Prapatnica: Proslava Velike Gospe

U utorak, 15. kolovoza 2017., proslavljena je svetkovina Uznesenja blažene Djevice Marije u Prapatnici. Litanije za vrijeme procesije oko groblja i crkve pjevao je fra Ante Vugdelija, župnik Prgometa, euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Frano Doljanin, a propovijedao je umirovljeni prof. dr. sc. fra Jure Brkan. U koncelebraciji je bio i don Ivan Soldo, župnik Ljubitovice.


Gospinu sliku u procesiji su nosile četiri žene u narodnim nošnjama: Dajana Rogulj, Ana Strize, Ivana Piteša i Ivana Nuñez Abaza. Križ, na čelu procesije, nosio je Ante Rogulj, Gospin barjak Ivan Strize, a hrvatski barjak Mario Piteša. Svetopisamska čitanja su pročitale Ana Strize, Estera Rogulj, Vinka Piteša, a 'aleluja' je otpjevao Marin Rožić. Molitvu vjernika pročitale su Ivana Piteša i Dajana Rogulj. Mješoviti župni zbor pod ravnanjem Mira Miše predvodio je pjevanje za vrijeme svete mise. Oko oltara su služili ministranti pod vodstvom dugogodišnjeg sakristana Stanka Rogulja. Na slavlju je sudjelovalo oko 230 vjernika, a neki su došli i iz susjednih župa.

Propovjednik fra Jure Brkan, pozdravivši vjernike pozdravom 'Hvaljen Isus i Marija!', na početku propovijedi istakao je kako je uz otajstvo Isusa Krista povezano otajstvo i blažene Djevice Marije koja je rodila Isusa Krista i koja je naša Majka, majka vjernika. Vrlo je znakovito za hrvatski narod da upotrebljava usklik 'Hvaljen Isus i Marija' jer takav pozdrav nemaju drugi narodi. To pokazuje pobožnost i odanost našega naroda prema Bogorodici što nam svjedoče i marijanska svetišta kao što Marija Bistrica, Sinj, Vrpoljac i druga mjesta. Fra Jure je zatim naglasio važnost molitve i štovanja blažene Djevice Marije svih sinova i kćeri jer nas molitva ujedinjuje s Isusom Kristom i bližnjima. Na kraju propovijedi fra Jure je pozvao vjernike da budu pobožni našoj Majci jer, kao što i prije rođenja tražimo pomoć od zemaljske majke, tražimo i za vrijeme ovoga hodočasničkog života pomoć nebeske Majke da jednom svi skupa kao sinovi i kćeri u zajedništvu s njezinim Sinom i našom Majkom slavimo Boga u vjekove. Fra Jure je nadodao kako je prvi put propovijedao u Prapatnici prije 45 godina kada je župnik bio fra Vice Lucić.

Nakon popričesne molitve bio je, prema tradiciji, blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Na završetku slavlja župnik fra Frano je zahvalio svećenicima na sudjelovanju u slavlju i svim župljanima koji su, prigodom proslave Velike Gospe, doprinijeli svojim radom i darovima ljepoti ovoga slavlja. Čestitao je župljanima i hodočasnicima svetkovinu Velike Gospe te svima zaželio radosni nastavak slavlja u njihovim obiteljima. Na kraju je najavio da će večernja misa u Prapatnici biti u 19 sati. Isto tako, najavio je kako će u srijedu, 16. kolovoza, na blagdan sv. Roka, u Prapatnici biti sveta misa u 8 sati, a u Bristivici kod kapele sv. Roka u 11 sati (slavlje predvodi fra Ante Čovo), a večernja misa u 19 sati.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas62
Ovaj mjesecOvaj mjesec19421
UkupnoUkupno7634299

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37