Proložac: Proslavljena Velika Gospa u Zelenoj katedrali

Tisuće vjernika iz cijele Imotske krajine i susjedne Hercegovine hodočastilo je i ove godine slaveći svetkovinu Velike Gospe koja je svečano proslavljena u utorak, 15. kolovoza 2017., u Gospinom svetištu u Zelenoj katedrali na izvoru rijeke Vrljike u župi sv. Mihovila u Prološcu.


Središnje misno slavlje koje je i ove godine okupilo nekoliko tisuća vjernika pridošlih iz svih župa Imotske krajine i susjedne Hercegovine služeno je u 11 sati u Zelenoj katedrali, specifičnom zdanju sagrađenom u obliku otvorene bazilike s velikim kamenim oltarom, ponad kojeg dominira veliki željezni križ, a predvodio ga je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij uz koncelebraciju prološkog župnika fra Vinka Gudelja, župnog vikara fra Ivana Jukića, gvardijana i župnika u Imotskom te još petoricu svećenika. Uoči misnog slavlja prethodila je svečana procesija sa urešenom Gospinom slikom koju su nosile prološke djevojke odjevene u tradicionalnu imotsku nošnju.

U svojoj propovijedi otac biskup je na poseban način naglasio ulogu Majke Božje u povijesti čovječanstva, kao primjer savršenstva i nedostižnosti te povezao Gospinu vezu sa Imotskom krajinom prisjetivši se nedavne proslave 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka uz slavni Marijin zagovor.

Upravo Marija svojim pristankom da rodi Sina Božjeg bez imalo sumnje i preispitivanja Božje odluke je bila prva u koloni čovječanstva kao primjer cijelome ljudskom rodu da stoje uz Boga. Upravo ta ljubav prema Bogu učinit će nas jačima jer kad se i osjetimo slabi znat ćemo da je Gospodin uz nas- istaknuo je biskup Bogdan.

Tijekom svečane svete mise pjevao je Veliki mješoviti pjevački zbor sastavljen od pjevača iz župa: Imotski, Podbablje, Runovići, Zmijavci, Poljica, Vinjani, Lovreć i Studenci te domaće župe Proložac uz orguljašku pratnju s. Terezine Bašić, a pod ravnanjem Đela Nikolića.

Na kraju svete mise svima se zahvalio župnik Prološca fra Vinko Gudelj koji je na sve hodočasnike zazvao Gospin blagoslov.

U jutarnjim satima, na dan Velike Gospe od ranih jutarnjih sati pristizale su kolone hodočasnika, napose onih mladih prema svetištu na izvoru rijeke Vrljike i u Zelenu katedralu da bi prvo misno slavlje bilo služeno u pet sati na Opačcu , na mjestu bivše benediktinske opatije. Nakon toga služene su svete mise svakog sata, a vjernici su imali prigodu i za sakrament pomirenja koji su dijelili župnici okolnih imotskih župa. Tri dana uoči blagdana Velike Gospe služena je trodnevnica.
Ovom prigodom izašao je i župni list „Proložac" koji neprekidno izlazi od 1982. godine dva puta godišnje.

Fotografije


Proslavljen Dan Općine Proložac i otvorena obnovljena škola

Svetkovina Velika Gospe slavi se i kao Dan općine Proložac pa je tom prigodom uoči središnjeg misnog slavlja u dvorani Doma kulture u Prološcu održana svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar zdravstva Milan Kujundžić, zatim ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić te saborski zastupnici Miro Kovač, Petar Škorić i Ante Babić, član uprave Hrvatskog audio-vizulanog centra akademski kipar Ivan Kujundžić, general Slaven Zdilar te predstavnici županije na čelu sa dožupanom Antom Šošićem i bivšim županom Zlatkom Ževrnjom.
Za vrijeme svečane sjednice koje su glazbeno oplemenili članovi muške klape "Sv. Mihovil" iz Prološca dodijeljene su nagrade općine Proložac. Tako je povelju dobio bivši župan Zlatko Ževrnja za veliku pomoć općini Proložac tijekom minulog razdoblja, a zahvalnice su dobili dramska udruga "Proložac", zatim Ivan Bubalo voditelj teakwondo klub Imotski te tvrtka Rako commerce. Poslije svečane sjednice dožupan Ante Šošić i načelnik Mate Lasić svečanim presjecanjem vrpce otvorili su novoobnovljenu školu za koju su županija i općina uložili gotovo 3 milijuna kuna, a svečani blagoslov udijelio je župnik fra Vinko Gudelj.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas745
Ovaj mjesecOvaj mjesec56433
UkupnoUkupno7523266

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51