Ilinski dani u župi Studenci

Proslava sv. Ilije i Ilinskih dana u istoimenoj župi u Studencima pod geslom „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja“ u prigodi „Godine očinstva“ u Splitsko – makarskoj nadbiskupiji trajala je od 16. do 27. srpnja. Stoga su u animiranju Ilinskog slavlja i svih aktivnosti Ilinskih dana sudjelovali očevi iz naše župe.

Priprava za blagdan sv. Ilije započela je u nedjelju kada je nakon bogoslužja u večernjim satima održan 6. Susret klapa Dalmatinske zagore. Ove je godine Susret bio u znaku marijanskih i domoljubnih napjeva prilagođenih klapskom pjevanju.


U ponedjeljak 17. srpnjazapočela je trodnevna duhovna priprema za slavlje zaštitnika župe sv. Ilije i 25. obljetnice svećeništva župnika fra Zorana Jonjića.Svetumisuprvoga dana je predvodio fra Ivica Udovičić u suslavlju sa fra Antom Tonkom Bilićem i fra Zoranom Jonjićem. Fra Ivica je u propovijedi istaknuo kako su brojni razlozi što je starozavjetni prorok Ilija odabiran kao zaštitnik biskupija i župa pored tolikih brojnih svetaca. „Ilija je bio neustrašiv braneći vjeru iako je živio pustinjačkim životom. No, nije ni on bio lišen umora i trenutaka slabosti nakon kojih je nastavljao gorljivu zauzetost i pobožnu strpljivost…Na koncu je prepoznao Boga u tihom povjetarcu - što znači da Boga možemo susretati na različite načine. Molimo Gospodina da nam daruje snagu kako bismo Ga mogli susretati i prepoznavati u najintimnijim trenutcima života“. Nakon misnog slavlja nastavljen je program „Studenačkog lita“ ispred OŠ STUDENCI.

U utorak, 18. srpnja u župnoj crkvi slavljen je drugi dan trodnevnice sv. Iliji.  Svetu je misu  predvodio don Jakov Cikojević u suslavlju sa fra Zoranom Jonjićem. Don Jakov je u propovijedi istaknuo kako je život Ilije proroka obilježen naizgled oprečnim, a zapravo vrlo povezanim stvarnostima: s jedne strane dubokom kontemplacijom i pustinjačkim samačkim životom predanja Bogu, a s druge strane izričitom borbenošću i aktivnom zauzetošću protiv nametanja i širenja poganske vjere, koja je, predvođena kraljem i kraljicom Ilijina vremena, progonima i ubijanjima prijetila istisnuti vjeru u pravoga Boga. U tom je smislu Ilijino vrijeme vrlo blisko današnjem, pa nam taj starozavjetni svetac, čiji se blagdan slavi 20. srpnja, itekako može biti i sada uzor i putokaz kako se boriti za očuvanje vjere i istinskih vrijednosti. Nakon misnog slavlja upriličena je u crkvenom dvorištu predstava „Veronikin rubac“ u izvođenju Dramske skupine iz Prološca.

Na uočnicu sv. Ilije (19. srpnja) svetu je misu u 19 sati predvodio don Josip Mužić u suslavlju sa don Jakovom Cikojevićem, fra Antom Tonkom Bilićem, paterom Diethardom Zilsom i župnikom fra Zoranom Jonjićem. Don Josip je u propovijedi istaknuo kako se zamračenje i odstupanje od naravi događa preko ideologija i moćnih elita, koje se smatraju povlaštenim osobama i uzimaju sebi za pravo da mogu odlučivati o sudbini drugih. ali je izrazio i uvjerenje da Bog preko jednog pojedinca može promijeniti tijek povijesti. Kao primjer je istaknuo Svetog Iliju, koji je uporno čuvao vjeru u pravog Boga u okruženju odbacivanja Boga od strane zemaljskih moćnika. Pri tome je spomenuo utjecaj medija koji relativiziraju stvarnost promičući da nema zadanog moralnog imperativa važećeg za sve ljude. Vrlo je važno razviti svijest do te mjere da prepoznamo ideološke zamke koje se nameću čovjeku te ih nazivati svojim imenima…"Molimo Gospodina da nam da snage očuvati naše obitelji koje su zadnje utvrde zaštite čovjeka."  Nakon euharistijskog slavlja upriličeno je predstavljanje knjige dr. sc. don Josipa Mužića „Ilija Gromovnik –Prorok posljednjih vremena“. Predstavljanje je glazbeno obogatio Ivo (Johann) Schmelzer, koji je na orguljama maestralno izveo dva dijela baroknog koncerta (Grave/allegro i Allegro vivace).

