Čista Velika: Mons. Tomislav Rogić posvetio crkvu Sv. Ane

U  župnoj  crkvi Sv. Ane u Čistoj Velikoj župljani su  svečano proslavili nebesku zaštitnicu sv. Anu. Euharistijsko slavlje predvodio je biskup šibenski mons. Tomislav Rogić u koncelebraciji s biskupom u miru mons. Antom Ivasom, župnikom fra Josipom Grgićem i drugim svećenicima.


Časteći svetu Anu i Joakima, roditelje  bl. Djevice Marije koje vrline i kreposti častimo, upitao je o. Biskup na početku propovijedi, i nastavio kako osobito častimo svetost u svakodnevnici, blagdan roditelja i obitelji, krepost dobrog i ispravnog odgoja, krepost prenošenja vjere mladim naraštajima. Slavimo roditelje bl. Djevice Marije, rekli bismo, Isusovog djeda i baku. Marijini roditelji Joakim i Ana slave se već od drugog stoljeća. Joakim i Ana  odgajali su svoje dijete u bogobojaznosti i vršenju Božjih zakona. Marija je kao takva dozrijevala prihvaćanju svoje uloge, zahvaljujući svojim roditeljima. I baš zato častimo danas sv. Anu, jer je njezina kći postala Kraljica neba-Bogorodica. Molimo s toga danas za naše obitelji. U obitelji, odgoju, prenošenju vjere i molitve leži svjetlija budućnost našeg naroda. To danas molimo od svete Ane, rekao je između ostalog u propovjedi biskup Tomislav Rogić koji je zatim posvetio župnu crkvu i oltar.

Pjevanje je predvodio župni mješoviti crkveni zbor iz Čiste Velike koji je svojim pjevanjem oduševio o. Biskupa i sve nazočne vjernike.

Na kraju mise župnik fra Josip Grgić zahvalio je biskupu Tomislavu Rogiću, biskupu u miru Anti Ivasu, braći svećenicima i svim nazočnim vjernicima što su uveličali slavlje svetkovine sv. Ane.

Nakon mise vjernici su položili cvijeće i zapalili svijeće na grobove svojih pokojnika, osobito se sjećajući onih ubijenih u Domovinskom ratu.

Župna crkva Sv. Ane u Domovinskom ratu 1992. godine do temelja je bila uništena. Zvona, slika sv. Ane i srebreni procesionalni križ su nestali. Župske matice su sačuvane, a datiraju od 1950. god. pa na ovamo. Od 2001. do 2003. godine sagrađena je nova crkva sv. Ane na drugom mjestu, u neposrednoj blizini stare župne kuće. Sagrađen je i zvonik  s četiri zvona odvojen od crkve. Radovi oko uređenja okoliša su još u tijeku.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

WIESBADEN-NAUROD: Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz zapadne Europe

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas72
Ovaj mjesecOvaj mjesec71667
UkupnoUkupno7538500

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20