Tisuće mladih u Svetištu Gospe Sinjske

I ove godine tisuće mladih Splitsko-makarske nadbiskupije hodočastilo je Gospi u Sinj. Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je sa subote (12. kolovoza 2017.) na nedjelju (13. kolovoza) 35 po redu hodočašće mladih od Gospina prasvetišta u Solinu do Gospina svetišta u Sinju. Euharistijskim slavljem u 6 sati predsjedao je fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta. Koncelebrirali su don Mihael Prović, pročelnik Ureda za pastoral mladih i profesor na splitskom KBF-u, fra Josip Repeša, provincijski duhovni asistent za Framu i duhovna zvanja, i don Ivan Lovrić, student u Rimu. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor mladih, pod ravnanjem fra Frane Bosnića. U asistenciji su bili ministranti, sjemeništarci i bogoslovi.


Već od ranih jutarnjih sati u marijansko svetište Gospe Sinjske počeli su pristizati mladi iz Solina, ali i iz drugih pravaca Dalmacije. Tradicionalno hodočašće mladih Majci od Milosti započelo je u Solinu, gdje su se mnogobrojni mladi okupili ispred solinske crkve. Od 19.30 sati imali su priliku ispovjediti se i tako se još bolje duhovno pripraviti za predstojeće hodočašće starom cestom Solin-Klis te državnom cestom D1 Dicmo-Brnaze-Sinj. U 21 sat euharistijskim slavljem za mlade hodočasnike predsjedao je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit. U koncelebraciji je bio i fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja (Split). Primivši blagoslov o. Nadbiskupa, mladi su u 22 sata krenuli prema Gospinom gradu, prema srcu Cetinske krajine. Prijepodne istoga dana u Sinju i široj okolici pala je kiša, koja je osvježila i olakšala put hodočasnicima.

Prvi hodočasnici iz Solina pristigli su u Sinj oko 3 sata ujutro. Mnogi su se odmah uputili u crkvu Gospe Sinjske i pred Njezin milosni lik, kako bi joj uputili svoje zahvalne molitve. Umorni od puta, mnogi su pronašli mjesto odmora i kratkog počinka upravo u crkvi ili u samostanskim hodnicima, kao i na samostanskom dvorištu. Mnogobrojni hodočasnici ispovjedili su se u Sinju, u samostanskom klaustru, gdje su franjevci ispovijedali od 3 sata ujutro, te tako pomireni s Bogom u sakramentu pokore mogli u potpunosti sudjelovati na euharistijskom slavlju. Svečani zvuci sa sinjskog zvonika označili su početak procesije iz sakristije, a cijelo misno slavlje na samostanskom dvorištu prenošeno je uživo na službenoj Facebook stranici Svetišta.


Fra Petar je potakao mlade na nasljedovanje Marijina primjera, koja nam je i danas uzor i poticaj u očuvanju obiteljskih vrjednota. Na kraju euharistijskog slavlja uputio je riječi zahvale svim hodočasnicima, kao i cijelom organizacijskom timu, posebice Uredu za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. Kratko se obratio i pročelnik Ureda, koji je zahvalio domaćinu na gostoprimstvu i otvorenosti srca za sve potrebe hodočasnika, kojih je i ove godine u Sinj hodočastilo oko 5 tisuća.

Uoči hodočašća, franjevci su uputili mladim hodočasnicima poruku, koju prenosimo u cijelosti:

Dragi mladi hodočasnici, posebno vi koji večeras krećete na put iz Solina prema Svetištu Gospe Sinjske,
i ovim putem izražavamo naše divljenje mladenačkoj snazi i duhu vjere, što iz godine u godinu svjedočite vlastitim primjerom. Želimo da vaše hodočašće bude blagoslovljeno te zajedno s vama molimo za Božji blagoslov u svakodnevnom životu.Budite oprezni i čuvajte jedni druge, kako biste sretno stigli u Sinj. Poseban poziv na oprez upućujemo svim sudionicima u prometu, kako bi doprinijeli općoj sigurnosti na cestama prema Svetištu.Vjerujemo da će i policijski službenici učiniti sve kako bi hodočašće mladih od Solina do Sinja prošlo u najboljem redu.

Vaši vas franjevci radosno očekuju.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas540
Ovaj mjesecOvaj mjesec49604
UkupnoUkupno7433304

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70