Svečano misno slavlje blagdana sv. Ilije predvodio je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman uz koncelebraciju fra Zorana Jonjića, Studenčana don Jakova Cikojevića, fra Jakova Udovičića, fra Dinka Bošnjaka, fra Antu Tonku Bilića te uz još desetoricu svećenika. O. Provincijal se u propovijedi dotaknuo svih aktualnih tema hrvatskog i svjetskog društva. Govoreći o Hrvatskoj zemlji i problemima posebno se osvrnuo na odlazak mladih iz Lijepe naše u druge krajeve svijeta, koji odlaze tražiti bolje za sebe i svoje obitelji te zahvalio Studenčanima što i u ovim zahtjevnim vremenima dostojno i ponosno svjedoče svoju vjeru i zauzetost za katoličku crkvu. Dao Bog da po uzoru na svog nebeskog zaštitinika sv. Iliju ostanete dosljedni u svojoj odanosti vjeri i svome domoljublju. U svetoj su misi posluživali ministranti i bogoslov, Studenčanin, Mirko Šakić, a pjevanje je svih danaanimirao Mješoviti župni zbor pod ravnanjem Marija Cikojevića. Na kraju misnog slavlja o. Provincijal je čestitao župniku fra Zoranu Jonjiću 25. obljetnicu svećeništva te mu darovao prigodnu zahvalnicu. U ime župljana Ljudevit Cikojević je zahvalio Provincijalu, čestitao župniku te su im Studenačke djevojke u ime župljana uručile prigodne darove. U večernjim je satima u Centru Studenaca pa sve do zgrade Osnovne škole nastavljen kulturno-umjetnički i sportski program Studenačke Iline.

U petak 21. srpnja održana je tradicionalna Praćkijada i Dječja olimpijada. Nakon sportskog dijela upriličen je kulturni dio programa u kojem su glumci Sinjskog pučkog kazališta izveli predstavu Mate Matišića „Cinco i Marinko“. Izvođenje predstave je organizirala učiteljica naše škole Katarina Vrca rođ. Volarević, a koja je glumica u Sinjskom kazalištu, kao zahvalu župljanima Studenaca za pruženu podršku tijekom liječenja. Bijaše to večer ispunjena radošću i oduševljenjem što zbog izvrsnog uprizorenja sinjskih glumaca, a ponajviše zbog radosnog susreta s učiteljicom Katarinom i njenom obitelji.

Ilinski su dani nastavljeni pripremom za proslavu 300. obljetnice oslobođenja Imotskog i Imotske krajine od Turaka u sklopu kojeg su Pučki pivači Studenaca gostovali na 51. Međunarodnoj smotri folklora, koja je održana u Zagrebu 23. srpnja. Zajedno sa Imotskim zborom su animirali misno slavlje u Zagrebačkoj katedrali, a navečer, istoga dana, u 19.30 u crkvi sv. Katarine održali koncert „Uputi se tužna mati“.

Ilinski su dani završili hodočašćem u Imotski 28. srpnja u sklopu devetnice Gospi Anđela. Svetu misu zavjetnog dana župe Studenci predvodio je fra Domagoj Runje, gvardijan samostana o. Ante Antića u Splitu, a pjevanje je uveličao Mješoviti župni zbor iz Studenaca.

Fotografije

Opširnije  o događajima možete pogledati na www.studenci.hr i https://www.facebook.com/zupasv.ilijeprorokastudenci/

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas103
Ovaj mjesecOvaj mjesec62277
UkupnoUkupno7445977

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37