Misno slavlje na blagdan Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Biskupiji kod Knina

U subotu, 9. rujna 2017. godine, u Biskupiji kod Knina svečano je proslavljen blagdan Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Svečano misno slavlje s Gospinim pralikom započelo je procesijom župljana i hodočasnika oko crkve posvećene Blaženoj Djevici Mariji (Našoj Gospi) koja se nalazi na ostacima starohrvatske bazilike sv. Marije i sv. Stjepana na arheološkom lokalitetu Crkvina.

Misno slavlje ispred crkve Naše Gospe predvodio je visovački gvardijan fra Božo Duvnjak. U koncelebraciji je sudjelovao fra Marko Duran, kninski gvardijan i župnik s još osmoricom svećenika. Liturgijsko pjevanje za vrijeme procesije i misnoga slavlja animirao je Mješoviti zbor župe Gospe od Zdravlja iz Splita pod ravnanjem fra Stipice Grgata i uz orguljsku pratnju s. Zorislave Radić.


Za vrijeme mise pred oltarom je bio izložen trokutni zabat oltarne pregrade s najstarijim pralikom Majke Božje u hrvatskoj umjetnosti koji se slavi kao Gospa Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta.

Predvoditelj misnog slavlja fra Božo Duvnjak u vrlo sadržajnoj prigodnoj propovijedi osvrnuo se najprije na značenje i važnost ovoga svetišta i ovoga,za nas svetog mjesta, povezujući ga sostalim našim drevnim svetištima, napose s njihovim obljetnicama (u Solinu, Ninu, Rimu, Mariji Bistrici) koje su odigrale veliku ulogu i ostavile neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj crkvenoj i nacionalnoj povijesti. U drugom dijelu propovjednik je naglasio ozbiljnost i odgovornost našega kršćanskogživota danas i ovdje, pozivajući nazočne vjernike na vjernost Bogu i život po vjerikoju su nam ostavili našipreci.


Kiša koja je nakon popričesne molitve počela ozbiljno padati, primorala nas je da se sklonimo u biskupijsku drevnu crkvu. To smo vrijeme iskoristili pjevajući naše marijanske pjesmei tako još jače doživjeli uzvišenost i ljepotutoga hrama u kojem je vidljivo nazočnaumjetnička ruka naših velikih umjetnika Ivana Meštrovića i Joze Kljakovića.

Nakon mise druženje se nastavilo u samostanskoj blagovaonici u Kninu​.

Zahvalni smo kninskom gvardijanu i župniku fra Marku Duranu koji nas je u kratko vrijeme dva puta ugostio, najprije u Kninu, a sada i u Biskupiji.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas106
Ovaj mjesecOvaj mjesec62280
UkupnoUkupno7445980

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51