Bojahu se pitati

 

Mk 9,30-37

 

Uvodna molitva

Gospodine, vjerujem u tebe. Vjerujem da si ovdje, vjerujem da me vidiš i vjerujem da me čuješ. Gospodine, tebi se povjeravam. Ti si cilj moga života, ti si moj život. Samo u tebi pronalazim radost i mir. Gospodine, ljubim te jer si ti toliko toga učinio za mene. Dao si mi život, dao si mi obitelj i prijatelje. Dao si mi dar vjere. Umnoži moju vjeru… Pomozi mi prepoznati tvoja djela u mom životu. Pomozi mi otvoriti svoje srce tvome glasu da razumijem što tražiš od mene. Ostani sa mnom tijekom ove molitve, i pomozi mi da ti otvorim svoje srce.

Gospodine, pomozi mi biti ponizan i donijeti odluku da ti služim, i tebi i drugima - do kraja života.

 

Odlomak iz Evanđelja (Mk 9,30-37)

“Otišavši odande, prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im: “Sin Čovječji predaje se u ruke ljudima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati.” No oni ne razumješe te besjede, a bojahu ga se pitati.

I dođoše u Kafarnaum. I već u kući upita ih: “Što ste putem raspravljali?” A oni umukoše jer putem među sobom razgovarahu o tome tko je najveći. On sjede i dozove dvanaestoricu te im reče: “Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!” I uzme dijete, postavi ga posred njih, zagrli ga i reče im: ”Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene, nego onoga koji mene posla.”

 

1. Isus govori o svojoj muci i smrti

Njegove riječi oni ne razumješe. Isus im je govorio o tome kako će ga izdati i o svojoj smrti, kako bi ih pripremio za dane koji će se dogoditi u Jeruzalemu, kada će biti predan u ruke Rimljana i osuđen na smrt. A njegovi učenici u tom trenutku više su se brinuli o svojom položaju i svojoj moći. Oni su se potpuno usmjerili samo na sebe. Njihova sebičnost i zaokupljenost samima sobom onemogućavala im je čuti Isusove riječi te razumjeti o čemu im on govori.

Koja je osnovna zaokupljenost moje duše? Jesam li ja zatvoren u svoj svijet i zaokupljen svojim problemima? Koliko mislim na samog sebe, a koliko mislim na Krista i na ono što je on podnio da bi me oslobodio mojih grijeha?

Zamolimo Krista da nam pomogne ostati otvoreni njegovom glasu, njegovim planovima kako će spasiti čovječanstvo od grijeha.

 

2. Oni ga ne razumješe a bojahu se pitati ga

Ponekad nas ponos priječi da tražimo druge da nam pomognu. Isus im je govorio o onome što je važno - i njemu i njima. Oni su bili dio Kristovog tima, putovali su širom zemlje, propovijedajući Radosnu vijest da se približilo Božje Kraljevstvo. Svjedočili su tolikim čudima. Isus se od nikoga nije okrenuo. Iscijelio je mnoge koji su k njemu došli s vjerom. Čega bi se tu trebali bojati? A koliko se često mi sami bojimo Boga i onoga što nam on ima za reći.

Strah je oružje grijeha. Nakon što su Adam i Eva sagriješili, sakrili su se od Gospodina. Kad god osjetimo strah u našem odnosu s Bogom, trebamo ga donijeti u našu molitvu. Ovdje se možemo koncentrirati na Božju dobrotu i sjetiti se njegove ljubavi prema nama. Bog želi jedino ono što je dobro za mene. Stvorio me je iz ljubavi i za ljubav. On je umro na križu da mene oslobodi od mojih grijeha. Čega se tu trebam bojati? Ako postoji nešto u mom životu što ne razumijem, ne smijem dopustiti ponosu da me spriječi da zatražim Božju pomoć ili pomoć onih koji ga danas predstavljaju da me vode.

 

3. Tkogod želi biti prvi, mora biti sluga ostalima

Koji kontrast vidimo u odlomku Evanđelja, između Krista i njegovih učenika. Isus je bio nesebičan. On je uvijek brinuo samo o drugima. On je tražio samo njihovo dobro, da ih oslobodi od grijeha i da ih pripremi za milost Božjeg prijateljstva kroz užasnu smrt i poniženje na Kalvariji. A njegovi učenici, mislili su samo na svoju moć i položaj u navještenom Kristovom Kraljevstvu. Ovo ih je učinilo zarobljenima u svojim malim svjetovima zabrinutosti, robovima njihovih strasti i ponosa. Imali su manjak unutarnje slobode i nesebičnosti.

Tko god želi slijediti Krista, mora uzeti sam svoj križ. Mi ne slijedimo Krista da bismo dobili bogatstvo i slavu. Mi ga ne slijedimo da bismo zadobili ljudsku slavu. Slijedimo ga jer nas je dotaknula Kristova ljubav i želimo mu uzvratiti darom, našim životom.

 

3. Razgovor s Kristom

Isuse, toliko me često strah natjera da se okrenem od tebe i okrenem prema samom sebi. Tvoja ljubav prema tvome Ocu i prema meni, natjerala te je da budeš poslušan i slijediš Očev plan – čak do smrti na križu. Želim otvoriti svoje srce tvome glasu i odgovoriti ti iz ljubavi prema tebi. Želim ojačati svoju ljubav prema tebi, kako bih mogao služiti drugima, onako kako si im ti služio. Kada sve postane preteško i kada se počnem bojati, neka to onda bude trenutak kada ti želim pokazati svu svoju ljubav i zahvalnost tako da uzmem svoj križ vjerujući tebi.

 

Pitanja

Namjera ovih pitanja je da ti pomogne procijeniti tvoj život u Božjem svjetlu, a u nadahnućima koje ti je Bog dao u ovim trenutcima koje si proveo s njim u molitvi.

  1. Koliko često ja mislim na Krista i koliko često sam ja središte svojih misli i razmišljanja?
  2. Koliko često ja razmišljam o onome što je Krist učinio za mene, njegovom utjelovljenju, muci i smrti na križu?
  3. Što sam ja do sada učinio za Krista ili za one koje on voli? Što ću danas učiniti za njega? 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas181
Ovaj mjesecOvaj mjesec9411
UkupnoUkupno7624289

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43