Mons. Tomislav Rogić predvodio slavlje Gospe od Anđela na Visovcu

Vjernici Šibenske biskupije na svetkovinu Gospe od Anđela tradicionalno se okupljaju u franjevačkom samostanu Majke od milosti na otočiću Visovcu, na rijeci Krki. Na svetkovinu Gospe od Anđela 2. kolovoza 2017. središnje misno slavlje u 10.30 sati, predslavio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, a  koncelebriralo je dvadesetak svećenika.


Šibenski biskup Tomislav Rogić u homiliji ukazao je kako je se čovjek često izgubi, „otuđimo se jedni od drugih, udaljimo se od Boga, i kao da pokušavamo graditi neki drugi svijet, po našoj mjeri. Potom je govorio o svetom Franji Asiškom, Porcijunkuli i potpunom oprostu koji vjernici mogu dobiti svake godine na ovu svetkovinu u svim bazilikama, svetištima pa tako i u svetištu Gospe od Milosti ovdje na Visovcu i u župnim crkvama počevši od podneva na dan 1. kolovoza do ponoći na dan 2. kolovoza. „Ovo je danas na Visovcu naša Porcijunkula u kojoj se treba dogoditi obraćenje, susret s Bogom i Božjom milošću…“ rekao je biskup. U nastavku je mons. Rogić govorio o Majci Božjoj Mariji: “Upravo smo to došli tražiti i pred Bogom vapiti, daj nam tu milost da otkrijemo pravu ljubav jedni za druge. Da iskrena i nesebična ljubav vodi Bogu koji je ljubav sama. Koliki strahovi danas obuzimaju čovjeka, svega se pomalo bojimo, i kamo svijet ide, i kakvi ćemo jedni prema drugima biti, i tko će kome nauditi, i hoćemo li oboljeti, hoćemo li se održati. Sve to kao da nam priječi da spoznamo jedini dobar i sveti strah onaj pred Bogom, koji je jedini spasonosan.“ „Što nam dakle, braćo i sestre, Gospa od Anđela poručuje, Gospa od Anđela, znači Gospa Majka nebeska, jer Anđeli su zauvijek u slavi i zauvijek u milosti, tamo nas Majka želi dovesti, u vječnu radost i trajnu sigurnost Neba. (…) Ona je prva čula Božje ohrabrenje po Anđelu: ˝Ne boj se!˝ To nam prenosi i to nam svojim životom svjedoči: ˝Ne bojte se, kad ste uz mog Sina! On vas ljubi i daje se na križu za vas. Treba li vam veća slika? Jači dokaz, koliko je Bogu stalo do vas?˝“

Na kraju slavlja visovački gvardijan fra Božo Duvnjak zahvalio je o. Biskupu i koncelebrantima te vjernicima osobito iz okolnih župa čiji su predstavnici nosili župne barjake. Posebno je zahvalio svećenicima koji su bili na raspolaganju za sakrament pomirenja. U slavlju su sudjelovali bogoslovi i novaci.

Ostale svete mise slavljene su u 6.30, a predslavio ju je don Gabrijel Jagarinec, u 7.30 sati predslavio je meštar novaka fra Jure Šimunović, u 8.30 predslavio je fra Tomislav Brekalo. Nakon toga je slijedilo središnje misno slavlje, a u popodnevnim satima slavljena je misa na grkokatoličkom obredu – predslavio je vlč. Milan Stipić uz dva koncelebranta. Misa zahvalnica slavljena je na vanjskom oltaru u 18.30 sati, a predslavio je fra Filip Milanović Trapo.

Pjevanje je predvodio župni zbor iz Vrlike. Vjernici su već od 5 sati počeli dolaziti na Visovac koje su prevozili novaci i drugi pomoćnici i stoga su svećenici već od 5.30 bili na raspolaganju za sakrament ispovijedi pa sve do oko 20.30 sati kada su Gospin otočić napuštali zadnji hodočasnici.

Fotografije

********

Trodnevnica

U čast Gospe od Anđela na Visovcu je održana trodnevnica koja je započela u nedjelju misnim slavljem koje je predslavio gvardijan fra Božo Duvnjak. Drugog dana svečanost je započela molitvom krunice oko Visovca, a sveto misno slavlje predslavio je fra Tomislav Brekalo. Trećeg dana u podne otvoren je Porcijunkulski oprost, a istog dana navečer bila je molitva krunice i sveta misa koju je predslavio gvardijan fra Božo Duvnjak.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2563
Ovaj mjesecOvaj mjesec67332
UkupnoUkupno7451032

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 85