Imotski: Počeo drugi dio devetnice Gospi od Anđela

Prema ustaljenoj tradiciji, prvih šest dana devetnice Gospi od Anđela, zaštitnici Imotskog i Imotske krajine, održava se u crkvi sv. Frane u Imotskom, a zadnja tri dana kod crkve Gospe od Anđela na imotskoj tvrđavi Topani.

Slavlje na prvi dan trodnevnice, u nedjelju 30. srpnja 2017., počelo je procesijom s Gospinom slikom iz crkve sv. Frane do spomenika hrvatskim braniteljima na Topani, gdje je euharistijsko slavlje predvodio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman. U koncelebraciji su bili imotski gvardijan fra Kristian Stipanović, župnik Slivna fra Željko Tolić i još petorica svećenika. Pjevanje na misi animirao je prigodni zbor sastavljen od župnih zborova iz Slivna, Imotskog, Vinjana i Podbablja pod ravnanjem fra Denisa Šimunovića, župnika Vinjana. Nekoliko svećenika bilo je na raspolaganju vjernicima za ispovijed kod crkve Gospe od Anđela.Sedmu večer devetnice zavjetni dan imali su Jažići, Živanovići, Pavlovići, Bage, Mustapići, Novo naselje Baga i Put Gaja, a Gospi su hodočastili vjernici iz Slivna.


U propovijedi je o. Provincijal pred vjernike stavio kao uzor kralja Salomona, o čijoj molitvi Bogu govori prvo misno čitanje. On je, svjestan svoje slabosti i ograničenosti, od Boga tražio mudrost, odnosno pronicavo srce koje razlikuje dobro od zla. Svi kao ljudi imamo iskustvo svoje nesavršenosti, krhkosti i ograničenja pa smo upravo zato pozvani osloniti se na Boga te od njega tražiti razboritost i pronicavo srce da možemo ići pravim životnim putem.

Usmjerujući pozornost vjernika na Blaženu Djevicu Mariju, fra Joško je istaknuo njezine kreposti poniznosti i vjere koje trebaju resiti svakoga istinskog Kristovog učenika. Svjesna svoje neznatnosti, Marija je čitavu sebe stavila na raspolaganje Bogu i pod njegovo vodstvo. Slobodna od svih sebičnih želja i ljudskih prizemnih interesa, našla je u Bogu svoje bogatstvo i smisao svoga života. Stoga je upravo Gospa najbolji uzor suvremenom čovjeku, često opterećenom i zarobljenom ovozemaljskim brigama i žudnjama, koje ga ustvari čine praznim i nezadovoljnim.

Zaključujući svoje razmišljanje, o. Provincijal rekao je da smo u Imotskom tijekom prošle i ove godine održali brojne duhovne i kulturne događaje, učinili mnoge materijalne zahvate. No, ne smije slavlje 300. obljetnice ostati na tome jer će to biti isprazno slavlje, sasvim zemaljsko i brzo zaboravljeno. Sva događanja bilo koje vrste, sve što smo pisali i govorili treba naša srca usmjeriti Bogu i Gospi, odnosno uputiti nas da od Boga po Marijinu zagovoru tražimo i dobijemo pronicavo srce koje će razlikovati dobro od zla te u svakoj životnoj situaciji birati ono što je Bogu po volji, a za naše vremenito i vječno dobro.

Na kraju euharistijskog slavlja prisutnima se obratio gvardijan fra Kristian te najavio događaje u trodnevnici i na samu svetkovinu Gospe od Anđela. Zahvalio je svima koji su na bili koji način doprinijeli slavlju, a osobito o. Provincijalu koji od početka pruža svesrdnu podršku i pomoć proslavi 300. obljetnice. U ime samostana i župe uručio mu je prigodni dar - brončani reljef Gospe od Anđela,što je za 300. obljetnicu izradila akademska kiparica Linda Kršnjavi.

Slavlje je završilo kratkom procesijom u kojoj je slika Gospe od Anđela odnesena u crkvicu u tvrđavi.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1554
Ovaj mjesecOvaj mjesec3899
UkupnoUkupno7618777

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 81