Visovac: Proslava Velike Gospe

Nedugo nakon Gospe od Anđela, na kojoj se okupilo mnoštvo vjernika, smješteno u srcu nacionalnog parka Krka, zasigurno, najljepše Hrvatsko Gospino svetište, otočić Visovac, opet je privukao mnoštvo hodočasnika koji su počeli pristizati već od ranih jutarnjih sati. Dakle, dana 15. Kolovoza  2017. god. proslavljen je blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velike Gospe. Dan je započeo jutarnjom misom u 6.30 sati, koju je predslavio meštar novaka fra Jure Šimunović, zatim je u 7.30 svetu misu predslavio gvardijan visovačkog samostana fra Božo Duvnjak, a u 8.30 fra Tomislav Brekalo.


Središnje slavlje s procesijom započelo je u 10.30 sati, a slavlje je predslavio fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana svetog Frane u Šibeniku, uz koncelebraciju više svećenika. Fra Ivan je propovijed započeo riječima blagopokojnog sluge Božjeg kardinala Franje Kuharića u kojem je on, prije četrdeset i jednu godinu u ime čitave crkve u Hrvata obnovio tisućljetnu vjernost naroda Isusu po Mariji. Pa je nastavio riječima: „Evo nas i danas na jednom povijesnom mjestu gdje jednako stoljećima stoji Hrvatski barjak i stijeg one koju naš narod jednostavno zove Kraljica Hrvata. Voli Hrvatski narod Mariju, a ni Ona stoljećima nije skrivala svoju naklonost prema ovom vjernom narodu.“ Nadalje je pojasnio što znači Uznesenje Djevice Marije na Nebo, te kada je donesena dogma, i nekoliko važnih podataka o ovoj svetkovini koji se nalaze u dokumentima Katoličke Crkve. Pa je nastavio: „Današnji blagdan treba tumačiti i razumijevati u perspektivi Uskrsa. Uskrs je veliki misterij našega spasenja u koje slavimo prelazak Isusov u slavu Oca Nebeskoga. (…) Marija je prva uskrsla s Kristom. Prva koja uživa istu slavu kao i naš Spasitelj, Isus Krist. (…) Svetkovina Uznesenja blažene Djevice Marije u Nebo je znak kojim Bog podsjeća koliko je dragocjen čovjekov život. (…) Ovaj današnji blagdan nas potiče da uzdignemo pogled u Nebo, ne u nebo astronauta i dalekih zvijezda, premda je lijepo i takvo nebo gledati, i sigurno djeluje svečano s ovoga mjesta gdje se nalazimo. (…) Nego u Nebo, puno stvarnosti i života koje je Bog sam. Bog je Nebo!“ Te jezaključio riječima Kardinala Kuharića: „Majko naše prošlosti, budi Majkom i naše sadašnjosti i naše budućnosti. Danas i sutra, u vremenu koje se diči napretkom, ali koje često smrću duše tijelo hrani, sve nam više treba svijetla i ljubavi Tvojeg djevičanskog i materinskog srca!“ Na kraju svečanog misnog slavlja gvardijan visovačkog samostana, fra Božo Duvnjak uputio je nekoliko prigodnih riječi, pozdravio sve nazočne i izrekao im svoje čestitke te zahvale što su se i ovaj put okupili u tako velikom broju. Euharistijsko slavlje uzveličali su članovi pjevačkog zbora iz župe Rupe. A kod oltara su u svim misama posluživali bogoslovi i novaci. Svećenici su ispovijedali na više punktova na otoku kroz čitav dan.

Misa zahvalnica održana je u 18sati, a predslavio ju je fra Josip Klarić. S tom misom završila je proslava Velike Gospe na Visovcu. Hodočasnici su se polako uputili svojim domovima obogaćeni za jedno prekrasno iskustvo molitve u ambijentu stoljetnog samostana i crkve na Gospinom otoku Visovcu.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas107
Ovaj mjesecOvaj mjesec62281
UkupnoUkupno7445981

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 55