Blizna: Proslava Male Gospe

U Blizni Gornjoj proslavljen je blagdan rođenja blažene Djevice Marije u petak, 8. rujna 2017. Procesiju i pjevane litanije predvodio je župnik fra Ferdo Jukić, a euharistijsko slavlje p. Nikola Stanković, DI. U koncelebraciji su bili župnika Vrpolja don Ante Omazić i župnik Okruka don Ivica Babić. Oko oltara su služili bogoslov don Ante Vrcić i remeta Ivica Agić. U slavlju su sudjelovali načelnik općine Ante Mamut, predsjednik vijeća Davor Radić i njihovi suradnici. Pjevanje su predvodili pučki pjevači iz Kaštel Lukšića, a za orguljama je bio Miro Miše.


Na početku je fra Ferdo pozdravio okupljene vjernike i započeo molitvom ispred slike blažene Djevice Marije. Sliku su u procesiji nosile župljanke: Marija Stipanović, Nediljka Rozga, Davorka Smoljić, Jela Rubelj, Mara Mamut i Miranda Škaro. Za vrijeme procesije, osim pjevanih litanija, pučki pjevači iz Kaštel Lukšića predvodili su marijanske pjesme. Na završetku procesije na ulaznim vratima ispred crkve župnik fra Ferdo molio je za Božji blagoslov po zagovoru nebeske Majke Marije da svi zadobiju radost života i da slijede stope svojih pređa koji su bili vjerni štovatelji blažene Djevice Marije. U toj molitvi spomenuo je djecu, mlade, radnike i nezaposlene, starije i nemoćne, obitelji, pokojne, osobito one koje su dali svoj život za Hrvatsku i hodočasnike.

P. Nikola Stanković na početku propovijedi rekao kako se Mariji slavi „rođendan i za zemaljski i za nebeski život“. Spominjući slavlja rođendana Ivana Krstitelja, Marije i Isusa, p. Nikola je naglasio kako se kaže da je „Ivan bio zvijezda, Marija jutarnja zora, Kristovo rođenje sunčev izlazak“. U nastavku je p. Nikola istakao kako je prvi Božji plan čovjek upropastio time što se pouzdao u ograničeno znanje i htio se izjednačiti s Bogom, postao je ohol. Ta napast iskonske oholosti, pouzdanje u svoje mišljenje i znanje, do dana današnjega nije napustila čovjeka. Obnova čovjeka morala je početi od čovjeka, ali on je sam nije mogao izvesti – grijehom se zatvorio u sebe i tako čamio u svom mraku, ne dopuštajući Božjem svjetlu da ga prosvijetli. Obnova čovječanstva započela je rođenjem blažene Djevice Marije od koje će se, začet po Duhu Svetom, roditi Spasitelj svijeta, koji će kao konačni, kompjuterskim rječnikom kazano, antivirus skršiti moć grešne zablude. Ta zabluda je izluđivala čovječanstvo, izokretala čovječanstvu ljestvicu vrijednosti, upućivala ga prema lažnim obećanjima i bezvrijednim ciljevima, zagorčavala mu istinske težnje duše i srca, upropaštavala mu ljepotu života: pretvarajući mu ljubav u sebičnost, nesebičnost u požudnost, stanje milosti i prijateljstva s Bogom i ljudima u mržnju i nevjeru. P. Nikola je zatim naglasio kako se danas radujemo jer nas Bog ljubi i voli i nije nas prepustio našoj iskrivljenoj volji, poremećenoj pameti, požudnoj ljubavi , ispraznoj nadi, zabludnoj vjeri. Da se ponovno ne bismo pogubili u ovom svijetu i zagadili se virusom grijeha, moramo misliti na kraj čovjekova vremena, na završetak svoga zemaljskog života jer se na granici „carina“ plaća zemaljskim životom. Smrt nas potiče na život, a ne na tugu i nevolju da što cjelovitije živimo izbjegavajući sve viruse koji uništavaju naš život. Na kraju je p. Nikola pozvao na ostvarenje Božjeg projekta poput blažene Djevice Marije ostajući vjerni Bogu u svakodnevnom životu.

Na završetku slavlja župnik fra Ferdo je blagoslovio kamen temeljac za prostoriju koja će služiti za ispraćaj pokojnika. Zahvalio je svećenima i bogoslovu na sudjelovanju u slavlju, spomenuo pok. fra Jerka Ćaletu i fra Miju Ćaletu te nadodao kako iz župe nema trenutno nijedno duhovno zvanje. Zahvalio je predvoditelju euharistijskog slavlja i propovjedniku p. Nikoli Stankoviću, iako umirovljeni profesor ipak nije u miru jer djeluje na Radio Marija i prigodno pomaže župnicima. Fra Ferdo je zahvalio pjevačima te načelniku i predsjedniku vijeća Općine na sudjelovanju.

Nakon svečanog blagoslova, slavlje je nastavljeno na otvorenom uz domjenak koji su pripremili načelnik i župljani.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas100
Ovaj mjesecOvaj mjesec62274
UkupnoUkupno7445974

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33