

18. kolovoza: Sinj - Proslava 50. obljetnice mature

**********

7. studenoga: Povijesno otkrivanje reljefa Gospe Sinjske u Nazaretu

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1864
Ovaj mjesecOvaj mjesec43460
UkupnoUkupno6104347

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 77 

Administrator

franodoljanin@gmail.com