Čista Velika: Mons. Tomislav Rogić posvetio crkvu Sv. Ane

U  župnoj  crkvi Sv. Ane u Čistoj Velikoj župljani su  svečano proslavili nebesku zaštitnicu sv. Anu. Euharistijsko slavlje predvodio je biskup šibenski mons. Tomislav Rogić u koncelebraciji s biskupom u miru mons. Antom Ivasom, župnikom fra Josipom Grgićem i drugim svećenicima.


Časteći svetu Anu i Joakima, roditelje  bl. Djevice Marije koje vrline i kreposti častimo, upitao je o. Biskup na početku propovijedi, i nastavio kako osobito častimo svetost u svakodnevnici, blagdan roditelja i obitelji, krepost dobrog i ispravnog odgoja, krepost prenošenja vjere mladim naraštajima. Slavimo roditelje bl. Djevice Marije, rekli bismo, Isusovog djeda i baku. Marijini roditelji Joakim i Ana slave se već od drugog stoljeća. Joakim i Ana  odgajali su svoje dijete u bogobojaznosti i vršenju Božjih zakona. Marija je kao takva dozrijevala prihvaćanju svoje uloge, zahvaljujući svojim roditeljima. I baš zato častimo danas sv. Anu, jer je njezina kći postala Kraljica neba-Bogorodica. Molimo s toga danas za naše obitelji. U obitelji, odgoju, prenošenju vjere i molitve leži svjetlija budućnost našeg naroda. To danas molimo od svete Ane, rekao je između ostalog u propovjedi biskup Tomislav Rogić koji je zatim posvetio župnu crkvu i oltar.

Pjevanje je predvodio župni mješoviti crkveni zbor iz Čiste Velike koji je svojim pjevanjem oduševio o. Biskupa i sve nazočne vjernike.

Na kraju mise župnik fra Josip Grgić zahvalio je biskupu Tomislavu Rogiću, biskupu u miru Anti Ivasu, braći svećenicima i svim nazočnim vjernicima što su uveličali slavlje svetkovine sv. Ane.

Nakon mise vjernici su položili cvijeće i zapalili svijeće na grobove svojih pokojnika, osobito se sjećajući onih ubijenih u Domovinskom ratu.

Župna crkva Sv. Ane u Domovinskom ratu 1992. godine do temelja je bila uništena. Zvona, slika sv. Ane i srebreni procesionalni križ su nestali. Župske matice su sačuvane, a datiraju od 1950. god. pa na ovamo. Od 2001. do 2003. godine sagrađena je nova crkva sv. Ane na drugom mjestu, u neposrednoj blizini stare župne kuće. Sagrađen je i zvonik  s četiri zvona odvojen od crkve. Radovi oko uređenja okoliša su još u tijeku.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Najave

13. prosinca: Lišane: VI. formacijski susret OFS-a

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas98
Ovaj mjesecOvaj mjesec23241
UkupnoUkupno6437858

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50 

Administrator

franodoljanin@gmail.com